Reklama

Reklama

Max Lambert, bývalý šéf lupičské bandy, si odpykává dvacetiletý trest. Před zatčením zakopal u kostela nedaleko Říma několik milionů ve zlatě, „výdělek“ ze své poslední akce. Se svým spoluvězněm Pierrem Bizetem připraví plán útěku a v převleku za duchovní se snaží odletět do Říma, kam zrovna v této době směřují církevní hodnostáři z celého světa. Takže dvě sutany navíc se mezi nimi lehce ztratí! Jenže uprostřed poklidného letu se objeví únosci, kteří nutí pilota obrátit letadlo na Tanger. Ale to zdaleka není ještě to nejhorší, co je na cestě za svobodou a penězi čeká. Jedinečná dvojice GabinBrialy, výborné dialogy a situace v komedii, která nestárne. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsme v prdeli, monsignore." Takhle se vyjadřují kněží? Normálně asi ne, ale Max s Pierrem strávili za mřížemi moc času, tak jim odpusťte jejich mluvu a vyzpovídejte se ze svých hříchů. Hlavně těch sexuálně peprných. Já se přiznám, že jsem Svatý rok jsem viděl mnohokrát a pokaždé jsem se u týhle skvěle namíchaný směsi napětí, humoru a neslýchanejch duchovních vulgarit výborně pobavil. To zkrátka bývaly časy, kdy k útěku z vězení stačila kombinace štěnice - pilník - kanál a k únosu letadla otevřít dveře do pilotní kabiny. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemná hořkosladká balada o zločincích starého ražení, kteří měli výborné plány a nebyli tak agresivní a nebezpeční jako zločinci nové generace. Vězňové Max Lambert (poslední role skvělého Jeana Gabina) a Pierre Bizet (Jean-Claude Brialy) uprchnou z vězení, aby si mohli užívat bohatství, které ukryl Max nedaleko Říma. A protože je zrovna vyhlášen Svatý rok, nejjednoduší řešením je vydávat se za duchovní. Plán je perfektní, ale nastává problém, když je letadlo, se kterým míří z Paříže do Říma uneseno kvůli výkupnému. A dochází ke střetu nové a staré generace zločinců. Pochopitelně stará garda vítězí, ale únos způsobí, že je odhalena jejich identita. Ale i z toho se dostanou, když s komisařem Barbierem (Henri Virlojeux) vymění peníze uzmuté nové generaci lupičů za jejich imunitu. Jen jedné věci se jim nedostává: bohatství. Zásahem osudu spadlo bohatství do rukou církve a docházíme ke zjištění, že celé dobrodružství bylo k ničemu. Zřejmě platí pořekadlo, lehce nabyl, lehce pozbyl a že se zločin nevyplácí. Velmi příjemné akčnější odreagování. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Svatý rok nie je podľa mňa komédia, ale akýsi úsmevno- melancholická pocta starým časom poctivých podvodníkov. Či sa niečo "poriadne" stane aj z troch únoscov, si môžeme iba domýšlať. Vážne som sa skoro vôbec nesmial, ale po prijatí pravidiel to nakoniec nebol žiaden handicap. Tým bol viac (ale iba trochu) klišé príbeh, keď sledujeme starého kriminálnika, ktorý je v hĺbke duše neprekvapivo veľký charakter a má zvláštny vzťah so svojim náprotivkom na druhej strane zákona. Bez seba by neboli samozrejme ničím. Záver s únosom je očakávateľný, ale pre mňa priateľnejší ako druhá z variant, ktoré sa ponúkali. Ja mám totiž rád, keď sa všetko pekne v kľude vyrieši. No a ten dovetok je vydarené cvičenie na tému ako ironicky vypointovať dej a možno ešte viac priblížiť postavy divákovi. 70%. ()

hendrich6 

všechny recenze uživatele

Parádní film se skvělým Jeanem Gabinem.Nepůsubilo to na mě úplně jako čistá komedie,spíše jako dramatická krimikomedie,ale nic to neubírá na kráse filmu.Už jsem si říkal,že bude geniální konec,když bude mít milion od únosců,ale konec byl popravdě ještě lepší.A poslední věta Já už přispěl je završením výborného úsměvného filmu.Pro mě je to pěkných 85 % ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Tak toto komedie teda určitě nebyla. Je pravda, že jsem se párkrát zasmál při nějaké hlášce či výrazu ve tváři nebo spojení obého. Ale celkově bych to do žánru komedie asi nezasadil. Tenhle film je spíše takový mix komedie, dramatu, nadsázky a možná ještě něčeho. Tak jako tak se mi na to koukalo dobře, rychle to uteklo a bavilo mě to. Nicméně, dle zdejšího hodnocení jsem čekal nějakou bombu - ale té jsem se nedočkal. Prostě průměr. Howgh! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Boeing 747 ve filmu je registrován pod F-BPVA, jedná se o první dodaný Boeing v roce 1970 Air France. Pro potřeby filmu je maskován jako Air Italia. (sator)
  • Bernard Menez byl poprvé osloven pro roli Pierra Bizeta (Jean-Claude Brialy), ale odmítl ji, protože se mu nelíbil scénář. Později přiznal, že hluboce litoval, že promeškal tuto jedinečnou šanci zahrát si s legendárním hercem Jeanem Gabinem (Max Lambert). (sator)
  • Film odkazuje na Svatý rok konající se v roce 1975. Tehdy ho oslavil papež Pavel VI. Svatý rok se opakuje periodicky jednou za 25 let. (Komiks)

Reklama

Reklama