Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Maq 

všechny recenze uživatele

Sen každého kluka: objevovat neznámé divoké končiny a hrdinsky tvořit dějiny. Na příběhu a zejména hlavních charakterech je náramně poznat, že autorem není nějaký hollywoodský nýmand, nýbrž sám velký Kipling. Proto je to dobrodružství tak dokonalé a v žádné chvíli mě neotrávilo svojí laciností. Všechna čest! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Podařený film, jehož největší kvalitou i omzením je původní námět. Věřím že Kiplingova kniha se velice dobře čte a do jisté míry totéž platí o sledování tohoto filmu. John Houston uvěřitelně předložil uvěřitelný zaniklý svět koloniální éry, kdy ještě existovalo něco jako neprobádaná území. Z filmu sálá dobrodružná atmosféra vlastní všem výpravám do neznáma té doby. Již první sérií záběrů Houston nastolil takovou iluzi, jíž je snadné uvěřit. A díky kvalitní výpravě (Maroko coby Afghanistán) a obsazení lokálních neherců tato nastavená laťka do konce filmu nespadne. Connery a Caine jsou charismatičtí herci a tak sázka na ně nemohla být marná. Co mě ale nepřesvědčilo, je scénář. Jakoby se při adaptaci moc lpělo na původní povídce a jednotlivých detailech. Film tak asi nenabídne víc, než zábavné převyprávění uzavřeného příběhu, který ale na víc nevydal. Také se zbytečně lpí na archaické mluvě a dobových vtípcích, což filmu na dynamice nepřidává. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau, tak tohle bylo moc příjemný předvánoční překvapení. Vůbec sem o tomhle filmu nevěděl, prostě sem jen nakouknul do programu a zrovínka tam tohle dávali. Tak sem si řek, že dvojice Connery a Caine sou celkem slušný borci, kteří by mohli mít dobrej film :o). A jo, přesně takle to dopadlo. Krásně dobrodružnej film s prvkama cestování, a hlavně humoru, nadhledu a takovou tou lehkostí, kterou na plátno můžou vnýst pouze herecký velikání... Po dokončení mise, která měla najít nový domov, se ze dvou kamarádů stávají lehcí nepřátelé, ale na konec dojde ke znovuzpřátelení. No, ale na uplnej konec se to trošku celý podělá... Každopádně se mi tohle moc líbilo a tak... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira v kulisách výpravného dobrodružného příběhu. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat tento film, oplývající vynikajícím scénářem a bezchybnými Seanem Connerym a Michaelem Cainem. Celý film se nese ve značně odlehčeném duchu s nadhledem a mnoha komickými situacemi a vtipnými dialogy, aby v závěru náhle přeskočil po několika náznacích (když Conneryho Dravot začne vidět svou roli boha příliš vážně) do ultrasyrového vyvrcholení. S čím kdo zachází, tím také schází. Jeden z nejlepších dobrodružných filmů. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Chvílema jsem nevěděl, co vnímat dřív, jestli brilantní herecké výkony ústřední dvojice Caine-Connery nebo skvělé vybroušené dialogy. Nakonec se mi myslím povedlo sledovat obojí a Muže, který chtěl být králem jsem si náramně užil. Přestože to Connerymu a Caineovi spolu výborně šlapalo (možná po Butchovi a Sundancovi ta nejlepší a nejsehranější filmová dvojice), pravým králem celého snímku byl Caine, který Conneryho trochu zastiňoval. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)
  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama