Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se tím tajtrlíkováním, klasickým Macháčkem a Pauhofovou k nakousnutí docela i bavil, ale skoro dvě hodiny téhož beze změny, ve kterém nebyly využity všechny ty vizuální nápady a byla spíš zabita detektivní zápletka, na mě už byly trochu moc. Na odpad to u mě není, ale pod průměrem tedy rozhodně. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Rasistické a xenofobní vůči všem myslitelným společenským skupinám, vysmívající se národní suverenitě, institucím a parodovaným "vzorům". Přitom Wilsonovu zoufale chybí náznak nějaké sebereflexe, nedejbože nápad, který by výše zmíněné dokázal nějak ospravedlnit (ne že by to bylo ospravedlnitelné...). Vlastně dost dobře nechápu, co se při natáčení stalo, protože na papíře to působí neuvěřitelně lákavě. Mašín, který měl za sebou výborné 3 sezóny v pekle, za kamerou, předloha, ze které se dala vytěžit působivá retro detektivka s hororovým nádechem, relativně štědrý rozpočet a schopní herci před kamerou. Epsteinův scénář, který to posunul do pochybné parodie, to ale celé shazuje o řád níž, samotné zpracování snad ani nemá cenu komentovat. Wilsonov je film, jemuž se můžeme smát a bavit se při něm, ale smích každého rychle přejde, když si uvědomí, jak zajímavé to mohlo být a jak se výsledek prostě a jednoduše posral. 20 % ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Smrt nastala v 19:37. To je za pět minut. V tomhle městě nic nefunguje." Kamenujte mě, ale já se pobavil. Po náročném dni mi Wilsonov nabídl oddychovou zábavu bez potřeby přemýšlet - a nic víc od něj chtít nelze. Není to rozhodně horší film než dejme tomu Mazaný Filip (jehož tvůrci si onehdy velmi obdobně naběhli přirovnáním k Limonádovému Joeovi), světlá místa jsem v něm našel, několikrát jsem se od srdce zasmál a trapně mi bylo jen občas. Největší chybou je nesmírně přehnaná stopáž (obzvlášť když se v závěru všechno akorát zbytečně komplikuje a jedna podivuhodná nelogičnost střídá druhou) a také zvláštně odbyté scény typu "je večer, hlavní hrdina uléhá do postele s knihou, když v tom zvenčí slyší zpěv dívky - vyhlédne z okna a venku je kupodivu pohádkově prosluněný den, po večeru ani památky - jenže vzápětí hlavní hrdina vyráží ven - a tam je najednou zase tma jako v ranci". Že si Marek Epstein pohrál s vážnou předlohou a udělal z ní dadaistickou crazy komedii, mi nevadí. Stejně tak ani ten propíraný nekorektní rasistický a antisemitský humor se mě na duši nijak zvlášť nedotkl. Naopak si myslím, že mnoho hlášek Jana Krause, Jiřího Macháčka, Petra Čtvrtníčka nebo Stanislava Zindulky by mohlo klidně zlidovět. Proč ne. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Ježiš ti Slováci, nevtipní Slováci! V tomto případě i Češi. Není nad to zahrát si trapné postavy v trapné komedii. Přál jsem si, abych se mohl smát, ale mé přání nebylo vyslyšeno. Hlášky se nekonaly a kombinace hororu a staré doby... no doufám, že to neměla být variace na detektiva Nicka Cartera z Adély ještě nevečeřela. Ten děj byl opravdu hlavou kroutící a Šajndele? Co je to za jméno? A ta Pauhofová, ona je taky snad všude a přitom neumí pořádně mluvit a má velké zuby, prostě není vůbec hezká, i když nám ji pořád cpou jako prototyp slovenské krásy nebo co... Holt někdo si asi myslel, že to bude originální a vtipnej nápad, ale ona už ta základní myšlenka o připojení k Americe je dementní... stejně jako jakákoliv jiná myšlenka v tomto filmu. Je mi z toho smutno. Taková zbytečnost... ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Na iDnesu se dá přečíst (od koho jinýho než od Spáčilový) recenze s titulkem, že "Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál". Ne, prohrála Spáčilová - že si udělala jméno na prvoplánově zdrbávacích komentářích téměř čehokoli, to neni nic novýho a proto mě ani tadyta recenze neodradila, ale co mě překvapuje, to jsou ty hodnocení tady - rozhodovat se jen podle nich, tak na Wilsonov nikdy nejdu a to by byla chyba. Připadá mi, že to je jeden z těch českejch filmů, který jsou sice víc než slušný, veřejnost je ale v nějaký davový psychóze nesmyslně a neopodstatněně odsoudí. Rozumim tomu, že to někomu třeba nemusí někomu úplně stoprocentně sednout, objektivně špatnej ten film ale prostě neni, ať si místní davy řikaj, co chtěj. Tak je to u spousty filmů - můžu uznávat a vidět kvalitu i tam, kde to neni moje parketa. Ten film mi svym způsobem připomíná Mazanýho Filipa nebo Choking hazard, je to něco mezi parodií, groteskou, satirou, komedií, detektivkou a kdoví čim ještě. Je to přehnaný, ale s nadsázkou - přiznaně a záměrně (např. náhlý změny počasí podle aktuální scény, automobilová honička na konci...); je to trochu dada, občas absurdní... Asi to někdo nemusí jako záměr pochopit a pak chápu, že si film neužije a bude ho hodnotit špatně; je to ale podobný, jako kdyby někdo měl obdobně sepsout Žhavý výstřely nebo Připoutejte se prosím. Celej nápad s kýženym připojenim Slovenska jako balkánský enklávy k Americe je skvělej, a tu prdel, kterou si to ze Slováků, Maďarů, Američanů i Čechoslováků dělá, tu jsem si užíval parádně. Některý herci sice přehrávaj (třeba Luboš Kostelný - policajt Brunner), ale dojem z filmu to nijak zvlášť nenarušuje - oproti tomu Dyk, Pauhofová, nebo Kraus jsou dobrý. Podle mě to je skvělej film a velká prdel, která si nezaslouží bejt takhle smetená ze stolu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)
  • S rozpočtom 41 300 000 Kč ide o zatiaľ najdrahšiu českú komédiu a 31. najdrahší český film vôbec. (Raccoon.city)
  • Často je vo filme zobrazená americká vlajka, avšak súčasná s 50 hviezdami, ktorú v USA začali používať až v roku 1960. Navyše sa vo filme opakovane hovorí o tom, že Wilsonov chce byť 49. štátom USA a na vlajku (s 50 hviezdami) sa herci snažia prirobiť 49. za Wilsonov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama