Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Pytliaci prichádzajú do lesa s úmyslom lovenia zveri, lenže netušia, že les má pod kontrolou odvážny a chytrý hájnik Karel. A ten nie je jediným, kto les stráži. Okrem neho tu je ešte tajomné monštrum, ktoré je taktiež chytré, ale na rozdiel od Karla nemá problém zneškodniť každého, kto do lesa príde so zlým úmyslom. - Keby postavy nepoužívali češtinu, tak by som ani neveril, že toto vzniklo u nich. Technické spracovanie je podla mňa ovela lepšie ako u tých nezmyslov, čo v našich krajinách vznikajú. Rovnako sú lepšie herecké výkony, ktoré dodržiavajú solídne napísaný scenár. Maska Lesapána by sa nestratila ani v zahraničnej produkcii, ale to by sa odtial vytratila tá podstata českého folklóru. Tvorcovia majú nesmierny talent, pretože dokážu vytvoriť atmosféru v tom dychvyrážajúcom prostredí lesa aj uprostred dňa. Pevne dúfam, že zostanú u hororu a budú nám všetkým robiť takúto radosť. + herec z The Noonday Witch ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Skvostná žánrovka, dokonalá svým zpracováním, ať už technickým nebo dramaturgickým. Horror, který není vůbec k smíchu, a to je sakra výkon v české tvorbě. O to větší poklona tomu, že jde stále o studentský film. Příběh nijak extra nenadchne, ale o to v horroru nikdy moc nešlo. Protože atmosféra je tu vybudovaná pekelně dobře. A bezchybné masky a kostýmy v mých očích přidávají finální hvězdu navíc. Takhle dobrý český studentský film jsem hodně dlouho neviděl. A kdyby i tradiční český divák chodil na takové filmy do kin, to by se konečně naše kinematografie mohla o kousek zvednout ze dna. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný český horor! Škoda, že je tak krátký. :-) Když se Hejkal naštve, tak ve vás zamrazí a lesu se po dlouhou dobu velkým obloukem vyhnete a za tmy do lesa vkročit po dokoukání tohodle kraťase? Ne, děkuji. :D Tady se pozná, že celý tým makal tak, aby to za něco stálo a výsledek je opravdu skvělý. Hudba, efekty, herci, maska hejkala... Jen tak dál! Jsem rád, že jsem mohl tento projekt podpořit a vidět výsledek mezi prvními. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný krátkometrážní film z České produkce, který na ploše 23 minut vypadá velmi vyzrále a profesionálně. Krásný český les, Hajný, dcera, chata a hejkal. Vizuálně solidní, maska hejkala doslova perfektní, slušné herecké výkony i pěkná atmosféra. Tady zamrzí jen fakt, že se nejedná o plnohodnotný celovečerák, jelikož tohle by mělo šanci prorazit i ve Světě. Režisér Pavel Soukup má talent. 8/10. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Studentský film. Tvůrce obdivuji za velkou technickou vyspělost v tomto snímku, která předčí i mnohé, čtyřnásobně delší hororové filmy, nejen z českých končin. Kreativní a zároveň velice prostoduchý příběh, který je propleten kvalitními výkony hlavních postav a rovněž hrůzou nahánějícího Lesapána, kterého štáb vyšperkoval k úplné dokonalosti. Celému štábu fandím v natočení celovečerního filmu na bázi tohoto velmi zdařilého krátkometrážního počinu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)
  • Scénář filmu je silně inspirovaný pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Tvůrci chtěli, aby příběh o hejkalovi působil jako ztracená erbenovská balada. Původ hejkala konzultovali s odborníky na evropský folklór, záhadology a sběrately legend. (Savel)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno