Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

neo93 

všechny recenze uživatele

Nový český dokument, jenž pojednává o fenomenálním běžci Emil Zátopkovi od Davida Ondříčka. Autor ukazuje běžecké začátky, nové tréninkové metody i nejslavnější chvíle této sportovní legendy. Zajímavé jsou útržky ze Zátopkova života, které vyprávějí jeho blízcí. Především manželka Dana Zátopková, přátelé, historici ale i někteří bývalí rivalové. Vtipná je také část, kdy současní vrcholoví sportovci či trenéři zkoušejí některé jeho tréninkové postupy. Ve výsledku velmi dobře zpracovaný film o čtyřnásobném olympijském vítězi a také muži, který jednoduše miloval běhání. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný autobiograficko-dokumentární film, v němž sledujeme velká životní vítězství i porážky jednoho z našich nejvýznamnějších atletů, vytrvalostního běžce Emila Zátopka. Je úžasné, jaké osobnosti a sportovce Československo mělo a jakých grandiózních výsledků Emil Zátopek ve své sportovní kariéře dosáhl. Současně je ostudné, jakým způsobem se k němu komunistický režim v pozdějších letech zachoval. Tento snímek na mě zanechal velmi silný dojem a je velmi chválihodné, že tvůrci tyto fenomenální osobnosti ve svých filmech stále divákům přibližují, protože je důležité mít alespoň základní povědomí o legendách naší společnosti, potažmo našeho sportu. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

TV film natočený k příležitosti zahájení olympijských her v Riu 2016. Dokument je bohatý na filmové záznamy ze slavných běžeckých závodů našeho legendárního atleta. Doplněný je o rozhovory s pamětníky Danou Zátopkovou, francouzským vytrvalcem Alainem Mimounem a dalšími. Kamera zavítá i na tehdejší olympijský stadion v Helsinkách a připomene tehdejší atmosféru. Jakýsi most do současnosti představují rozhovory se současnými českými sportovci, kteří přijímají výjimečnost Zátopkových výkonů a přebírají jeho odkaz do dnešní doby. Nicméně k tomu, aby šlo o skutečně plnohodnotný dokument, mi chybí více informací z Emilova dětství a běžeckých začátků. A vadí mi, že je téměř ignorováno posledních 40 let Emilova života. Nezbývá než přijmout fakt, že v tomto dokumentu šlo skutečně pouze o myšlenku olympismu. Faktem je, že postava Emila Zátopka by si zasloužila obsáhlejší dokument. Nebýt to pro mě tolik srdcová záležitost, musel bych jít s hodnocením ještě o stupínek níž. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Docela malý a jednoduchý dokument, ale o to milejší a příjemnější. Film se nedívá na Zátopka jako na historickou osobnost, jejíž život chce zmapovat tradiční dokumentární formou. Chce jej přiblížit jako běžce, a tak se kompletně věnuje jeho úspěchům na olympiádách v letech 1948 (Londýn, zlatá a stříbrná medaile), 1952 (Helsinky, tři zlaté medaile) a 1956 (Melbourne, 6. místo v maratonu, jiný závod kvůli komunistickým politikům neběžel). Autor dokumentu k tomu využije bohatý dokumentární materiál, ten je však proložen nově natočenými scénami vypadajícími jako starý dokument. Navíc se přidají rozhovory se Zátopkovou ženou Danou, jeho přáteli a následovníky. A kupodivu celý dokument neskutečně žije a rychle uteče. Na konci pak pár údajů ze zbývajícího Zátopkova života. K úplné spokojenosti mi chybí celková uchopenost Zátopkova života, ale chápu, že to nebylo cílem tohoto dokumentu. Hudba: Jan P. Muchow ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Konečně to filmařům začíná docházet, že síla těch dokumentů není v oslavách názorů proti režimu, ale v oslavách hodnot člověka jako jsou fair play, kamarádství a lidskost. Pokud se na takový dokument pak dívají mladí atleti, či děti, určitě je pro ně daleko přínosnější, než se stále nimrat v něčem co bylo a co už odnesl čas. Ty hodnoty, které tento dokument vyznává jsou totiž věčné. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama