Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Dokonca i mňa ako pohana potešila táto rozprávka. Ani nie tak kresťanskou demagógiou, ale vtipnou animáciou, vydarenými fórikmi a bravúrnym komentárom Jana Wericha. Samozrejme že je to viac menej paródia (pre starších) alebo podchytenie si už čo najmladších. Avšak práve opačná strana predstavovaná štyrmi čertami tu vyznie ako sympatickejšia. Viac som fandil práve tim štyrom červeným sympaťákom. Tak ma potešilo, že všetky moje obľúbené zvieratá (hady, pavúky, škorpióny...) vymyslel práve čert. Nikdy som nebol veľký fanúšik pesničiek v rozprávkach, ale aj tie sú tu veľmi vydarené a dokonca vtipné. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Velice vtipné a nápadité podání Bible, kde Pánbůh i ďábel využívají sem tam i nějakou tu "hi-tech" věcičku :-) Ovšem dojem mi trochu zkazili ty budovatelský ódy a komentáře ( Kam patří srdce mé? - Doleva, protože je červené! ), kvůli kterým jsem měl chuť přepnout na jiný vysílací kanál. . . . . Nicméně je to dáno dobou, ve které to vznikalo - minulost se už změnit nedá. Bohužel. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ráda jsem se na tenhle film dívala, když jsem byla malá a dnes jsem si to pustila po opravdu dlouhé době. Je to film udělaný převážně pro malé děti, aby pochopili, jak se vlastně stvořil svět podle Bible a je to velmi povedené. Krásná animace, skvělá hudba ("Milujte se a množte se") a samozřejmě nejlepší vypravěč - Jan Werich. Ale už mě to nebavilo tolik jako v dětství. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Je až k nevíře, jak "Stvoření světa" zestárlo. Zpočátku jde o poměrně kreativní záležitost, jejíž budovatelské úsilí je opravdové, pochopitelné a akceptovatelné, obzvláště když svým svérázným a roztomilým přístupem vzbuzuje chápavý úsměv i na nebudovatelských tvářích. Nicméně nejsem si zcela jistá, zda byla úplně nutná poměrně jednoznačně štítivá narážka na nacistické Německo. Ale neodsuzuju ji - s přihlédnutím ke všem okolnostem, které snímek v době jeho vzniku nutně musely poznamenat. Ďábel se svou skvadrou se taktéž snaží, byť jeho zlomyslnůstky za vynalézavostí Stvořitele výrazně zaostávají a ani zdaleka nepokrývají celou škálu přírodních jevů, které mohou na matičce Zemi způsobit rozličné katastrofy místních či globálních rozměrů. Jenomže dějová linka se jaksi zadrhne v okamžiku, kdy dojde na stvoření Adama. Všechna zvířátka, co jich na světě je, jsou mírumilovně uplácána z hlíny tak nějak na sochařský způsob ... jakoby Stvořitel ve své nekonečné moudrosti jejich vnitřní uspořádání vynalezl jen tak bokem a nepotřeboval se s ním chlubit navenek. U Adama je všechno jinak. Z hlíny jsou vyváleny jen kosti, zatímco svaly (včetně srdce) a střeva a krev a kůže jsou dodávány postupně a tak nějak nepřiměřeně naturalisticky ... ve srovnání se vším, co předcházelo. Není to ani zábavné, naopak ... stvoření Adama se neúměrně protahuje a začíná být trochu nudné. Zrození Evy už je zase O.K., nicméně už nedokáže navázat na přetrženou nit pozornosti - a historka o jablku je trochu trapně zahnána do autu, takže se nakonec může zdát, že Adam s Evou vlastně Ráj neopustili, jen trumfli Stvořitele, když si jeho Ráj trochu uzpůsobili k obrazu svému (což je ironie osudu, pokud k obrazu svému nejprve ON stvořil JE - ale co ... dobře mu tak, neměl, předchozím tvořením uondán, stvořit zmetek). A kdy zvířátka podlehla Ďáblovu našeptávání ----- "Perte se a žerte se !!!" -----, to ví sám Pán Bůh. Se smutkem v duši opravuju hodnocení na slušné, leč nevýrazné 3* (v paměti jsem měla "Stvoření světa" uložené v onačejším, poněkud vyšperkovanějším šuplíku). ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Nádherný veselý vznik světa s hlasem Jana Wericha. "Milujte se, množte se a učte se násobilku". Podprahové psychologické si vynucení vzdělání skrz biblický příběh. Úchylný pán tvorvstva (bůh), který zde plácá své malé andělíčky a drží Adama za zadek při tom, když ho dělá :D. Opravdu si myslím, že je tu mírný sklon k pedofilismu, ale možná je to jenom doměnka. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
  • Animátorem filmu byl Francouz Jean Effel. (ČSFD)
  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)

Reklama

Reklama