Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

heyda 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších good feeling filmů, co jsem mohl za poslední dobu vidět. A ač jsou mi homosexuálové v zásadě celkem ukradení, pokud nemají choutky se nějak veřejně předvádět, tak tady jsem jim ohromně fandil a soucítil s nima. Opravdu není jednoduché být homosexuálem, nebylo to jednoduché ani v 80. letech a nebude to jednoduché ani za 20 let. Kromě perfektně zvolených herců bych vyzdvihl fantastický soundtrack, úplně mi to připomnělo soundtracky k filmům Richarda Curtise, který to má taky v malíčku. Celkově parádní film, který by si zasloužil snad jen trochu lepší vysvětlení hornické krize... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto presne očakávam od britskej dramédie. Chvíľu smútok a hneď zas na to vtip. Fantastická atmosféra a hudba. Naozaj zaujímavý príbeh podľa skutočnej udalosti. Kopec známych, ale aj menej známych hercov, ktorí hrali výborne. Bill Nighy a Imelda Staunton boli jedineční a poprosím viac skvelých rolí pre Georga MacKaya. Bavila som sa výborne. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Ptačí klec a tohle. Skvělý, vymakaný film, který má potenciál elegantně, s lehkostí vysvětlit a přiblížit mnohé i tomu nejzabednějšímu ignorantovi, který se cítí příšerně ohrožen a hlasitě bazíruje na rodinných hodnotách. Často bývá rozveden, záletník, nebo latentní homosexuál, ale co už. Pro mě LBGT není tématem, odkdy znám Freddieho Mercuryho, Eltona a Lindu Perry. Od doby, kdy lékař pode zákona nesměl podat informace starému pánovi u dveří intenzivky, co jeho životnímu partnerovi je a jestli vůbec dýchá. Naštěstí zvítězil zdravý rozum, lékař nebyl debil a ačkoli tehdy neexistovalo ani registrované partnerství, všichni srazili podpatky, informace se poskytovaly, návštěvy se povolily a nakonec se ten nejsmutnější telegram poslal tam, kam se morálně a eticky poslat měl. Rovná práva a povinnosti a žít a nechat žít.  Perfektně obsazené, napsané, zahrané. Vtipné, inteligentní, dojemné, anglické a sympaticky edukativní. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Příjemné retro z 80. let podle skutečné události. Úsměvné i dojemné, kostýmně i hudebně vydařené. Nejdříve happy, ale postupně přituhovalo. Taky jsem se trochu obávala těch rudých praporů a sepnutých pěstí, ale ono to je v tom anglickém podání docela jiné :-) Dobré herecké výkony a lidský příběh určitě na zamyšlení. Tragikomické ladění filmů mám moc ráda, přijde mi většinou dost ze života, takže za mne spokojenost. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S tou veselohrou bych to malinko brzdil, téma je totiž zatraceně vážné. O Margaret Thatcherové toho moc z historie nevím, že se ovšem jednalo o politika naprosto neoblíbeného o tom nemůže být nejmenších pochyb. Nejvíce jsem spokojen s výběrem filmové hudby. Zpočátku jsem přemýšlel zda-li film spíše nevypnout, ale jsem rád, že jsem tak nakonec neučinil. 70% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Natáčení probíhalo od 7. října 2013 do prosince téhož roku v Llandelio, Onllwyn, Slough, Beech Park Way a Londýně. (ČSFD)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama