Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Smrt jednoho z policistů Špalkova oddělení odstartuje otevřený konflikt mezi Filipem a Kratěnou. Je konec předstírání, je jasné, že jedinou možností, jak se zachránit, je zmizet z tohoto světa. Ví alespoň Martin Plachý, kudy vede bezpečná cesta a jak přelstít StB? (Česká televize)

Recenze (47)

pučmeloun 

všechny recenze uživatele

Tak tento díl to roztočí ještě na více obrátek než dokáže ze sebe dostat Slávkův bakelitový dvoutakt. Filipovy halucinace překvapí docela dost vtipnými i strašidelnými momenty. "Nakresli mi ten internet" "Proč se SNB přejmenovalo na DNA?" Tak se pojďme těšit na další díl, teď jsme měli jen střelby, ale příště, příště to bude na živý terč. Držme si odznaky, jedeme z pořádnýho socialistickýho kopce. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To byl panečku díl! Všechna čest autorům, že se nebojí místo humoru hrát i na dramatickou, akční a psychologickou strunu. Marvan se probouzí v bytě Slávka, který je na své nové pračce nalezen zastřelen. Hned je jasné, že je to bouda od soudruhů a že brzy i šéfovi Špalkovi bude jasné, kdo je tu zrádce. Jediný Plachý zůstává na Marvanově straně a pomáhá mu s útěkem společně s Krystýnou. Soudruzi v čele s Klementem ovšem brzy Marvana dostanou a pak už nastává docela drsná část mlácení, zdrogování a výslechů. Ani to ale nestačí, protože když má Marvan mluvit pravdu o svém agentství, plácá jen pro soudruhy nesmyslné řeči o roce 2016 a o budoucnosti. Proto je převezen do psychiatrické léčebny, kde do děje ještě jednou zasáhne psychopat Skála z druhého dílu. Marvan uniká z léčebny a .... . To už bude poslední díl. Jsem zvědav, jak se to celé uzavře, namlsaný rozhodně jsem. Díl, který je výtečný a rozhodně naláká na poslední díl. ()

Reklama

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nechci tvrdit, že by se jednalo o nejslabší epizodu, ale přece jenom poprvé snížím hodnocení na čtyři hvězdičky. Po sérii vynikajících epizod se Mrtvý muž zdá jako krok zpět. Zábava i napětí sice přetrvává, příběhově ale epizoda docela pokulhává ... Doufám, že se finále vrátí do své původní linky, byla by velká škoda zahodit tak skvělý námět! ()

fugyx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Blíži sa koniec a ide do tuhého. Mŕtvy policajt ako súčasť plánu na odstránenie Marvana, ktorý zazmätkuje a stáva sa štvanou zverou, doslova. Doteraz fantazijné stavy (poväčšinou ku koncu epizód), ktoré prepájali Marvana s rokom 2016, dospeli do štádia, keď otvorene hovorí, že je z budúcnosti. Pod vplyvom liekov sa jeho výjavy umocňujú a scéna s matkou na konci bola desivá. Na začiatku kompromitovaný, neskôr lovený, nakoniec porciovaný. Parádny záver epizódy. ()

Antal89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakolik zapeklité byly veškeré předchozí díly, tak gradující díl devátý ukazuje, že vše směřuje k celkem jasnému a strmému konci, který nejspíš bude jednoduší než veškeré zápletky, které byly předtím. Jediné, co snad v celém díle působí poněkud rozpačitě, je samotné loučení Filipa s Kristýnou. Je otázkou, kam vše dojde a jak moc je Kristýna důležitou spojnicí "s tou stejnou" z prvního dílu. Další otázkou je, v čem je pointa Filipovi noční můry, jestli jde jen o náhodnou sugesci z přílivu prášků, které mu dal doktor anebo, jestli celý "sen světa pod hlavou" neodráží něco, co se děje mimo Filipovu hlavu. Co když mu někdo ukládá o život a výslech StB s drogami jen není odrazem reálného světa (zda-li mu někdo nevpichuje injekci, která mu má zabránit v procitnutí)? Jedno je jisté - konec tohoto dílu je druhým gradujícím cliffhangerem celé série a jeho pochopení bude možné jen v napojení na díl desátý, poslední. Za mne má díl plné hodnocení. Bylo tu velké množství akce, několik dramatických kolizí, které byly více uvěřitelné a připomínali kombinaci všeho - brutality režimu období normalizace s příchutí padesátých let a zároveň výrazným psychodramatem. ()

Zajímavosti (5)

  • Filip Marvan (Václav Neužil) je lékařkou státní bezpečnosti nadopován pro výslech. Jednalo se o barbiturát Thiopental sodný, ten vede k oslabení vůle, označuje se také jako sérum pravdy. (sator)
  • Kratěna (Jan Budař) říká, že samopal (v této epizodě se jedná o samopal vzor 58 s pevnou pažbou) se nosí vždycky hlavní dolů, avšak mýlí se. (sator)
  • Vojáka, který při zátahu v lese doprovází Klementa Kratěnu (Jan Budař), ztvárnil Josef Trojan, syn Ivana Trojana (Martin Plachý). V době natáčení seriálu bylo Josefu Trojanovi 15 let a tudíž by ve skutečnosti do ČSLA nemohl být odveden. (Šéfik)

Reklama

Reklama