Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miroslav DonutilOndřej Vetchý jako nerozluční přátelé v příběhu o velké odvaze a vlastenectví. Film o řeckém migrantovi z konce 40. let minulého století, který přijel do Československa, aby uprchl před občanskou válkou a našel zde svůj nový domov. Hlavní hrdina Archimedes (O. Vetchý) je jedním z vojáků, kteří do Československa přijíždějí v první migrantské řecké vlně. Děj je vyprávěn očima dnes již dospělého chlapce Arise, synovce Archimeda, který vzpomíná, jak se útěkem z Řecka do tehdejšího Československa jeho strýci změnil život. Archimedes nachází brzy po příjezdu velkou oporu v sousedovi Novákovi (M. Donutil), který svým zapšklým přístupem k bolševikům nejprve Archimeda moc nechápe, i když ho má rád, ale je nakonec jediný, kdo mu porozumí. Jejich společná snaha o to, aby se Archimedes v Československu dobře usadil, ale i následná snaha o to, aby mohl zase emigrovat zpět do Řecka, navozuje roztomilé, dojemné i komické situace. Ty jsou důkazem toho, že když je někdo dobrým člověkem, je nepodstatné, kde se narodil nebo žil, jak vypadá a jakou řečí mluví. Scénář Petra Hudského vznikl na základě autobiografických vzpomínek režiséra George Agathonikiadise. (Česká televize)

(více)

Recenze (116)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Příjemná záležitost, na které je sice občas vidět menší televizní rozpočet, ale sleduje se pěkně a je fajn, že se ještě takhle dokáže udělat za skromných podmínek milý obyčejný film z těžké doby, kde se ale pro tentokrát místo smutku sází spíše na jemmný humor a přátelské hodnoty mezi dvěma zprvu odlišnými lidmi v podání velice solidní herecké dvojice Donutil-Vetchý. Jen škoda některých nelogických lapsů. Hlavně konec je sice v něčem poetický, ale ještě by potřeboval trochu pročesat. Jinak ale pěkně. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá záležitost, což jsem vzhledem ke zkušenostem režiséra Agathonikiadise s hranou tvorbou nečekal. Miroslav Donutil více civilní, jen je škoda rychlého konce a některých nepřítomných dramaturgických zásahů (padesátá léta - menší selanka, Karlova nepřítomnost by měla vyvolat nějaké reakce, trošku více se orientovat na osudy synovce). 70%. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Úsměvné, ale zcela mimo realitu. 1) Zaujalo mě telefonování z veřejného automatu do Československa. Ti tvůrci mají ale fantasii._____ 2) Jo a zmiňovaný převrat v Řecku se odehrál v roce 1967 a ne 1968._____ 3) O nesmyslech spojených s opakovanými pokusy o emigraci píší kolegové komentátoři. ()

kitram71 

všechny recenze uživatele

Moc jsem se bavila! Pekny pribeh umocneny mrazenim v zadech pri pomysleni, ze se jedna o autenticke vzpominky rezisera. Samozřejmě, nad lecčíms člověk musel trošku přimhouřit oči, jinak by lehce nabyl dojmu, že prchat na západ bylo tááák snadné, ale film celkově výborně fungoval, tak co řešit ;) A plne jsem si uvědomila, ze rozpocet filmu je sice dulezity (a zde jde poznat, ze se jedná pouze o tv film), daleko vic ale zalezi na vedeni hercu - dnes jsme se shodou okolnosti divali na Sverakuv Po strnisti bos take s Ondrou Vetchym. Tak toporny výkon hercu (nemluvě o plytkem pribehu) uz jsem dlouho neviděla a o to vetsi radost mam pri shlednuti standardne vyborneho výkonu panu Vetcheho a Donutila. Moc pekne! ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Docela hezká a srandovní pohádka o komunistovi z Řecka, který utíká do země zaslíbené komunismu, Československa, aby po zkušenostech se zdejšími "Komanči" znova usiloval o rychlý návrat zpět! Dobré výkony Vetchého i Donutila, ale trochu mdlé tempo na to, že se tu střídají pokusy o útěk jeden za druhým. Určitě však je to lepší průměr naší televizní tvorby. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Píseň, kterou píská Archimédes (Ondřej Vetchý) společně s jinými soudruhy na schůzi, je Internacionála – hymna dělnického hnutí. (majky19)
  • Tanec, který řečtí partyzáni tančí s dívkami z nevěstince, je tanec Sirtaki, známý též jako Zorbův tanec. (majky19)
  • Na dvoře domu, kde bydleli Novákovi a Archimédes, si můžeme v několika záběrech všimnout, že je vyskládán novodobou zámkovou dlažbou, což je vzhledem k době, kdy se film odehrává, naprostý nesmysl. (tommahol)

Reklama

Reklama