Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, dobrá předloha a skvělé obsazení, to vše slibovalo dobrý film. Bohužel se tak nestalo. Muž, který chtěl být králem pro mě byl až překvapivě nudný. Nelíbilo se mi plno dlouhých záběrů, které nikam neposouvaly děj. Často ukazovaly jen (zbytečné) velkolepé scény a ty vyzněly do ztracena. Kdyby se film o půl hodiny zkrátil, prospělo by mu to. Nějak jsem nedokázal ani najít společnou řeč s hlavními hrdiny. Jejich výstřednost, bláznivé chování a komentáře k okolnímu dění mě bavily jen občas. Příběh moc přesahu a poučení nenabídl, nebo jej nenabídl dostatečně atraktivně. Popíchnutí do Anglie, co do koloniální velmoci je sice fajn, ale rezonuje jen velmi slabě. Nakonec nechám tři slabé hvězdy, a pokud by tam nehráli Sean Connery a Michael Caine, bylo by hodnocení ještě nižší. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Sen každého kluka: objevovat neznámé divoké končiny a hrdinsky tvořit dějiny. Na příběhu a zejména hlavních charakterech je náramně poznat, že autorem není nějaký hollywoodský nýmand, nýbrž sám velký Kipling. Proto je to dobrodružství tak dokonalé a v žádné chvíli mě neotrávilo svojí laciností. Všechna čest! ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Dva králové britské kinematografie se v tomto filmu sešli, aby se stali králi jednoho zapadlého státečku kousek od Indie. Jednomu z nich se to nakonec podařilo, ale cena byla až příliš vysoká... Zpočátku je to takové veselé dobrodružství, které opravdu vypadá, že je natočené podle nějaké chlapecky dobrodružné knihy, ale závěr nenechá nikoho na pochybách, že se jedná o film s pointou hodnou zamyšlení. Výprava je velkolepá, stejně tak i scény se stovkami statistů, nicméně bez Conneryho a Cainea (toho především) by to všechno vyznělo do prázdna. Tihle dva charismatičtí chlápci s nejangličtějším (potažmo nejskotštějším) přízvukem na sebe poprávu strhují všechnu pozornost a hlavně díky nim jsem si Muže, který chtěl být králem opravdu užil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství z časů britský koloniální nadvlády, podfukářská dobyvačná cesta do kmenových krajů za tisícero hor, kde si korunu nikdo dlouho neudrží (Afghánistán), hodně štěstí s civilizací... Působivý příběh, krása na pohled, herecká paráda dvou legend. "It is the drug of power that will undo their callous plan..." ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Neškodná dobrodružná kratochvíle pro věčné chlapce a děvčata, kterým je teskno za dětskými knížkami o Indiánech, maharádžech a dalekých cestách. Pokud vypnete kritické myšlení, pak je vcelku snadné nechat se unést díky Hustonově precizní režii a ději napěchovanému nečekanými zvraty, dramaty a komickými gagy. V rámci žánru jde o naprostou špičku, které rádi prominete několik roztomile naivních momentů. "God's Holy Trousers!" ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama