Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Konečně se mi podařilo najít na netu tenhle kousek od mého oblíbeného mladého autora, jehož krátké filmy se vyznačují výraznou Erbenovsky poetickou atmosférou plnou mystična a kvalitní kamerou. Navíc se v těchto malých hororech nemusím tolik lekat, což já nerad. Tento dopadl podobně a tak se nemusím bát ho doporučovat dál. A můžu se těšit zase na něco dalšího. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, jaké haló a tajnosti se kolem tohoto snímku dělají, a člověk musel čekat až na Cinemax, tak jsem se cítil poněkud zklamaný. Neříkám, formou - vizuálně, výpravou, kamerou, barvami, hrou se zvukem, maskami, případnou animací, je to vskutku dokonalé. Ale kdyby mělo jít o jednu z balad Kytice, asi už bych se ošíval. Neříkám, jsou zde dvě skutečné hororová místa, ale jinak vlastně se stalo vše, co zkušený harcovník po hororech může očekávat (tedy kromě pedofilního incestu, ale nejsme u italských céček), a vlastně musím říct, že mne závěr zklamal a čekal jsem víc. To je jako vše? napadlo mne hned po skončení. Nebude ještě nějaký twist? Nebyl, ani po titulcích. Jako vážně to není špatné a po formální stránce je to skutečně na pět hvězdiček. Ale film, byť krátkometrážní a studentský, nedělá jen forma, ale i obsah, a tady se za dvacet minut skutečně dalo rozehrát daleko víc motivů. Ostatně - kde mají maminku? Nebyla někdy také...? Atd. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Forma skvělá, obsah "jen" fajn - ve smyslu, že moh bejt naplněnější; souhlasim s honajzem, že rozjet se tam toho dalo víc - zvlášť, když film sám se odkazuje na samotnýho Karla Jaromíra. Herci (vlastně jen holčička /Havlíčková/ a hajnej /Pospíchal/) jsou ale skvělí, stejně tak kamera - a na to, že jde vlastně o studenstkej film, tak i výprava a kostýmy. Ten směr a styl je ale víc než sympatickej a kdyby takovejchle věcí vznikalo víc, já budu šťastnej jako blecha - obzvlášť, pokud se Soukup a spol. opravdu těmhle našim hejkalům a spol. hodlaj věnovat hloubš třeba v i rámci nějakýho toho seriálu (jak ostatně už sami předeslali). Kéž by! Jen bych se pak teda přimlouval za "standardnější" distribuci, protože dostat se někde (bez kabelovky) k Lesapánovi je skoro nemožnej úkon. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

" Kdo má s lesem záměr špatný, stihne ho trest neodvratný. Dřív než slunce zaplane, lesní pán ho dostane ". To že Soukup umí mi už předvedl v kraťasu Třída smrti. Tahle povídka je věnována K. J. Erbenovi. A já si myslím, že by se to Erbenovi líbilo. Určitě to má pár mušek a pán lesa mohl mít vypilovanější look, ale beru že se jedná o studentský film. Přimhouřím očko a těch pár nedostatků odpouštím. Lesapán to u mě má za 4 hvězdy. Po Třídě smrti druhej nejlepší film. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Kdyby se český horor začal ubírat tak kvalitním směrem jako tento experimentální studentský film, fandil bych mu všemi deseti a neohrnoval nad ním nos. Je to vesměs také způsobeno tím, že mně osobně tento žánr do české kinematografie nesedí, děsivých legend a mýtů máme ale požehnaně a je třeba si je připomínat, nejlépe tou obrazovou formou. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)
  • Scénář filmu je silně inspirovaný pohádkami Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena. Tvůrci chtěli, aby příběh o hejkalovi působil jako ztracená erbenovská balada. Původ hejkala konzultovali s odborníky na evropský folklór, záhadology a sběrately legend. (Savel)
  • Výroba celotělové masky s animatronickou mimikou trvala přes měsíc. V hlavní roli se představil spolutvůrce masky Josef Rarach. Aplikace masky před každým natáčením trvala 2 a půl hodiny, odličování přes hodinu. Maska byla limitovaná pohybem a kvůli tropickým horkům v ní bylo nesnesitelně. Rarach musel být v každé pauze převezen do chladu. Kromě toho v ní téměř 10 hodin nemohl jíst ani si dojít na toaletu. Natáčení zdržovalo i neustálé vybíjení baterek animatroniky nebo její poruchy při deštivých nocích. (Savel)

Reklama

Reklama