Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šperky za milióny dolarů ve speciálním voze doprovázeném eskortou jsou na cestě k letišti Bourget. To je začátek rychlé, precizní a efektivní loupeže. Kdo by podezříval velitele konvoje, inspektora Gouviona, že je ve spojení se zločinci? Dělení lupu skončí masakrem. Čím méně přeživších, tím více zůstane pro ostatní. Tato brilantní akce pěkně rozvíří hladiny policejních vod a obzvláště se dotkne superintendanta Josse, který má půl roku před odchodem od kriminální policie do důchodu. Oba jsou totiž staří přátelé ještě z klukovských let. Když je Gouvion nalezen mrtev, Joss nevěří příběhu o nešťastné náhodě a pouští se do vyšetřování na vlastní pěst… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (104)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Poměrně nezáživný a nevýrazný film. Nepocítila jsem žádné napětí, radost či jakékoliv vtažení do děje. Z hereckých výkonů se mi nedostávalo žádných emocí. Přišly mi, jakoby postrádaly jakékoliv výrazové prostředky. Což jsem bohužel pocítila především v případě Gabina. Je to styl jeho herectví a osobnosti, ale v tomto případě na mě jeho výkon zapůsobil jen velmi málo. Celkově jde pro mě o zcela chladně podaný děj, který z unylého výsledku vytahuje pouze pár milých, pousmání hodných hlášek a rytmická hudební melodie, jež na mě zapůsobila více než samotný snímek. Celkově jsou nejspíš francouzské kriminálky tehdejší doby kapitolou samy pro sebe a nemusí sednout každému. To je případ této. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Solidní, ale ničím nevyčnívající kriminálka, kde úřaduje divizní komisař Joss (Jean Gabin). Ví už hodně, má své nestardatní metody proti zločincům a prožívá zklamání, když zjistí, že jeho kamarád, policejní inspektro Gouvion (Robert Dalban) jede ve velkém přepadení. Hlavní zločinec Quinquin (André Pousse) se ale zbavuje všech pomocníků, protože je velmi chamtivý a zároveň zametá stopy. To je ale ta nejhorší věc, co může udělat, protože tím si nezíská moc důvěry ostatních zločinců a naštve tím Josse, který chce také pomstít smrt podivného přítele Gouviona. Do toho ještě luxusní prostitutka Nathalie (sladká Dany Carrel), napojená na zločince, překupník Brunet (Maurice Garret) a další zločinci, kteří většinou umírají rukou Quinquina. Pozitivem je pro mě velmi příjemná a působivá hudba. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Na filmu se poved začátek a konec. Prostředek je takovej nemastnej, neslanej a docela nudnej. Samozřejmě, že Jean Gabin v roli detektiva je skvělej jako vždycky, ale celkově to neni žádná velká sláva. Co se týče dabingu, kterej všichni vychvalujou, tak jako dobrý. Ale to, jak je předabovanej/přezpívanej Serge Gainsbourg, je fakt úlet. 60% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film sice postrada vetsi napeti, ktereho se dockame jen na vybornem zacatku a typickem kriminalnim konci. Nesouhlasim ale, ze film je bez atmosfery. Vynikajici vyber hercu pro zaporne postavy, krasne zeny, suchy humor policistu, vyborna hudba a zvuk. Zajimave natoceno, zvlast klub Hippies, fotky kriminalniku atd. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jediné setkání Lautnera a Gabina při filmu nedopadlo moc dobře. Lautner se snažil stylově přiblížit k Melvillovi a pro tento snímek opustil svůj běžný nadhled, což je obrovská škoda. Přitom Gabin měl ohromný komediální talent, stačilo jen mu napsat roli. Paša je vůbec poněkud scénáristicky nedotažen, což u dua Lautner - Audiard a podle námětu Simonina dost překvapí. Dalban byl zřejmě lepší boxer, než herec, takže mě nevyvede z míry, že jeho postava není příliš vykreslena, ale Pousse měl nesporný talent minimálně na své tradiční role darebáků. A když ani jedna z hvězd francouzského filmu, Gabin, nedokázala dodat životnosti své postavě a předvést její alespoň nepatrný vývoj, bude chyba zřejmě někde jinde. Ale jak známo, i mistr tesař se někdy utne. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Ač měl konzervativní Jean Gabin averzi k vulgaritám a stavěl se rezervovaně k faktu, že ne snadno odhadnutelný – skandální, prokletý básník, ale nadaný, nezařaditelný velikán hudby Serge Gainsbourg bude jedním z jmen ve filmu, tedy především a hlavně skladatelem hudby pro film, postupně se sblížili. Zatímco podle scénáře se ve filmu jen letmo a nevraživě oba pozdravili ve dveřích, po natočení této sekvence spolu více než hodinu diskutují o kinematografii, hudbě, literatuře a dalším. Po uvedení filmu do kin odmítnou některé rozhlasové stanice jeho, dalo by se přeložit jako „Requiem za kreténa“, pustit. A je, jako nikoli jediná jeho skladba, ve Francii cenzurována. Gabin nato dojel osobně urazit tehdejšího ministra vnitra a Sergimu Gainsbourgovi napsal: „Nedělej si příliš starosti, bezpochyby se pánové cenzoři cítili terčem tvé písně.“ (AlDelon)
  • Ve filmu používají policisté modré coupé Matra M530 s motorem V4, umístěným před zadní nápravou. (Scott67)
  • Skladatel hudby k tomuto filmu Serge Gainsbourg v něm hraje zpěváka Émilovy kapely, zpívá šanzon "Requiem pour un con", který napsal jako ústřední píseň filmu společně s Michelem Colombierem. (Snorlax)

Reklama

Reklama