Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (220)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný, atmosferický film sa Španielom zadaril. Trochu mi trvalo kým som sa k tomu dostal, ale rozhodne neľutujem. Je veľká škoda, že to režisér nenatiahol aspoň na 120-130 minút, pretože po skončení som mal pocit, že si tvorcovia nechali medzi prstami prepadnúť kultový film. Najviac si pýtalo rozobrať krehké priateľstvo či skôr partnerstvo medzi dvoma detektívmi. Film klape jak hodinky aj bez toho ,ale ako vravím, po skončení, by ste chceli viac. Atmosféra zapadákova je úžasná, pomalé približovanie sa k vrahovi diváka napína a zdá sa, že vyšetrovatelia sa navzájom nepoznajú tak ako si mysleli. Záver super, kam sa hrabe Fincher s jeho Zodiacom? U mňa silné 4 hviezdy, ale keď niekto vyhrabe rozšírenú verziu tak dvíham na plný počet. 80%. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

V tomto snímku, který se odehrává začátkem osmdesátých let v malém městečku kdesi v prdelákově Pyrenejského poloostrova, kde nic není takové jaké se zdá být se setkáme se dvěma nesourodými policajty, kteří jsou přiděleni z hlavního španělského města Madrid do této končiny, aby vyšetřili zmizení dvou mladistvích, promiskuitních sester. Nejprve se setkají s místními obyvateli, kteří neříkají to, co by měli říkat a nechávají si pravdu pro sebe a tak se tyto dva renegáti španělské policie rozhodnou vyjet kousek za město, kde se můžou kochat rozmanitostí místní fauny a flory a také velkým množstvím opuštěných holobaráků. Poté, co najdou krásně naranžovaná těla dvou místních poletuch, tak začíná souboj s časem než sériový vrah udeří znovu... Zároveň se dozvídáme něco z minulosti těchto dvou policejních floutků a také rozdílných praktik jejich vyšetřování, což se jim málem stane osudné. Dál už nebudu popisovat děj této kriminálky, abych neprozradil pointu tohoto příběhu, ale mile mě překvapilo, že i na jihu Evropy jsou schopni konkurovat svou atmosférou a promakaným příběhem svým bratrancům a sestřenicím z amerického kontinentu a taktéž s neméně povedenými mrazivými příběhy ze severu Evropy. Tvůrci zachovali ráz napínavého příběhu, který má spád a překvapivé zvraty a navíc tomu dodali tajemnost místního pro mě zcela neznámého prostředí a mentalitu lidí, která se určitě odlišuje od zbytku Evropy svou živočišností. Pro mě neznámí herci, vcelku originální námět i když někdo to přirovnává k americkému kriminálnímu seriálu Temný případ (2014), tak se plete, protože to je úplně něco jiného i ten způsob vyprávění je úplně jinej a já dávám za originální punc tohoto příběhu s místním koloritem pro mě neznámých lokalit zasloužených 90%. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Špinavý film s neutěšeným koncem. Děj se líně vleče a před úplnou nudou ho zachraňuje solidní kamera (krásné jsou záběry z ptačí perspektivy) a pomalá, leč zneklidňující hudba (Julio de la Rosa). Nejcennější je zřejmě přesah do minulosti a (ne)vyrovnávání se s ní. Autoři se vyhnuli zobrazení otevřeného násilí, které bohatě nahrazují nekompromisní výslechy a verbální sdělení o tom, co se s pohřešovanými dívkami dělo. Jeden z vyšetřujících má zřejmě kostlivce ve skříni a k tomu navíc velké ryby, jak už to v životě bývá, uloveny nakonec nejsou... Film, na který je třeba mít náladu, mě příliš neoslovil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta, mokřady, které umí problémy skrýt, ale taky někdy vyplavit, dva nejednoznační detektivové, ruka zákona nedosahující dostatečně vysoko a zatracené dusno. Srovnání s True Detective se prostě nelze vyhnout a zároveň se tím obnaží slabiny. Samozřejmě i vinou formátu celovečerního filmu nedostatečně vykreslená psychologie policejního dua a taky čitelná žánrová schematičnost, nicméně podobných evropských kriminálek (a navíc v takovém retro hávu) není nikdy dost. Nutno ocenit casting a „ptačí“ kameru Alexe Catalána. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutý pokus o španielsku verziu True Detective. Podobné prostredie močiarov, rozpálené podnebie neznámeho zapadákova, dvojica povahovo odlišných detektívov, úchylné vraždy mladých dievčat, dobová atmosféra 70./80. rokov 20. storočia, avšak vytratila sa temná atmosféra. Marshland aka La Isla Minima totiž chýba to čo by malo správnu detektívku robíť správnou detektívkou. A to je stiesnená atmosféra, napätie alebo pútavá story. Príbeh nijako nezaujme, celé pátranie je nezaujímavé a odhalenie vraha nijako nešokuje. Dvojica detektívov si len prejde sériou rozhovorov s rôznymi postavami, ale problémom je fakt, že celé to pátranie nijako negraduje, ani nepúta pozornosť. Všetko plynie tak nejako bez zápalu, podľa všemožných detektívnych šablón a mnoho postáv a motívov sa ukáže byť nadbytočných a vyšumí do prázdna. Je to síce veľmi slušne natočené po vzore amerických thrillerov a hlavným činiteľom tu je famózna kamera sprostredkujúca úchvatné takmer až topografické letecké zábery vymedzujúce rozsah krajiny / scény v ktorej sa práve dej odohráva, ale to je tak všetko čo film ponúka. Španieli sa síce pochlapili čo sa týka technickej stránky a Marshland je tak perfektne natočenou, ale inak absolútne nevzrušivou detektívkou. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama