Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Poslední recenze (908)

plakát

Občanská válka (2024) 

Brutální, surový, zároveň tak civilní a realistický laděný snímek. To je Občanská válka v režisérském podání Alexe Garlanda. Válečný konflikt uvnitř USA nahlížený očima novinářů, fotoreportérů. Zkušená, mnohými válkami protřelá a obohacená, zároveň odtažitá a chladná Lee, její stejně ostřílený kolega Joe, jejich starý dobrý přítel z New Yorku Times Sammy a mladá, zapálená, teprve začínající fotografka Jessie, se vydávají na strastiplnou pouť do hlavního města Washingtonu DC, skrz tu nejtužší válečnou zónu, která v celé zemi panuje, aby zde udělali rozhovor s prezidentem USA. Taková je ústřední zápletka snímku, jenž si nebere servítky. A je to nervy drásající road-movie, kterou společně s hlavními postavami zažíváme. Už od začátku sledujeme, že nebezpečí může přijít kdykoliv a to odkudkoliv, s přibývajícími kilometry, kdy se hrdinové blíží vytouženými cíli, se riziko útoku ještě násobí. V ruku v ruce s napětím jde vynikající hudba, jejíž skladby ostře přecházejí do jiných zvukových tonů - střelby, výbuchů, vůbec válečné vřavy na bojišti, což způsobuje velmi intenzivní prožitek. Navíc pokud máte ve filmu tak skvělé obsazení jako v tomto případě, zejména Kirsten Dust, kterou jsem už dlouho neviděl v kvalitním snímku, je radost, resp. neklid ze sledování obrovský. A to ani nevidíte nějaké delší váleční akční pasáže, jelikož snímek se opravdu zaměřuje na jednotlivé postavy a jejich samotnou novinářskou činnost, což nebývá úplně zvykem, ale je to jen dobře. Teprve až v závěru, při obsazování Bílého domu, přijde na řadu pořádná akce. To ale nic nemění na tom, že se jedná o skvělé drama vypovídající o válce očima novinářů.

plakát

V kůži Johna Malkoviche (1999) 

Velice bizarní, ale zábavná záležitost, která se jen tak nevidí. John Cusack jako nepříliš úspěšný loutkář Craig, který si hráním nevydělá. Aby uživil sebe a svouzvláštní manželku Lotte v podání Cameron Diaz, jenž miluje zvířata tak moc, že svého šimpanzevychová jako syna a řeší jeho psychologické problémy, musí Craig vzít místo účetního ve firměkteré šéfuje 105letý muž a sídlí v 7 a půl patře výškové budovy s nízkým stropem. Hned po nástupu do nové práce se navíc Craig zamiluje do pohledné Maxine, kterou se snažízískat. Ta ho však odmítá až do doby, kdy Craig nalezne průchod do těla Johna Malkoviche a svěří se jí s tímto nevšedním zážitkem. Od začátku mě film udivoval, ale vcházením lidí do populárního herce a následnými scénami s tím spojenými, mě ještě více ohromil. Něco takového jsem určitě nečekal. Těžko popsatelný a uchopitelný snímek, který spojuje několik žánrů do jednoho roztodivného celku. Paradoxně to ale všechno docela dobře funguje.

plakát

Království Planeta opic (2024) 

Další velice zdařilý přírůstek do opičí série. Ačkoli se nejedná o přímé pokračování Války o planety opic, navazuje snímek příběhově tam, kde skončil zmiňovaný díl. Výhodou pro snímek určitě je, že divák nemusí znát předchozí filmy, aby porozuměl ději. Vše podstatné je mu postupně vysvětleno. Proto tu také máme nového hrdinu, nové postavy i nové prostředí. Líbil se mi hned úvodní prolog s Ceaserem, z jehož odkazu těží po celou dobu, jak postavy, tak samotný film, tak i počáteční představení hlavního hrdiny Noa a jeho Orlího národa, jenž žijí s orly v určité symbióze.   A když se na scéně konečně objeví také lidská postava, mladá holka Mae, která se posléze připojí ke klíčové dvojici opic, věci se hned dají do pohybu. Působivě je ztvárněn nový svět lidoopů, jenž stojí na různých zchátralých a přírodou prorostených budovách a zařízeních, vybudovaných lidmi před desítkami let. Skvělou atmosféru potrhuje rovněž výborná hudba. Film má slušné tempo, ve kterém nechybí akční a napínavé scény (pasáže opic na koních patří rozhodně k tomu nejlepšímu) a nezapomíná se ani na jemný humor, který obstarává především trio šimpanzích přátel. Závěr je možná trochu zkratkovitý ale i tak velkolepý. Jako začátek nové trilogie, výtečná podívaná, která toho v budoucnu ještě určitě hodně nabídne.

Poslední hodnocení (2 847)

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

02.06.2024

Labyrint (1986)

02.06.2024

Zničeni láskou (2016)

02.06.2024

Setkáme se v St. Louis (1944)

02.06.2024

V kůži Johna Malkoviche (1999)

02.06.2024

Království Planeta opic (2024)

26.05.2024

Svatá (2024) (TV film)

24.05.2024

Služka (2021) (seriál)

24.05.2024

Za zvuků hudby (1965)

24.05.2024

Reklama