Reklama

Reklama

Sladké hry minulého léta

(TV film)
  • Československo Sladké hry minulého leta (více)

Obsahy(1)

Toužila vzlétnout ke slunci, a přitom sama zářila mnohem víc... Slovenský televizní film režiséra Juraje Herze vznikl podle Maupassantovy povídky "Muška". V impresionisticky laděném příběhu líčí tragický příběh mladé pradleny, která svou čistotou, optimismem a radostí ze života fascinuje muže kolem sebe. Točí se kolem ní pět nápadníků, kteří patří k bohémě. Dovedou se bezstarostně bavit, snít, radovat se z každé chvíle a unikat před měšťáckou každodenností. A ovšem i před zodpovědností. Svým lehkovážným způsobem života samozřejmě všichni narušují místní konvence. A přestože Muščino těhotenství přinese do jejich životů i tragické chvíle, na jejich životním optimismu to nic nezmění... Juraj Herz natočil barevný televizní snímek v době, kdy ještě převažovalo černobílé vysílání. S pomocí kameramana Jozefa Šimončiče vytvořili výtvarnou poctu impresionismu, který ovládl světovou výtvarnou scénu v době, kdy se příběh odehrává. K rozverné náladě vyprávění přispěli mj. i výrazní slovenští komici Milan Lasica a Július Satinský. Představitelka bezstarostné a potřeštěné Mušky Jana Plichtová se později stala váženou profesorkou psychologie. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Podle Milana Lasici se stal snímek problémovým z důvodu, že mocní v něm viděli alegorii na vstup vojsk Varšavské smlouvy na naše území v srpnu 1968. (sator)
  • V jedné tehdejší francouzské recenzi napsali, že Sladké hry minulého léta jsou nejlépe natočeným filmem podle Maupassantovy předlohy. (raininface)
  • Film byl prodán do mnoha zemí, mimo jiné i proto, že mu dělala reklamu tehdejší monacká kněžna, které se velice líbil. (raininface)
  • Juraj Herz získal za ocenění na festivalu v Monte Carlu odměnu 10 000 švýcarských franků, které na něm však vysoudila Československá televize. (Olík)
  • Postavu Mušky (Jana Plichtová) měla původně hrát Barbara Plichtová, která roli hrála v brněnském divadle. Když jí šel oslovit pomocný režisér, otevřela mu dveře její sestra Jana, která roli ihned dostala. (corona)
  • Film získal cenu za nejlepší barevný film na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu a cenu "Programme ayant contribué le mieux a l’idéal d’action pacifique internationale" (1970). (BLStryker)
  • Iný variant názvu filmu bol Muška. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Neherečka Jana Plichtová si ako študentka psychológie chcela privyrobiť v komparze, a preto poslala svoje fotky. Keď sa vracala z kina, kde práve premietali film Spalovač mŕtvol (1968), režisér Juraj Herz už sedel u nich doma a ponúkol jej úlohu Mušky. (Raccoon.city)
  • Film sa stal problémový nielen pre režiséra a hercov, ale aj pre neherečku Janu Plichtovú (Muška), profesorku psychológie, ktorá kvôli filmovej úlohe nesmela prednášať na Trnavskej Univerzite. (Raccoon.city)
  • Riaditeľ televízie sa pokúsil snímku z festivalu v meste Monte Carlo ako pornografický film stiahnuť, následne jej aj znemožniť získať akúkoľvek cenu. (Raccoon.city)
  • Snímka sa začínala pôvodne točiť ako televízny film a do kín sa dostala až po takmer tridsiatich rokoch. V čase svojho vzniku bola z nepochopiteľných príčin pre mnohých tŕňom v oku a jej uvedenie sa znemožňovalo. (Raccoon.city)
  • Film bol natáčaný v okolí Bratislavy a slovenskej obce Hrušov. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama