Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejenom Ostrava je kraj razovity. Přiznám se, že mi všechno to na odiv stavěné nářečí přišlo děsně umělé. Ne snad, že by se na Valašsku takhle nemluvilo, ale v Dědovi mají dialogy a hovorová čeština sloužit jako vtipy, a to nefunguje a naopak platí, že čeho je moc, toho je příliš. Je mi záhadou, proč přesto jako komedie nebo spíš milý film z prázdnin docela funguje. Polívka, který není Polívka ale Polévka, je trochu trapas, Segrado asi taky nezíská vavřín pro nejsympatičtějšího herce roku, ale dětské výkony jsou jakž takž zvládnuté, výběr lokalit výborný a obsahově to není průšvih. Možná proto, že nikdo netlačí na emoce a to léto tak nějak i se slivovicí příjemně plyne. Akorát postupem času začaly otravovat dopisy a přednesy z nich, no a ty rádoby historické vsuvky, do kterých napůjčovali kroje, jsou od ostatních děje příliš odtažité, a v několika případech se nepodařil ani vyřešit nenásilný přechod současnosti a minulosti. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ten film je presne taký, aký má byť. O starých zidealizovaných časoch, ktoré poznáme z historiek starých mám. Vtedy o všetkom rozhodoval apuka Ferenc Józska a Pán Boh. O obyčajných chlapoch, čo vysedávajú po krčmám a majú pivní břich. A o ich deťoch, ktoré zévlujú a kradnú susedom ovocie. Najväčším kladom sú veľmi zlé herecké výkony, ktoré budia dojem, že vo filme hrajú autentickí neherci. Časom oceníte všetky postavy, vrátane otravného Polívku, alkoholika traktoristu aj nie veľmi sympatickýcké, ale o to obyčajnejšie vnúčatá z Prahy. ()

Reklama

Attta 

všechny recenze uživatele

Pokud jste Valach jak poleno, tak vás to buď bude bavit a nebo vás unudí, nic mezi. Film sám o sobě je v podstatě o ničem a o nějakém pořádném ději se mluvit nedá. Je to v podstatě takový filmový valašský skanzen a pokud by se film obešel bez amatérského přehrávání v kombinaci se špatně napsanými dialogy, tak by tomu asi nemohl nikdo co vyčítat, zvláště pak pokud se bavíme o nějakém nízkorozpočtáku. Pro mě to ovšem tohle pohřiblo a nucené tlačení valašských až klišoidních hlášek. Pokud je valašsko o nečem, tak je to přirozenost a ta filmu chybí. Nejsmutnější na tom je to, že z valachů už blbce nedělají jen pražáci (a to už taky není pravda), ale sami valaši (Kolik znáte internetových providerů co jezdí v 30 let starém rapidu?). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má svoje mouchy: pro obraz byl vzhledem k příběhu zvolen příliš široký formát, dialogy jsou často obtížně slyšet přes filmovou hudbu, narozdíl od vložené historické linie nedokáže udržet jednotnou atmosféru a styl a nejspíš měl být tak o dvacet minut kratší. Všemu tomu navzdory si myslím, že v rámci českého amatérského filmu jde o povedený počin. Z herců je nejlepší Anna Čtvrtníčková, ale bavila mne i Kristýna Frejová, naopak celou tu linii se Štefanem/Polévkou bych vyhodil. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na samotném počátku bylo jedno Valašsko na Moravě. Pak se sešli 3 lidi, co ho očividně mají rádi a řekli si ,,Natočíme film o Valaších o Valších pro Valachy a budou tam hrát Valaši.´´ A jak řekli, tak taky udělali. Ale nazývat výsledek filmem by bylo nedůstojné vůči filmům. Jako já neříkám, že jsem neviděl mnoho horších věcí, ale připadá mi kuriózní, že něco takového jako je Děda bylo puštěno do kin. Nějaká pořádná dramaturgie, stavba scén, pevný scénář, příběh nebo filmařina se zde skutečně hledá těžko. Především ta dramaturgie a stavba scén zde skutečně není (Celé vesnici příjde zpráva od dědy, že se mu narodil třetí vnuk. Je to ogar a jmenuje se Matyáš. Ale až poté vidíme scénu, kde se děda s dětmi dozvídá o novém přírůstku. To tu esemesku napsal ještě předtím než se ten malý narodil?.) Snímek je vhodný čistě jenom k tomu aby zahřál srdce Valacha. Ale jak píše ve svém výstižném komentáři uživatel Attta je hloupé chválit film jenom proto, že se natáčel v místech mého bydlistě. Ale jestli z něho někdo měl radost, nechci být za cynika a brát mu ji. To je úkol kritiků typu Kamila Fíly, ne můj. Ale musím napsat, že pokud nejste Valach či nemáte k Valašsku žádný srdcový vztah, je úplně zbytečné abyste si Dědu pouštěli. Já jsem z něho byl ze začátku úplně vyřízený a uvažoval jsem si o odpadu, který skutečně nedávám denně. Pak ale nastoupil na scénu sebeparodující Bolek Polívka, hrající Bolka Polívku (nebo ne?) a já si řek, že dám alespoň jednu hvězdu. Ke konci to ale začalo být docela snesitelné, místy i dokonce jenom průměrné a přišlo pár vtipných hlášek (vyplácni si hubu) i scének (opilý Čtvrtníček, co na záchodech potká Polívku.) No a hlavně písnička na závěr od Františka Segrada byla moc pěkná a film o několik příček převýšila. Tak jsem se rozhodl, že dám nakonec dvě. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • V historické části je ve filmu ukázána jen pětina hrubého materiálu. Z něj již vzniká i hodinový dokumentární film o starém životě na Valašsku. (Mejlaprod)

Reklama

Reklama