Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (177)

Tomco 

všechny recenze uživatele

kathy batesova ma strhla uz vo svojej oscarovke misery nechce zomriet, ale nie je to nic oproti tomu ako stvarnila dolores claibornovu, klobuk dole. okrem nej za pozornost urcite stoji vykon jennifer jason leighovej, ktora navodila presne take pocity ake mala.. spociatku ju divak musi priam nenavidiet az nakoniec plynutim deja presvedcivo dosahuje u divaka opak. z vyslovene negativnych postav udivuje vykon vtedy este pomerne neznameho davida strathairna, ktory nas pred casom tak milo prekvapil v clooneyho opuse dobru noc a vela stastia. mohlo by sa teda zdat, ze je cely film postaveny len na hercoch, nie je to vsak uplna pravda. pribeh ma totalne strhol a aj ked velmi neoblubujem cistokrvne dramy, vynimka potvrdzuje pravidlo a film taylora hackforda je tomu jasnym prikladom. citim, ze tento pocin bude vo mne este dlho doznievat a je mozne, ze hodnotenie este upravim smerom hore. zatial zasluzenych 80%. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaný, vymyšlený a natočený film. Nejdříve jsem si říkala, že mě to asi nebude bavit, ale nakonec mě to hodně mile překvapilo. To nejlepší na celém filmu jsou herecké výkony. Kathy Bates je dokonalá, Jennifer Jason Leigh úžasně divná, Christopher Plummer skvělý hajzlík na facku a David Strathaim tomu jsem věřila všechno. Herecké obsazení tomu dává laťku hodně vysoko. Atmosféra filmu je ale taky velké pozitivum. Příběh samotný je super, líbí se mi to retrospektivní prolínání s přítomností, hodně to pak vysvětluje chování postav. Vážně jsem moc mile překvapená a věřím, že film nevidím naposledy. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film letmo prohlédl, zahlédl jsem oscarovou Kathy Batesovou dřív, než jsem si stačil přečíst obsazení. Pomyslel jsem si, poučen z filmu Misery, čím koho zase praští do hlavy. Nic takového se nekonalo. Aspoň ji nebudu mít zafixovanou jako vražedkyni, i když role Annie jí sedla perfektně. Aby ne, když za to dostala Oscara, že? Na Kingovy dlouhé děje jsem si dávno zvyknul. Proto mi nepřišlo divné, že se film odehrává ve skutečnosti jen několik málo chvil před neoficiálním rozsudkem, vyplněný mnoha drtivými okamžiky z minulosti. Je to zkrátka výborná záležitost na plný počet bodů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,361,867Tržby Celosvetovo $46,361,867║ tak knihy od Stephena Kinga pretavené vo filmové umenie sú prevažne sústo a tento prípad to len potvrdzuje, výborné herecké výkony, dusná atmosféra necháva za sebou výborný filmový zážitok, plusom réžia aj kamera /80%/ ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

K literární předloze mám zvláštní vztah. Byla to první kniha, kterou (tehdy budoucí) má žena koupila do společné domácnosti. Od té doby jsem ji nečetl, ale i po těch takřka dvaceti letech si ji pamatuji. I proto mě mrzelo, že se do filmu nedostaly prachové chomáčky, které mě v knize docela děsily. Další věc, která mě trochu mrzí, že nejpovedenější kingovské filmové adaptace nepochází z jeho horrorové tvorby. I když existuje spousta povedených adaptací (Salem's Lot), tohle je další důkaz, že nejlépe se převádějí jeho dramata. Dolores Claiborne patří k jeho zajímavé neformální trilogii ženských románů/dramat (Geraldova hra, Rose Madder a právě DC), kde se King dokázal skvěle vcítit do pocitů a problémů žen (ještě bych přidal, byť vyprávěný z mužského pohledu a mužským hrdinou Pytel kostí). Pozitivem je, že se toho držela a dokázala to vystihnout i tahle filmová verze hned se třemi zajímavými a skvěle podanými ženskými postavami (Dolores, její dcera, paní Donovanová). Snad první film, kde se maskérům povedlo herečku namaskovat do dvou různých časových období tak, aby v obou vypadala stejně přirozeně, to se ve filmu jen tak nevidí. Ale zde je Kathy Batesová skvělá a přirozená v obou časových rovinách. Asi přišel čas vrátit se ke k knize. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Během natáčení scény na trajektu dostala Jennifer Jason Leigh mořskou nemoc. Jako záskok byla vybrána jedna ze studentek tamní střední školy. (D3VIL)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)

Reklama

Reklama