Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

Mdlé, schématické, místy až hloupé; David Kraus a Lucie Vondráčková neschopni překročit svůj vlastní stín, zejména Vondráčková místy opravdu iritující. Jediný silný moment je Klára Issová, jejíž postava asi jako jediná má hloubku a opravdovost. Klára je opravdu výborná herečka. Tak snad jedině za ní alespoň **. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Tak toto pánové a dámy rozhodně není žívá voda pro dnešní pohádku. Troška je likviduje svou děsivou poetikou, mnozí filmaři je zas neumí správně uchopit a napsat. No a Královský slib je něco mezi tím. Hanzlík sází na atmosféru středověku, což vůbec do pohádky nepasuje (výjimkou jsou Tři oříšky pro popelku od Vorlíčka), navíc děj je skoro nepohádkovi, s absenci humoru (to se netýka přesně obsazeného Krause) a fantasie. Celkově je Královský slib lehce podprůměrným snímkem pro děti, inspirovaný severskou produkcí, jenž se do české kotliny pranic nehodí. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To boli asi ešte dozvuky socializmu, nie kvôli forme, ale kvôli tomu, že sa normálne podarilo natočiť aspoň priemernú rozprávku, dnes pri tých hovnometoch ako Řachanda s prdiacimi škriatkami človek len spomína, že tvorcovia kedysi vedeli, čo do tohto žánru patrí a čo nie. Issová prekvapujúco pekná princezná, Vondráčková tiež pekná, Kraus nikdy pekný nebol, ale priniesol na obrazovku presne to, čo mal, Kramár je klasika. Rozprávka nemá odvahu priniesť niečo komplikovanejšie, ale na oddychové pozretie to stačí. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Táto rozprávka nie je veľmi rozprávková, ale vôbec nie je zlá. Vlastne je to taký moderný emancipovaný príbeh v historických reáliách, veľmi pekne vybraných. Princezná na pytačkách nie a nie zbaliť toho pravého, nemasný-neslaný princ sa takmer dostane do registrovaného partnerstva s kamošom od koní a vybuchnúť som musel pri takmer-lesbickej scéne s Luckou. Jednoducho slušná oddychovka, pre deti možno menej. Pekný naivný záver, aký sa vidí jednou za tisíc let. –––– Tady se pořád něco musí, ale proč se mě někdo nezeptá, co doopravdy chci? –––– Neznám nic závaznějšího než královský slib! ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Několik základních poznatků ke královskému slibu: 1) Kraus je poleno. A to tak neskutečný poleno, že ho museli v postprodukci předabovat, aby zmírnili míru jeho polenovitosti aspoň na polovic. Průměrný bavlan z kamenolomu Horní Jarošov by obstaral možná přijatelnější divácký zážitek. Balvan se aspoň "nesnaží". 2) Kraus nezvládá jízdu na koni. Takže si užijeme zábavné exempore, v němž skupina jezdců uhání krajinou a za nimi povlává Davídek na mocném oři, jež si běží, kam se mu zachce. 3) Kraus neumí šermovat 4) Výrazně pozitivním zážitkem je font ukradený z Diabla dvojky, který mi alespoň nostalgicky připomněl mnohačetné Baalruny. "A nevypadne mi ta Buriza a nevypadne...!" Ehm... No, na jeden film dost málo... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na zámku Žleby, vidět je pak možné i tvrz Cuknštejn. (Cucina_Rc)
  • Když princezna (Klára Issová) vyráží na koni společně s králem (Maroš Kramár) hledat králova syna, má na čele perlu ve tvaru slzy, jejíž velikost neodpovídá té, která se objevuje ve finální konfrontaci. (Malory)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno