Reklama

Reklama

Severní Korea: Život v uzavřeném světě

(TV film)
  • Velká Británie North Korea: Life Inside the Secret State
Velká Británie, 2013, 48 min

Hrají:

David Harewood (vypravěč), Kim Čong-un (a.z.)

Obsahy(1)

Kim Jong Un, nejmladší diktátor na světě, stojí v čele nejutlačovatelštějšího režimu v nejuzavřenějším státě naší planety. Jen digitální revoluci můžeme vděčit za to, že dnes už se nedá všechno utajit. Jiro Ishimaru, mimořádně odvážný novinář, se patnáct let zabýval výcvikem agentů, kteří potom ze Severní Koreje přes čínské hranice propašovali vlastnoručně natočené záznamy pořízené skrytou kamerou. Na těchto otřesných záběrech, popírajících každé slovo oficiální propagandy, odhaluje diktatura svoji skutečnou tvář. Pohlédneme do světa, ve kterém se ulicemi potulují hladovějící děti, zatímco rozmazlovaní příslušníci stranické elity se díky svému výsadnímu postavení projíždějí po prázdných vozovkách hlavního města Pchjongjangu v nejnovějších typech mercedesů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (20)

mira007 

všechny recenze uživatele

Nijak překvapující dokument o životě v Severní Koreji, u kterého mi vadilo, že tvůrci lidem vnucují myšlenku, že když ti severokorejci koukají na dvd ( a vidí ten rozpor propaganda vs. jihokorejské telenovely atd.) tak, že to má Kim čongun spočítané. Nepochybuji, že se zvedá informovanost těch obyvatel v té jejich izolaci, ale přesto je ta cesta ke změně daleko. Koneckonců tenhle dokument je z roku 2013 a ten severokorejskej tlouštík tam furt šéfuje. Taky se mi nelíbilo, že změnu nálad ve společnosti demonstrují na jednom videu, kde jedna paní nadává vojákovi ( když pominu, že nevědí, jestli byla pak zastřelena/potrestána tak už tím že ji ukážou tak ji můžou ohrozit ne? ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Dokument ,ktorého hlavným účelom je vzdelávať. Nič viac nič menej. Žiadnu väčšiu filozofiu v tom nehľadajte. Dokument sa snaží podať obraz o hroznom živote ľudí v Severnej Kóreii a to mu aj ide. Ale v celkovej kvalite je vidieť ,že je spravený pre televízne publikum ,čo ho neskutočne ochudzuje o väčší rozpočet a dôraz na detail. Tiež je ,ale veľký problém ,že miestami je to politicky neutrálne a miestami až prehnane subjektíne. Takže vo výsledku neviete ,čo si z toho máte zobrať. 63% - bolo to fajn ,aspoň som sa dozvedel niečo nové. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Přínosem dokumentu je, kromě několika zpráv z extrémně uzavřené země, o které i různí agenturní analytici vědí jen naleštěné hovno, jistý neotřelý pohled na informační válku. Kdy jedna strana jede totální, tedy totalitní, rozuměj totalitaristickou vymejvárnu, strana druhá pak indoktrinuje a vytváří podhoubí nespokojenosti, které je pro jakoukoliv změnu, má-li přijít zevnitř, bezpodmínečně nutné. A právě onen interní krach kimovského šílenství je asi poslední nadějí, jak zabránit za a. obrovskému masakru, za b. tomu, že se zbytek světa stane vydíraným blbečkem na vodítku jaderného cvoka, za c. radostnému konání dalších diktátorů či autoritářů, co si doma smontují svůj arzenál po vzoru Severokorejců, protože proč vlastně ne, že. Saddám to vzdal, Muammar také, a jak dopadli. Hrdinný Un však vytrval, aby se pak svět nedokázal rozhoupat k ničemu většímu, než ku soubojům o sféry vlivu a plkání na půdě OSN, která tím prokazuje stejnou platnost jako její předchůdce, Společnost Národů, ten přímý viník druhé ze světových potyček. To píši ale dlouhé věty, co? ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Filmový dokument, který je smutnou výpovědí o životě v zemi o níž se pro jistotu moc nemluví a když tak jen tak okrajově, abychom se moc "neušpinili". takových zemí je víc než dost a čím více takových dokumentů je, tím lépe. Život v Severní Koreji rozhodně není něco o co by jedinec stál, je mi líto hlavně těch dětí. Snad si časem pomůžou sami, neb nikdo jiný jim nepomůže. A také přeji Jižní Koreji, aby až to praskne na severu to byli schopni ustát. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Informační válka proti severní Koreji. 1) Průměrný snímek obsahuje málo objevnějších informací. To však nezpochybňuje jeho pravdivost ani autenticitu. 2) Těžko ověřit, zdali nejde o vykuky kšeftující s pověstí obětí režimu, ale nemůžeme proto paušálně odmítat prezentované názory tím spíše, že je potvrzují i jiné zdroje. Je zřejmé, že tvůrci chvílemi vaří z vody, ale i tak je výpovědní hodnota dokumentu dostatečně zajímavá, aby film stál za zhlédnutí. 3) Nechápu, proč je snímek tak mizerně amatérsky nadabován do češtiny (nekvalitní jazyk i přednes). 4) Malá poznámka pro kované soudruhy: Znamená poptávka po USB a cédéčkách, že se tam mají dobře? To je argument jako od chovanců z Jedličkova ústavu. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama