Reklama

Reklama

První světová válka právě skončila a v  jednom zapadlém městě kdesi ve střední Evropě začíná primátor Dangl snít svůj velký sen. Plánuje připojení města ke Spojeným státům americkým a přejmenování na Wilsonov (na počest svého přítele, prezidenta Woodrova Wilsona). Vše klape, až na jeden nepříjemný problém! Ve městě prý řádí tajemný vrah. Oběti mají ukousnutý jazyk a hrůzou umírají ještě dříve, než vůbec dojde ke skutečnému napadení. Místní policejní sbor tápe, a tak primátor požádá o pomoc za oceánem. A sám Wilson okamžitě posílá příslušníka americké FBI. Ta má specialisty na mafie, drogy, komunisty, socialisty i jinou verbež. A má také machra na mytologii a mystiku. A tím je Aaron Food (Jiří Macháček), muž v dlouhém kabátě a klobouku, který si jen zřídka sundává z hlavy. Muž vychovaný českou kojnou. Po celém světě už vyřešil 513 vražd a teď pomůže i Wilsonovu. A aby ve městě nebloudil, k rukám dostává mladého policejního čekatele Josefa Eisnera (Vojtěch Dyk). Strhující honba po stopách šíleného vraha může začít. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (313)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Smrt nastala v 19:37. To je za pět minut. V tomhle městě nic nefunguje." Kamenujte mě, ale já se pobavil. Po náročném dni mi Wilsonov nabídl oddychovou zábavu bez potřeby přemýšlet - a nic víc od něj chtít nelze. Není to rozhodně horší film než dejme tomu Mazaný Filip (jehož tvůrci si onehdy velmi obdobně naběhli přirovnáním k Limonádovému Joeovi), světlá místa jsem v něm našel, několikrát jsem se od srdce zasmál a trapně mi bylo jen občas. Největší chybou je nesmírně přehnaná stopáž (obzvlášť když se v závěru všechno akorát zbytečně komplikuje a jedna podivuhodná nelogičnost střídá druhou) a také zvláštně odbyté scény typu "je večer, hlavní hrdina uléhá do postele s knihou, když v tom zvenčí slyší zpěv dívky - vyhlédne z okna a venku je kupodivu pohádkově prosluněný den, po večeru ani památky - jenže vzápětí hlavní hrdina vyráží ven - a tam je najednou zase tma jako v ranci". Že si Marek Epstein pohrál s vážnou předlohou a udělal z ní dadaistickou crazy komedii, mi nevadí. Stejně tak ani ten propíraný nekorektní rasistický a antisemitský humor se mě na duši nijak zvlášť nedotkl. Naopak si myslím, že mnoho hlášek Jana Krause, Jiřího Macháčka, Petra Čtvrtníčka nebo Stanislava Zindulky by mohlo klidně zlidovět. Proč ne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu za výpravu a docela slušnou kameru. I pár herců se snažilo, třeba Zindulka. Ale jinak je to paskvil. Svět, který sám o sobě nefunguje. Prostě jen nápad nedotažený do konce. Nic se divákovi nevysvětluje, nejspíš proto, že ani autor (autoři) netuší, oč se vlastně hraje. Akce nijaká, v podstatě žádná. Humor velmi, ale skutečně velmi trapný. Scenáristicky mizerné - tolik zabitých scén, tak mizerné vedení už tak chabé dějové linky, a hlavně zmatek ve vyprávění. Pokusy o ozvláštnění těžce doplácejí na statičnost a neschopnost jakékoliv pointy nebo gradace. Americký detektiv pitomcem par excellence, kdoví proč, vtipné to nebylo, a nějakému humoru to rovněž nepřispívalo. Vše tady vlastně skřípe - motivace, vymyšlený svět, vztahy, příběh, i samotná zápletka. Když se nad tím zamyslíme, tak vyšetřování se skutečně nikam neposunuje, nedozvídáme se žádné nové informace, až najednou přijde rádoby rozuzlení. Zasmál jsem se jen jednou ("Benzín? - Borovička.") ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, uznavaný producent najal velmi šikovného režiséra, sehnal práva na údajně hutnou historickou kriminálku, vytvořili společně perfektní vizuální zpracování.. A pak to celé zes***i tím, že se absolutně vykašlali na jakoukoliv vážnost, což by nebylo to nejhorší, tím je totiž sestava herců v hlavních rolích - Macháček a Dyk - ti sotva dosahují kvalit průměrného vedlejšího herce a obsadit je do hlavních rolí mohl jenom chorý korýš s kornatěním mozku. Což je popravdě to nejhorší, on by tu totiž ten humor zas tak špatný nebyl a bez mučení se přiznám, že neskonale cynický humor, který je zpravidla páchán na židy, či černochy, se mi docela líbil. Jen kdyby ten scénář jako takový, byl lepší (a s lepšími herci, samozřejmě), jeden z nejsmutněji promrhanejch potenciálů v historii cz/cs tvorby a to od dob, kdy místo krutého survival horroru a démonických divočácích "Tesáky pekelného Kňoura" dala čt prachy na večerníček "Pruhovaní kamarádi." .... " Koupil jsem ho ve Vídni, na nádraží. Ve státech už slušnýho negra neseženeš. " ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 52,5miliónaTržby Celosvetovo $273,000▐ v podstate som čakal ďaleko väčšiu hrôzu než sa mi nakoniec dostala, dokonca som sa na tom aj pár krát pousmial na tomto hybride Sherlocka Holmesa, dokonca v rámci výpravy ani nie najhoršie, len to chcelo trochu iný kamerový filter /videl v kine: 40%/ ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V americké tvorbě takových blbinek najdeme stovky, koukáme se na ně a mnohdy jim napaříme plný počet. Když se to natočí u nás tak se hned horlí nad úpadkem českého filmu. Osobně myslím, že se to dalo propracovat mnohem líp, ale jako jednohubka úplně v pohodě. Občas i vtipná hláška padne, nejméně tři opravdu chytré vtipy. A to na tenhle žánr bohatě stačí. Všichni si myslím natáčení docela užili. 65% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Ľuboš Kostelný si po seriáli Profesionáli (od r. 2008) opäť zahral streleného policajta. Pôvodne jeho postava aj ráčkovala, ale nakoniec sa producenti zľakli či to už nie je prehnané, a tak nakoniec sám seba kompletne predaboval. (krasomama)
  • Názov filmu je odvodený od dobového a prechodne oficiálneho názvu súčasnej Bratislavy, Wilsonovo mesto, v rokoch 1918 – 1919, ktorý vznikol ako vďaka americkému prezidentovi T.W. Wilsonovi. V tomto meste sa aj daný fiktívny príbeh odohráva. (Piri)
  • Počas nakrúcania v Bratislave bola historická budova Slovenského národného divadla spredu zahalená veľkou americkou vlajkou, čo mnohých miestnych zaskočilo aj pobúrilo. Nevedeli totiž, že vlajka je súčasťou nakrúcania filmu a ide iba o rekvizitu. (Piri)

Reklama

Reklama