Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Vydržet a přežít (S01E05)

(epizoda)
  • USA Endure and Survive
TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Joel a Ellie se snaží uniknout povstalcům a přitom se dostanou do křížku s nejhledanějším mužem v Kansas City. Kathleen pokračuje ve své misi. (HBO Max)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

SimcaJB 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovat pátý díl „zombie“ seriálu dle klasické hry potřebuje potřebnou troufalost, aby se lidem, jak fanoušků hry, tak pro neznalé Sony konzole, epizoda líbila.  Tvůrce Craig Mazin patří mezi tvůrce, který dokážou tuto herní sérii zpracovat k odkazu slavné hry. O čem tento díl je? Ve svobodném městě, kde vládne (hodně armádně) lid se Joel s Ellie setkají s dvojicí postav. Henry a jeho bratr Sam jsou vyvrhelé města a jde jim o život. Ale na rozdíl od ostatních lidí jim jde o přežití a snaží se utéct. Proti nim stojí Kathleen, která je vládkyní města s temnou minulostí a pro ní je všechno osobní, když ji Joel a Henry zabijí její nebližší. Příběh epizody je jednoduchý. Je to kopie herní pasáže hry. Není to čistá kopie, je to kopie upravená dle přání tvůrců, kde je opravdu důležité poznat lidi kolem hlavní postavy. Na začátku se seznámí s „dvojící“ epizody, prožijí s ní celý příběh, od jednoduché (strašidelné) cesty tunely, po akční zakončení. Nejen z armádou, ale s armádou zombiků. A co je důležité na konci dílu se hlavní znovu osamostatní a s novými zkušenostmi a zbraněmi cestují dál. Je to obdobný postup jako v třetí epizodě, kdy jsme sledovali příběh můžu, kteří v opuštěném městě žijí svůj život od prvního setkání po smrt. Je to výplňová epizoda, která je jenom o tom, jak poznat apokalyptickou budoucnost a hlavní seriálovou dvojici Joel a Ellie si užijeme pouze jako vedlejší postavy. V páté epizodě nenajdete tolik kontroverzní téma jako je homosexualita, ale jde spíše o to, co všechno lze udělat, aby přežil mladší hluchoněmý bratr. Už jsme přes půlkou epizod, čeká nás už jenom poslední 4 epizody 1. sezóny. Každý díl je opravdu dobrý a mně se hodně libí zpracování tématu dle takového šablonu: Hlavní dvojice se na začátků potká s novými lidmi, bojíme se o ně, hlavní dvojice přežije.  Noví přátele se bojí o život a tak nepřežijí. V každé epizodě je velké seznámení s epidemií, abychom se mohli seznámit, co se stalo a co se děje. Hlavně o tom, jak je důležitá Ellie. Hodnocení: 90 % ()

elanius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak toto by už šlo. Takto zhruba si to nejako predstavujem, aj keď je jasné, že sa tempo znovu spomalí. Pedro Pascal to nenormálne ťahá a fakt to na ňom celé stojí, zatiaľ viac ako na mladej. Čo ma mrzí, že ona je falt zatiaľ len také 'cargo' toho príbehu, aj keď potenciál tam je a dúfam, že sa zúročí. (8/10) ()

Reklama

PaTeXx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krasojízda v plné parádě. Byl jsem trošku skeptický ze Samovy neschopnosti mluvit a především jsem se bál, jak by tím mohla být poznamenána finální scéna, ke které se od začátku schylovalo. Craig Mazin už před začátkem potvrdil, že chce udělat věci “jinak”, tak, aby i fanoušci herní série byly nějak překvapeni. Závěrečná scéna byla jiná, to si můžeme říct, ale v žádném případě ne horší. Posledních 20 minut bylo absolutně fantastických. Z hordy podzemních nakažených šel vyloženě strach. A Bloater? Ještě strašidelnější než ve hře. Od této epizody jsem měl velká očekávání a každé bylo na milimetr naplněno. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"I'm the most wanted man in Kansas City. Although, now, I think you're running a close second." _____________ Tak pre mňa bola táto epizóda (spolu s tou treťou) v rámci výsledného dojmu doteraz asi najsilnejšia. Páči sa mi to, že tvorcovia sa v príbehu úplne bez problémov vracajú do minulosti a vďaka tomu má divák možnosť vidieť príbeh aj z iného uhlu pohľadu ako doteraz. Niekomu to môže pripadať ako naťahovanie, ale podľa mňa sú takéto pasáže úplne na mieste, vďaka nim je príchod nových postáv lepšie dovysvetlený a všetko začne dávať aspoň o trochu väčší zmysel. To pomalšie tempo tomu podľa mňa svedčí a atmosféra, ktorá vás neustále drží v pozore pôsobí ako brilantná predzvesť toho, že záver prinesie niečo veľké a hrozivé... A tak sa aj stalo. Scéna s hordou je doposiaľ asi najakčnejšou pasážou, ktorú nám tvorcovia ponúkli a aj napriek miestami dosť viditeľnému CGI, som opäť (ako už je u mňa pri sledovaní THE LAST OF US zvykom) zostal v nemom úžase. Predstavil sa nám prvý BLOATER, a musím povedať, že z neho naozaj ide strach a maskéri (tak isto ako v prípade clickerov z druhej epizódy) opäť odviedli šialene dobrú prácu. No, a ten záver, z toho ma mrazilo ešte viac ako z Bloatera... Hru som nehral a asi preto bol pre mňa tento zvrat taký nečakaný, dúfam, že sa nejakých takýchto "plot-twistov" v najbližších epizódach ešte dočkáme... Aktuálne tempo, akým sa seriál posúva mi neskutočne sedí, som zvedavý, čo príde nabudúce... ()

molcan2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Píšem to a zadržiavam slzy. Táto epizóda bola zábavná, dobrodružná a zničujúca. Skvelý príbeh a herecké výkony. Charakteristika Henryho a Sama bola taká skvelá, že som si pri sledovaní tejto epizódy ani neuvedomil, ako veľmi som sa s ich postavami spojil. Zvyčajne pri sledovaní filmov a seriálov neplačem, ale pri scéne, kde sa Henry zabije po tom, čo zabil svojho zombie brata, som len ťažko zadržiaval slzy. Taktiež si myslím, že je veľmi ťažké priblížiť dej seriálu deju hry. Pocit, ktorý sa človeku sprostredkuje pri sledovaní epizódy, je rovnaký ako pri hraní tejto časti hry. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (18)

  • Během závěrečných titulků hraje píseň „Fuel to Fire“ od Agnes Obel. (BROKEN_)
  • Ellie (Ramsey) nájde rovnaký komiks ako v hre s názvom "Savage Starlight". (molcan2)
  • Celá štvrť, v ktorej sa odohráva scéna s ostreľovačom (a nájazd infikovaných), bola postavená od základov na veľkom prázdnom pozemku vedľa CFC (Calgary Film Center), kde sa natáčala veľká časť seriálu. Ulica bola dlhá približne 200 metrov a výstavba trvala približne mesiac. (molcan2)

Reklama

Reklama