Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (215)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Jako asi většina lidí, co to tu komentovali, jsem poprvé film viděl s nulovýma očekáváníma, a že ten film po chvíli vypnu. Ze začátku to sice je trochu těžší vydržet, ale od scény, kdy Djimon Hounsou paroduje britský smích, jsem byl k filmu přikovaný. Přátelství, hrdinství a síla vůle jsou základem hodně silného příběhu. Do toho fantastický Heath Ledger. Jediným negativním argumentem, se kterým zde můžu souhlasit, je opravdu mizerná kamera (zvlášť v akčních scénách). ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

60% - Televize nova se snaží ze smrti Heatha Ledgera vytřískat maximum, tak zařazuje snad na každý víkend jeden film s ním v hlavní roli. Čtyři pírka jsem předtím vůbec neznal, tak jsem si řekl, že se kouknu. Nic extra se nekonalo. Herecky byl film na vysoké úrovni, děj byl taky zajímavý, ale prostředí pouště mě zas tolik nebralo a tempo některých scén bylo silně uspávací... ()

Reklama

Deverant 

všechny recenze uživatele

To co je na The Four Feathers zajímavé, je rovina, jehímž nejlépe postřehnutelným projevem je distribuce vlastností s ohledem na barvu kůže. Zatímco v podstatě všechny heroické, ušlechtilé a velkolepé (a krásné) postavy jsou černé (jakkoli je jim třeba věnován malý prostor) počínaje ostřelovačem a konče Abou Fatmou, všichni imperiální británci jsou pochybných, nebo minimálně kolísavých, charakterových kvalit. Mezi řádky tak trochu banáního a tak trochu přepjatého dobrodružného příběhu Kapur rozehrává, pro toho kdo se nedívá pozorně, lehce přehlédnutelnou kritiku imperialismu jako takového. Britové jsou upjatí a nebo oxbridgsky rádobybujní, jak shrnuje Abou Fatma když mluví o tom jak se smějí, v Súdánu jsou nevítanými agresory, po kterých děti nakonec hází kameny a jsou svázání pokrytectvím a pseudomorálkou, jež je nutí jít do války bez ohledu na to, že nevěří ideálům, pro které by měli zabíjet a umírat, ale jdou proto "že tam jdete vy ostatní", a i ve chvíli kdy jako Harry odmítnou, jsou posléze vlastními resentimenty a neúprosným velkým Druhým donuceni přece jen se vydat do Afriky a zachránit si "čest" - či spíše svůj obraz v očích ostatních. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky by mohly naznačovat, že budeme mít co do činění s nějakou akční řežbou z blízké budoucnosti, ale to je omyl, přátelé - jakmile se obraz zaostří, ocitneme se v době matičky Viktorie, kterážto nebyla, royalisté prominou, nic než megalomanská šílená bába. Jedině pokud přijmeme tuhle stylizační premisu, můžeme pochopit obsazení Heatha Ledgera do role mladého důstojníka, který ne že by měl fetiš na peří, ale ve zlomovém životním okamžiku právě ve čtyřech pírkách najde životní motivaci. Jeho výkon má bohužel asi takovou sílu jako když prezident Klaus nepogratuluje el presidentemu Lukašenkovi ke znovuzvolení. Ani starý harcovník Horner nesložil nic co by zaujalo divákův sluch, takže jediným skutečně jasným plusem zůstává výprava, a to je na poemu o cti hodně málo...přes dvě hodiny jsem se těšil až to skončí a půjdu k holiči;) 40% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladý poručík Heath Ledger, potomek starého vojenského rodu, se odmítne postavit do čela svého pluku a způsobí poprask. Otec ho zavrhne, milovaná snoubenka opustí a kamarádi dají najevo své pohrdání symbolickým pírky hanby. Jenže netuší, že brzy budou jeho statečnost potřebovat, aby je zachránil před jistou smrtí. Dobrodružně laděnému příběhu vévodí Heath Ledger, ale i režijně si nevede špatně Shekhar Kapur. Film mě nenudil a klidně se mu dá dát vyšší hodnocení, ale působil na mě tak nějak naivně a v závěru docela rozvlekle. V mírně nadprůměrném levelu mu to sedí lépe, než jako výjimečný film. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V mnoha záběrech se po boku britských jednotek objevují také jednotky egyptské. Sůdán totiž spadal pod egyptské chedivství, vazalský stát upadající Osmanské říše. Egypt od 70. let 19. století začal prohlubovat svou závislost více na Velké Británii, která měla silný vliv především v Káhiře a závislost na Osmanské říši se tak stávala čím dál více formální. Mahdího sjednocené pouštní kmeny tak stály proti Britům, Egypťanům i Turkům. (stefji)
  • Vtedajší britskí vojaci v Sudáne nenosili šarlátovo červené uniformy, ako to bolo vo filme, ale sivé tuniky. (MikaelSVK)
  • Aquol, prodanou princeznu převáděnou přes poušť, hrála súdánská top modelka Alek Wek. (Candice)

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama