Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpracování dokumentu bylo velmi nudné, přesto fascinující. Jediný způsob jak vydělat velké peníze a neplatit daně je založit náboženství. A lidi jsou blbí, tak přispívají na každou kravinu. Tom Cruise (jako herce ho mám velmi rád, ale jinak je to blb) si za tisíce dolarů nechal vytáhnout z těla mimozemšťana. Co na to říct? Ani se mě to nechce komentovat, jak jsem zhnusenej z jakýchkoliv věřících lidí. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Plný počet nedám, ale je to poměrně dobře natočený film proti Scientologii. Objasňuje to známou pravdu oč v tom všem běží. Ono se z toho dá vzít ponaučení pro většinu "náboženství", kde je několik nahoře bohatších a pro ně tisíce otročí. Chápu proč asi nevystoupil Cruise nebo Travolta, ale čekal jsem pár slov od Katie Holmes nebo Nicole Kidman, na to bych byl docela zvědav. Hubbard byl asi tak trochu blázen, Miscavige to má promyšlené a pokud ji budou podporovat známé figurky, asi jen tak Scientologie nezmizí. Tenhle dokument by mohl aspoň pár lidem otevřít oči. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Poctivý profil bizarní víry s účastí řady bývalých členů. Jak se upsat na miliardu let do boje za lepší společnost (dát se manipulovat, vydírat a šikanovat) a vyrůst na vyšší čakry pod taktovkou vychcaného sci-fi pisálka a mocichtivýho nej kámoše Toma Cruise... Aneb další povedená vymývací mašinerie, ve které se dají krásně proprat ty náchylnější mozky, točí mega velký peníze a uniká od placení daní. Po dokumentární stránce Gibney kvalita, tj. není co vytknout. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zní to asi divně, ale zjistíte, že vlastně Tom Cruise je oběť prapodivné komerční společnosti. Tenhle koncept poblouzněné manipulativní sekty měl ideální podhoubí v USA. Vše se točí kolem toho, jestli je to náboženství nebo ne (jak jinak jde pouze o peníze). V USA je to základní stavební kámen národní identity. Vztah státu a církve je z pochopitelných historických důvodu poněkud specifický. Samotná podstata scientologie není složitá. Vychází z osvědčeného konceptu brainwashingu. Podmanění osobnosti, zneužívání...všichni to známe. Recept jak se nestát otrokem sekty (pro ovlivnitelné jedince) je jednoduchý - obklopte se normálními lidmi s kritickým myšlením a smyslem pro humor. 80%, ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Určitě dokument, který může kdekomu otevřít oči ohledně náboženských hnutí, které vznikaly zpravidla na území USA. No a Scientologie je ukázkový případ vymývání mozků, které se snažil zakladatel L. R. Hubbard posunout na jakousi techno-scifi úroveň. Pro normálně smýšlejícího člověka je to nepochopitelný, ale ukázalo se, že je to funkční způsob jak si přijít na pár miliard dollarů. Můj děda říká: Nejlépe se vydělává na lidské hlouposti a to platí odjakživa. ... Bohužel zpracování dokumentu je nezáživné a 2 hodiny jsou trochu příliš. Ještě bych rád podotknul, že Tom Cruise je fakt magor a uděláte nejlíp, když začnete koukat až na druhou polovinu dokumentu, která je mnohem drsnější. 80% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)
  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)

Reklama

Reklama