Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem čekal na Masaryka a on se v závěru I. dílu opravdu objevil. Okamžitě se dostavilo mrazení v zádech, které mě zároveň uvedlo v daleko větší očekávání následného dílu. Ten první byl dobrý, herci a kulisy cajk, zamrzí jen návodná hudba a ukvapený střih. Zároveň zamrzí nedostatečné dramatické ukotvení příběhu, např. nejsou zcela jasné ony poryvy anti-semitismu. Jasně, v reálu to tak bylo, ale kdo neví, film mu moc nepomůže. Update: II. díl kvalitu udržel, sláva! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jako historická rekonstrukce. Jinak nudné. 1) Polopatismus a zjednodušování jsou typické znaky scénáře, který vypadá, jako by byl psán na současnou politickou objednávku. 2) Je dobré, že nyní ti, kteří film sledovali, mají představu o tom, co to byla hilsneriáda. Je nyní na nich, aby si šablonovitý popis převedli na skutečnost. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o televizní film, jde o počin téměř výjimečný. Podařilo se poměrně dobře zachytit celou kauzu. Ačkoliv je celý příběh rozdělený do dvou částí, ničemu to nevadí, spíše naopak, přerušení mu dává poměrně dramatický nádech, současně film není příliš natažený, nikde jsem moment, který by byl vyloženě nadbytečný. Dobře je zachycena i role Masaryka. Obsazení do jeho role Rodena mě překvapilo, ale když jsem pak viděl výslednou podobu, přišlo mi, že nikoho jiného snad obsadit nemohli. Jen ten hlas mi nějak neseděl, ale člověk nemůže mít všechno. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Důstojně zahraná i nasnímaná lekce z dějepisu, která je ale řešená snad až příliš konzervativně a starosvětsky, míněno spíš v negativním slova smyslu (je tam 83 postav, a přesto dovysvětlující voice-over; polopatické zasazování do kontextu a geopolitických reálií apod.). Ale stokrát lepší než Trapasy. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco na způsob Dobrodružství kriminalistiky, ale tady se ukázalo, že věda a fakta, dokonce i důkazy, jsou záměrně přehlíženy, protože veřejnost to už dávno vyřešila sama. Poté se drama přesouvá do soudní síně, kde jeden z advokátů si na tom chce odstartovat politickou kariéru, což se mu potom i splní a další obhajuje zadarmo, téměř proti všem jen kvůli svému přesvědčení. Dostal jsem napínavý snímek a byl spokojený. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Film měl předpremiéru 22. ledna 2016 v kině v Polné, lístky byly zadarmo a byly rozebrány během 58 minut. (rakovnik)
  • Oborným poradcem filmu byl JUDr. et PhDr. Stanislav Balík, Ph.D., český právník a historik, který byl v letech 2004–2014 soudcem Ústavního soudu. (Pitbull16)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama