Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (322)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakože wau.... Už od úvodu, který vás nemilosrdně zahltí tím nepříjemným a tísnivým pocitem paniky, beznaděje, zmaru a chaosu, jen aby vám dal tvrdou emocionální facku [ano, jde přesně o TEN stejnej moment, kterej mě zničil už ve videoherní podobě; you know exactly what I mean] a nakonec vás nekompromisně hodil do světa, který se navždy zasekl v roce 2003, jsem věděl, že tahle show je prostě někde jinde.... Přesně takhle si totiž představuju pojem "věrohodná adaptace", která nejenže ctí svou předlohu – jelikož je přesná takřka 1:1 vůči svému legendárnímu videohernímu předobrazu [zejména co se týká záběrování jak vystřiženýho ze hry anebo ikonických hudebních motivů od Gustava Santaolally] – ale zároveň expanduje její příběhový pozadí a rozšiřuje celkovou komplexnost, což je jen a jen výhoda.... Není taky divu, když je tento projekt pod záštitou a tvůrčím drobnohledem Craiga Mazina (tvůrce přelomového Černobylu) a Neila Druckmanna, tatínka samotné hry. Oba dva totiž ví, že bez absence toho, v čem vynikala samotná herní předloha – tedy pečlivá práce s emocemi, napětím, character developmentem, story-tellingem a post-apokalyptickou poetikou – by tahle adaptace mohla sotva fungovat [a je absolutně jedno, zda jste znalí či neznalí předlohy, protože tahle show si snadno obmotá kolem prstu snad každýho]. To vše a nejen to na pomezí 80 minut nefalšovaný televizní dokonalosti, která by bezproblémově obstála i ve formě celovečerního filmu, jelikož už tahle expoziční epizoda naprosto stírá jakýkoliv formální hranice mezi filmem a televizí. Zkrátka, všeho je tak akorát – nic neschází, nic nepřebývá. No a Pedro Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady prostě není o čem.... A já jen doufám, že si seriálové Last of Us udrží kvalitu po celých 9 epizod, protože laťka je nastavena sakra vysoko a už teď je víc než jasný, že HBO má v rukávu další seriálový megahit. Příběh Joela a Ellie je v dobrých rukou.... No a Depešáci v závěru? Co chtít víc. Hype is real.... PS: Psychore, buď pro jednou tak laskav a drž hubu, děkuji za pochopení. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hrou jsem šmrncnutý jenom lehce, ale sám dokážu uznat, že Casting hlavní dětské role je opravdu absolutně mimo. Potřeba obsazovat retardy s Downovým syndromem do hlavních rolí je děsivá. Pokud přehlídku tuhle čistě subjektivní a druhořadou věc, je Last of US perfektním hororovým seriálem, s výtečnou výpravou, atmosférou a neskutečným vizuálem. Seriálové a filmové tvorbě podle úspěšných videoher se na streamovacích platformách začíná velmi dařit. Dalším bonusem je opět "výtečný" komentář místního hororového čuráka Psychora. Podle toho chorýho mozku by se měla psát příručka prvního ročníku studentů psychologie. 89%. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu jsem zas až tak nebyl z této epizody odvařený. Je to nejspíše zaviněno mou znalostí řady jiných úvodů do postapo filmů a seriálů. Takže jsme viděli (zase, jako kdekoli jinde) chaos, zmar, násilí. O to příjemnější byly zde odbočky, které ve hře nebyly. Jakoby Craigu Mazinovy sama hra spíše svazovala ruce. Vykreslení babičky Adlerové, nebo úvod s televizním rozhovorem z roku 1960, to jsou vrcholy pilotní epizody, které mě doslova přišponovaly k obrazovce. Ellie zde není tak pasivní postavou jako ve hře, což kvituji, neb je aktivní v ději, což je vždy ve filmu dobře (pasivita kvality filmu zabíjí). Pedro Pascal si krade scény pro sebe a moc se těším, čeho se u nich v dalších dílech dočkám. 80% ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Často se nestává, aby se adaptace hry povedla, aniž by někdo nebrblal. Když neberu v potaz lidi bez mozku, kteří nadávají jen na barvy kůže, tak se tady zrodila asi nejlepší adaptace hry v historii téhle soutěže. Vše naprosto funguje, atmosféra ze hry je přenesena 1ku1 do seriálové podoby, která přidává ještě věci navíc, a dokáže příběh trošku více rozvětvit. Pedro i Bella jsou Castingové trefy a já věřím, že se to celou dobu ponese v takovém duchu. Po 1. díle jsem naprosto nadšený a jako hráč i spokojený :) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slabší rozjazd, ako som po vrelej pozitívnej odozve čakal, ale dostatočne zaujímavý na to, aby som si pozrel ďalšiu časť. Pacal je ako Joel skvelý a už teraz som zvedavý na to, čo sa o jeho postave dozvieme v ďalších častiach. To však nemôžem tvrdiť o ostatných hrdinoch, ktorí mi zatiaľ prišli mierne nevýrazní – vrátane Ellie. Fungovanie sveta po pandémii neznámeho vírusu je v prvej epizóde objasnené na môj vkus trochu  nedostatočne, ale verím, že sa k tomu ešte v nasledujúcich častiach dostaneme. Už len načrtnutie sporov medzi FEDRA a odbojom však vo mne vzbudilo zvedavosť a pokiaľ sa ukáže svet za bránami mesta z pilotnej časti dostatočne pestrý a plný napätia, môže byť The Last of Us celkom zábava. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • V čase 00:04:50 můžeme na stole u Sarah (Nico Parker) v pokoji spatřit přání k narozeninám. Jedná se o téměř stejné přání s dinosaurem, které Sarah zapomněla dát Joelovi (Pedro Pascal) ve hře. Dinosaurus je na přání, protože Sarah v něm píše, že Joel ještě není fosilie. (DavidSe)
  • Úvodný segment z diskusnej relácie z roku 1968 poskytuje jasnejšie vysvetlenie toho, čo je cordycepsová huba, ako hra. (molcan2)
  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť." (molcan2)

Reklama

Reklama