Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Hledej světlo (S01E09)

(epizoda)
  • USA Look for the Light
TV spot

Obsahy(1)

Těhotná Anna vkládá důvěru do celoživotního přítele. Joel a Ellie dojdou na konec své cesty. (HBO Max)

Videa (1)

TV spot

Recenze (124)

kyjo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"People are making apocalypse jokes like there's no tomorrow. -- Too soon? -- No, it's topical." :) Některý ty vtípky jsou povedený. Pro odlehčení depresivní atmosféry rozpadajících se měst se docela hodí. Paradoxně Ellie, která je obyčejně ta, kdo hýří vtipem, je s blížícím se cílem čim dál víc zádumčivá. Stejně jako ve hře mi tady trochu vadil ten skokovej přerod Joela - kterej ještě před pár díly zpytoval svoje svědomí - v krutýho a nelítostnýho zabijáka. Chápu jeho motivy. Tvůrci se je snažili speciálně v tomhle díle podrobně vylíčit, ale i přesto mi to jeho chování přišlo těžko uvěřitelný. Jako plus beru, že to aspoň neni prezentovaný jako morálně správný. Z toho pak vlastně do značný míry vychází i děj druhýho dílu, resp. připravovaný další série. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery! Finále, které příliš nezapadá do celého vývoje seriálu, ale co naplat. Přesně takhle to bylo i ve hře, kde si celou dobu syslíte každý náboj, abyste v závěru zažili pořádně krvavá jatka. Polomrtvý Joel vstal z nenadání z mrtvých a předvedl masivní řežbu. Fajn finále, ale neubráním se pocitu, že je to taková projížďka rychlíkem. Tempo seriálu bylo poněkud nevyvážené. Některé bezvýznamné momenty se táhnou jako sopel. Máme tady 2 epizody, které kdyby neexistovali, tak nikdo ze zdravých jedinců neřekne ani popel. Snad jen LGBTQ komunita by se ozvala, že tam bylo málo buzerantů a leseb. A pak tady máme díly, které jsou projety zbytečně rychle. Z tohoto finále jsem taky nebyl kdovíjak odvařený. Bylo to v pohodě, ale ronit slzy, že už mám seriál za sebou rozhodně nebudu. [70 %] ()

Reklama

husandaaa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A je to tu, vyvrcholení mapující první hru je zde. Na srdci mám toho hodně, jakožto hráč možná koukám na seriál s růžovými brýlemi, možná bych je mohla sundat. V tomhle případě však srovnávání se hrou je naprosto logická věc, a tato epizoda se předlohy drží zuby nehty. Přidává nám skvělé rozhovory navíc, a dokonce se dozvídáme víc o postavách, které jsme viděli minimálně. Tak jako se nám vrátil Troy Baker, jenž ztvárnil ve hře Joela, tak teď jsme mohli vidět na obrazovkách Ashley Johnson, která nám ve hře předává postavu Ellie. Zde hraju Annu, matku seriálové Ellie a je to moc hezké pomrknutí zpět na hry, ale i super přídavek k postavě Ellie. Vidíme jisté změny na naší ústřední dvojici. Změny, které zapříčinili dávné i nedávné události. Nádherný moment, který nám seriál nabídl je třeba Joel a jeho přiznání, jak se mu přihodila ta jizva, kterou má u čela. To byl fantastický moment, který ve hře nebyl, ale s klidem na srdci mohu říct, že by klidně mohl. Máme tu jinak skoro vše, co by si fanoušek hry mohl jen přát. Žirafy, žebřík, rozhovory, finální vyústění či onen ikonický rozhovor na samotném konci. A všechno to funguje. Je to v něčem tak podobné a v něčem nové a svěží. Pedro i Bella ze sebe dolují maximum a já bych na jejich malé či velké interakce mohla koukat pořád. Obzvlášť Pedro Pascal, který byl opravdu výborný castingový výběr, drží na svých bedrech celou tíhu Joela. Je naprosto famózní, dává do toho kus sebe a emoce nám servíruje na zlatém podnose. Bella Ramsey je neskutečná, získala si mě jako Ellie ihned a nepustila, nepolevila a všem nám vytřela zrak. Díl je jinak dobře vybudovaný, prohlubuje i přesekává vztahy mezi postavami a dobře pracuje se všemi důležitými herními aspekty. Až na jeden. A tento problém se tak nějak táhne celým seriálem. Je tu fakt bídně málo nakažených. A já čekala, že v tomto posledním díle se dočkáme fakt velké potyčky s nakaženými, stejně jako ve hře. Ale oni nikde. Přitom vím, že tvůrci se chtěli spíš soustředit na postavy a rozvíjet jejich charakter. A to funguje na jedničku. Ale svět pak nepůsobí tak nebezpečně, všude se o nakažených mluví ale neukážou nám je. A to je škoda. Další je věc která mi vadí je stopáž. Přišlo mi to opravdu občas až zkratkovité. A třeba finální boj jsem si představovala opravdu dlouhý, jako byl i ve hře. Kdy vy chvíli máte pocit, že se nikdy nedoberete konce. A opět, chápu proč tvůrci nejspíš nemohli jít přes daný časový úsek, ale přála bych si, aby u druhé série byly ty díly přeci jej delší. No a když už jsme u druhé série, tak na tu se opravdu ale opravdu těším. Joel s Ellie teď došli na konec, ale brzy oba dva najdou zas něco nového či starého, za co bude stát bojovat. A bude to nářez. ()

HERGImanCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělá epizoda, problém je kontext. Finále The Last of Us v podstatě přesně adaptuje svou předlohu. Bohužel epizodě značně ubližují určité aspekty samotného seriálu. Varuji rovnou, že mé zhodnocení se neobejde bez spoilerů. Už během seriálu jsem měl pocit, že příběhové odbočky trochu nabourají vztah mezi Joelem a Ellie a nebude tak dostatek času na vyobrazení rodičovské role Joela vůči Ellie, kterou má divák na konci cítit. A bohužel se ukazuje, že tomu tak je. K Ellie jsem ani zdaleka neměl tak silný vztah, jako tomu bylo ve hře. A přestože je finále velmi silné, ty emoce ve mně vyvolává spíše to, že znám právě tu herní Ellie a herního Joela. Provedení scény, kdy se Joel musí probojovat přes celou základnu Světlonošů, také není úplně na místě. Dlouhé pomalé záběry, kde by měla být cítit spíše hektičnost a strach o život Ellie, nefungují také z důvodu, že Joelovo drsňáctví nebylo ani z poloviny tak dobře prodáno, jako ve hře. Jak jsem zmiňoval, nejedná se přímo o problémy epizody, ale spíše toho, co ji předcházelo, proto mé hodnocení zůstává poměrně vysoké. ()

molcan2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Joel ju teda vytiahol a rozhodol sa udržať vírus nažive, čím sa zvýšil počet epizód. Tešil som sa, že to bude divokejší a srdcervúcejší záver poslednej epizódy tejto sezóny. Tak to začalo sľubom, že to všetko ukončia a budú pokračovať za tým, za čím sa vydali a celý ten čas, koho sa snažili nájsť ich zasiahol zo zadu, ale nie sú priatelia. Mal som pocit, že rozhovor medzi Marlene a Joelom mohol byť lepšie prepracovaný, keďže to bola hlavná udalosť príbehu a celá časť epizódy s chaosom mala byť peknejšie natočená a nie len slow mo. Inak som cítil vážnosť a sebeckosť epizódy, vďaka čomu je pre mňa dobrým zakončením záverečnej časti sezóny. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (3)

  • V epizodě se objevila Laura Bailey jako zdravotní sestra, která svůj hlas propůjčila Abby, hlavní záporačce videohry „The Last of Us Part II“. (mikki089)
  • Žirafu v této epizodě si zahrála skutečná žirafa jménem Nabu. (mikki089)
  • Ashley Johnson, která ztvárňuje Annu Williams, je hlasová herečka ztvárňující postavu Ellie v herní verzi. (mikki089)

Reklama

Reklama