Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (335)

silentname 

všechny recenze uživatele

Som veľmi veľmi spokojný. "Lady Bird" skutočne splnila očakávania a priniesla nám film, ktorý ostane v pamäti ešte dlho po jeho dopozeraní. A dúfam, že spraví lepšie meno pre Gretu Gerwig, ktorá nie je len talentovaná herečka, ale ukázala sa tu aj ako vynikajúca režisérka a scenáristka. Jediné, čo je odhadnuteľné na tomto filme je fakt, že je absolútne neodhadnuteľný. Človek nastaví mozog, že scenár sa bude posúvať istým smerom, no po chvíli príde na to, že sa to vyvinie niekam úplne inam. Kde ho absolútne nenapadlo, že sa to celé posunie. Je to zasadené do roku 2003, ktorý je dostatočne ďaleko na to,aby to už bolo zaujímavejšie obdobie, a dostatočné blízko na to, aby sme si to ako dospelí ešte pamätali a vedeli sme, čo sme prežívali v tých časoch my. Ja som mal narozdiel od Christine ešte len 15, ale aj tak to boli časy, na ktoré človek nezabudne. Film je podľa mňa v skutočnosti o vzťahoch. O priateľstve. O vzťahu k rodičom. Je úžasné aký "Love-Hate" vzťah majú medzi sebou matka s dcérou. A funguje to skvele, lebo sme si to prežili úplne všetci. Christine "Lady Bird" je úžasná postava a spoznávame ju s jej kladmi aj zápormi. Všetci ich máme. Nikto nie je priamočiary, nikto nie je postava pre film a všetko pôsobí maximálne autenticky. A napriek tomu, že Gretu Gerwig vo filme nevidíme, tak ju človek cíti počas celého filmu. Keď už človek pozná aké postavy hrala vo filmoch, je ju tam skutočne cítiť. Presne tá istá atmosféra, ten istý feeling a ako celok to pôsobí nádherne. Najväčšie očakávanie roku sa stalo skutočne jedným z najväčších tohtoročných highlightov a už sa teším na to, kedy Gretu opäť uvidím. Či ako herečku, či ako režisérku. Lebo jej talent ma nikdy nesklame. Hodnotenie: A ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Lady Bird je takový malý zázrak, protože filmů jako je tento se točí dnes poskrovnu. Netušila jsem, kolik talentu se v Gretě Gerwig skrývá. Film neokázalým způsobem popisuje dospívání jedné mladé dívky a vůbec na nic si přitom nehraje. Každý se v tom příběhu najde a o to těžší je ho hodnotit slovy. Každopádně slzy jsou zaručeny. Gerwig, Ronan a Metcalfe jsou ženské tvůrčí hlasy, které je zvlášť dnes důležité slyšet a zaslouží si všechen potlesk, který momentálně sklízejí, protože se jim podařilo něco výjimečného. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Další typický americký nezávislý film o dospívání, o hledání identity, křehkém a složitém období puberty, o tom složitém přechodu do dospělosti, při kterém jsem si ale nejvíc uvědomil, jak jsem rád, že nežiju ve vysněných USA, ale tady v Česku, kde ještě tak nezáleží, v jaké části města bydlíte, jakou práci a auto máte vy, nebo vaši rodiče... Malý film, říkající ovšem mnohé o odvrácené straně kapitalismu, stejně jako o složitosti dospívání kdekoliv, v jakékoliv kultuře... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film mi silně připomněl dobu, kdy jsem každý den přemýšlela o tom, jaké by to bylo zabít se, takže asi správně zachycuje ducha určité životní etapy, řekla bych. Za nejcennější momenty filmu považuji nedůležité důležité rozhovory o pár větách: s Dannym, s tou cool holkou, s bratrovou přítelkyní, s tátou, roztroušené mezi pokusy spojit všechno jednou fabulí - která by podle mě nakonec nebyla ani potřeba, vzhledem k tomu, že stejně moc nefunguje. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film a Saoirse Ronan je zde výborná jako vždy (stejně tak Beanie Feldstein, která mě baví čím dál víc), ale osobně mě to bohužel moc neoslovilo a trochu se mi tam vkrádala i nuda. Titulní postava podle mě neprožívá nic výjimečného a ani mi nepřišla nějak zvlášť zajímavá, a ty její věčné spory s matkou mě jen iritovaly. Celkově jsem tam postrádal nějaký výraznější závan filmařské invence, aby to Lady Bird nějak odlišilo od nespočtu podobných filmů. Myslím, že po krátké době se mi to vykouří z hlavy a zapomenu, že jsem to vůbec viděl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Když je ve filmu poprvé představena Jenna Walton (Odeya Rush), stojí u modelu Range Roveru, který se poprvé objevil v roce 2004. (BadCat)
  • Natáčení filmu probíhalo kromě Sacramenta v Kalifornii také v Los Angeles a také krátce v New Yorku. (noelcoward73)
  • Jednalo se o film s nejvyšším výdělkem produkční společnosti A 24. (ČSFD)

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno