Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (904)

plakát

Sloní muž (1980) 

Výjimečný film Davida Lynche. Kam může zajít lidská chamtivost, krutost či bezohlednost? Má nějakou hranici? Tak právě na to se ptá a odpovídá kontroverzní tvůrce ve svém filmu. V něm nám představuje Johna Merricka, muže, který je díky své zohavené podobě přezdívaný Sloní muž. Je majetkem hamižného pouťového chlápka se jménem Bytes, který ho využívá jako svoji atrakci a hračku. Když náhodou jde kolem Frederick Treves, chirurg londýnské nemocnice a nalezne ho v zubožených podmínkách, odvede ho pryč a poskytne mu potřebnou základní pomoc. Jako doktor ho samozřejmě vyšetří a se svými novými poznatky se podělí také se svými kolegy. Zanedlouho poté odhalí, že to není žádné monstrum, ale zdeformovaný člověk, intelektuální lidská bytost, která je schopna myslet, mluvit a číst a tudíž si zaslouží veškerou úctu jako každý jiný. Ovšem ne všichni těmto názorům rozumí. Pozoruhodný obraz znetvořeného člověka, jenž po celý svůj život zakouší jen urážky a hrubost od ostatních, ale který zároveň najde porozumění a laskavost od doktora Trevese, tak následně od ošetřujících v nemocnici. Obdivuhodný výkon předvádí John Hurt v ústřední roli, pro něhož to muselo velmi náročné natáčení. Taktéž Anthony Hopkins v roli Trevese poddává jak jinak než skvělý herecký výkon. Vůbec atmosféra filmu je velmi podmanivá a ve spolupráci s přesnou kamerou a černobýlím obrazem vytváří opravdu vynikající dílo, které musíte prostě vidět.

plakát

Nádherný holky (1996) 

Velice pohodový snímek o přátelství, lásce, vztazích i dalších věcech, které se dějí v životě. Snímek vypráví o partičce přátel, nedospělých chlápků, kteří se znovu setkávají, kvůli srazu ze střední. Kromě jednoho z nich jsou všichni svobodní a nerozhodní pro trvalý svazek či založení rodiny. Jeden stále nahání bývalou ex, ačkoli spolu už dávno nechodí, druhý sice má holku, ale stále ho svádí vdaná spolužačka, zatímco jiný, který přijede do svého rodného městečka z velkoměsta, je úplně mimo z 13leté mladé dívky (Natalie Portman), ačkoli má sám doma svou přítelkyni. Navíc do města přijede pohledná sestřenice (Uma Thurman) z dalšího ze spolužáků, ze které jsou všichni jako pominutí. Ačkoli naši hrdinové většinu času jen popíjejí pivo ve své oblíbeném podniku a přitom rozebírají své komplikované vztahy, film dobře odcípá a dokáže v klidu zabavit, bez nutnosti složitého přemýšlení, což se někdy dost hodí. A na to, že se jedná o takovou vztahovou spíše konverzačně-sociální sondu do osudů jedné skupinky chlapů, dojde i na pořádnou rvačku. A to je rozhodně plus.

plakát

Gigant (1956) 

Opravdu velkolepý americký film, se vším, co k tomu patří. Dlouhá stopáž, epický příběh otevírající mnohá témata, hvězdy první velikosti v hlavních rolích. Vše, co sledujeme má však své opodstatnění, proč ve filmu je, včetně třeba zmiňované délky snímku. Kdyby nebylo takové délky, nemohly bychom si vychutnat např. dějové linky, které se ve filmu různě vyvíjejí. Bavil mě vývoj mladé ambiciózní dívky Leslie, která se provdává za klasického texaského rančera Bicka Benedicta, který vlastní ohromná stáda dobytka. Musí se naučit žít tímto způsobem života a také podřídit místním tradicím a zvykům. Jenže to pro hrdou ženu z vážené rodiny z Marylandu není vůbec lehké. Navíc když se musí potýkat nejen se svým zarytým a tvrdohlavým manželem, ale také třeba nápomocným, ale vzpurným mladým rančerem Jettem. Vůbec zápletka kolem Jetta Rinka je rovněž impozantní, kdy se z obyčejného a podřadného mladíka, stane zámožný a vlivný muž a to zásluhou objevu velkého množství ropy. Je obdivuhodné, že režisér George Stevens dokázal ukočírovat herecké hvězdy jako Elizabeth Taylor, Rock Hudson nebo James Dean, pro něhož to byla bohužel poslední role. A také, že natočil snímek, jenž neustále poutá naši pozornost a nenudí. Což už dvousetminutového díla není vůbec snadné. Za mě se mu to dokonale podařilo, a proto jsem si jej také naplno užil.

Poslední hodnocení (2 836)

Sloní muž (1980)

06.05.2024

Občanská válka (2024)

06.05.2024

Šógun (2024) (seriál)

03.05.2024

Rivalové (2024)

29.04.2024

Rozum a cit (1995)

29.04.2024

Narozen 4. července (1989)

29.04.2024

Zapomenuté světlo (1996)

25.04.2024

Opičí muž (2024)

25.04.2024

Útěk v řetězech (1958)

25.04.2024

Reklama