Reklama

Reklama

Uznávaný profesor filozofie Abe Lucas (Joaquin Phoenix) je už víc než rok emocionálně na dně. Nemůže psát, nemůže dýchat, nemůže si vzpomenout na smysl života, z ničeho se nedokáže radovat. Cokoliv kdy zkusil, mu nepřináší uspokojení. Jeho jediným spolehlivým přítelem je alkohol. Abe přijíždí učit na fakultu do malého městečka. Brzy se zaplétá se dvěma ženami. Osamělá profesorka Rita (Parker Posey) od něj očekává záchranu z jejího nešťastného manželství. Jeho nejlepší studentka Jill (Emma Stone) se okouzlená stává jeho nejbližší kamarádkou. Pro Jill je Abova rozervaná umělecká duše a exotická minulost přímo neodolatelná. Jeho labilita ji fascinuje a přitahuje. Přesto, když se Jill snaží jejich přátelství změnit v romantický vztah, Abe ji stroze odmítá. Při jednom obědě vyslechnou Abe a Jill zvláštní konverzaci cizích lidí u vedlejšího stolu. Tento okamžik Abea změní a on si začne plnými doušky vychutnávat život. Jeho rozhodnutí ke změně spustí řetězec událostí, které ovlivní jeho, Ritu i Jill navždy... (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (305)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se tak nezasmála! Proboha, je tohle vůbec možný? Joaquin byl tak úžasný, že to byl první film, ve kterém jsem ho díky jeho skvělým schopnostem zahrát kohokoli, upřímně nesnášela. Mimochodem, vůbec nechápu, co holky vidí na takových sebestředných, věčně rozervaných, pesimistických typech, co dokážou mluvit jenom o sobě a také proč je zrovna tento film v kategorii drama/mysteriózní. Protože jsem vůbec nevěděla, co mě čeká, ani v obsahu se to nedozvíte, byla jsem do toho hozena rovnou po hlavě a přátelé, takhle jsem se nepobavila už dlouho (zvlášť u scény rodinného oběda, kdy rodiče s dcerou rozvíjí své teorie a Abe tam sedí jako ten největší ... ehm). I po možné prvotní absenci nadšení doporučuji vydržet až do konce. Dobrá nálada zaručena! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Netradičný Woody, najmä vnútorným svetom postáv, hoci jeho konfrontačný a dialógový svet je stále plný objavovacieho potenciálu. Trošku mi preto prekáža monotematickosť a predurčenie hlavnej línie naratívnej premisy, akoby postavy ničím iným nežili, než entuziazmom po sebe samých. Teda Phoenixova postava má zložitejšie parametre, ale ako znie jazzový podklad charakterizujúci atmosféru snímku, nikam sa neponáhľame, zapúšťame korene a žijeme pre najbližší zmysel nášho poslania. A keď nepríde, vyrobíme si ho sami. Stále obsiahle elánom a autorským citom, možno už nie takým tvorivým odhodlaním, ale stále s vkusom. A to je pre Iracionálneho muža najdôležitejšie. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čakal som väčší prúser. Ale tento Woody ma bavil. Filozofovanie nad morálkou, tým čo je správne a čo nie a tiež akási prostoduchosť plánov, kedy je determinantom len šťastie a hlúpa náhoda sú prvky aké sa v jeho tvorbe objavujú od začiatkov a mňa stále bavia rovnako. Pheonix je výborný a Emma Stone mu skvelo sekunduje. Počiatočne príbehové rozpaky naberajú jasnejšie kontúry a príbeh vo finále pekne myšlienkovo graduje. Dokonca je aj úsmevný. Veľká spokojnosť. Hoci mám z tunajších hodnotení pocit že všetko čo sa mi na tom páčilo bolo otázkou dobrej nálady a správneho nastavenia, keď som to pozeral:) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach ach, ty emocionální pustiny jsou tak deprimující a tak Abe žije ze dne na den, jako by ani nežil, nezáleží mu už vůbec na ničem a najednou šup, do jeho života vstoupí dvě ženy, což ho nějak extra netankovalo, kdyby si jednou nezašel do hospůdky s Jill a tam se nestal svědkem jednoho rozhovoru. A ejhle už tady máme muže jak víno, kterému je zcela jasné, jaký je smysl jeho života a pak už to jede jako dráha. I ten sex s Rituškou ho najednou naplňuje, jen to všechno směřuje zvláštním směrem a to slůvko "iracionální" nabývá obrovských rozměrů. Phoenix byl svůj, jako by tu první polovinu ani nehrál, to byl zkrátka on, bezvadný jako vždy. A Emma byla prima, baštila jsem tu její počáteční naivitu i to postupné prozření se vším všudy. Pravda, konec byl trochu předvídatelný, ale zamhouříme očko a ten čtvereček jim ráda dám i když je malinko průhledný. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kríza stredného veku plus vyhorenie doženie učiteľa filozofie k apatickému popíjaniu a strate libida. Chuť do života mu dodá možnosť vykonať čosi, čo ešte neskúsil: dokonalý zločin. Nabudí ho to a získa stratenú vitalitu i sex. Plus mladú milenku ako bonus. Chytré dialógy, skvelá pointa. ďalší výborný Woody Allen, ktorý je osobne tvorbou oveľa pútavejší po roku 2010, ako v časoch, kedy údajne režíroval podľa umelecko-kritickej aj diváckej väčšiny najzaujímavejšie (no pre mňa zväčša len tuho priemerné) filmy. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se v Newportu na Rhode Islandu. (Terva)
  • Joaquin Phoenix (Abe Lucas) v několika scénách popíjí skotskou Single malt whisky, což je i několikrát zmíněno. (noelcoward73)
  • Joaquin Phoenix (Abe) kvůli postavě přibral 15 kilo, což se projevilo zejména na jeho břichu. (T081)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

Aero oslaví osmdesátiny W. Allena festivalem

27.11.2015

Přímo v den osmdesátých narozenin Woodyho Allena – v úterý 1. prosince – odstartuje pražské kino Aero přehlídku filmů Všechno, co jste kdy chtěli vidět od Woodyho Allena. Od 20.30 uvede Allenův… (více)

Allen mění herce

Allen mění herce

01.09.2015

Co rok to film. Woody Allen nemění svoje návyky už pár desetiletí a zatím to vypadá, že u nich zůstane i do budoucna. Jeho letošní film, Iracionální muž, šel do českých kin 30. července 2015. A… (více)

Reklama

Reklama