Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film. Kdo má rád koně, pro toho to muselo být i bolestné u srdíčka. Film pojednává o kšeftování s koňmi, potažmo chytání divokých mustangů a jejich následném prodeji. Ale něco zajímavého k filmu: nejprotivnějším protagonistou filmu byla Marilyn MONROE. Chodila pozdě na natáčení, měla neustále špatnou náladu a migrény, což otravovalo již tehdy velmi nemocného Clarka GABLEA. (Koneckonců zemřel 2 měsíce po ukončení filmů na srdeční infarkt ) což velmi vyčítali M.M., že to bylo jejím neukázněným počínáním, že museli na ni ostatní herci čekat mnohdy ve 40.stupňových vedrech než se jí uráčilo přijet. No, kdoví, jestli by totéž nepotkalo Gablea, ikdyby Marilyn byla disciplinovaná. Sám měl vědět, zda tato náročná role v náročném přírodním prostředí jemu samotnému nezhorší zdravotní stav. Ale zahráli to všichni bezvadně. Jo, film stojí za zhlédnutí. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby ničím jiným, bude tento film významný tím, že byl posledním v kariéře charismatického donchuana Clarka Gabla a nejproslulejší sexbomby 20. století Marilyn Monroe. Brzy poté zemřel i Montgomery Clift, zatímco Eli Walach už klepe na pětadevadesátku. Začátek filmu je strašně pomalý a nudí. Postupně se však dostáváme dovnitř onoho podivného čtyřúhelníku, ve kterém hraje prim naivní citlivá blondýna, o kterou usilují tři různí muži, každý jinak a každý z jiného důvodu. Nejedná se však o klasickou romanci. Je to portrét několika lidí, kteří žijí jako samotáři, protože se jim z nějakého důvodu nepovedly předchozí vztahy. Pokud něco bere dech, tak je to závěrečných dvacet minut. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Trojice amerických hrdinů pěkně pospolu. A docela válí, byť je to víceméně naposled. Jedou po pláních USA sem tam a už ten starosvětsky střídmý černobílý obraz naznačuje, že se kritizuje i oslavuje součást něčeho, co už s dobou pomalu odchází. Symbolem takového loučení je především Clark Gable, který své poslední postavě s tradičními rysy ještě stačil propůjčit tu jeho pověstnou jiskru v oku. Jeho ironická postava je lakonická ve vyjádření emocí, ale Gable řekne vše nutné pouhými náznaky. Opakem je Montgomery Clift, jako obyvkle je tak nějak nepřítomen duchem. U Marilyn je tady krásně vidět, proč byla tak obdivovaná a zároveň vysmívaná, většinou dle osobních subjektiv hodnotícího. Je to tak stejně i s filmem, ten nebude vonět davové skupince, co ráda křičí anti-USA hesla. Ti budou zklamaní tím, že jde svým způsobem o jakési instruktážní video popisující myšlení Američanů. Zjednodušenou a romantizující verzi, ale takovou, která je filmařsky vytříbená. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Smutné osudy rozvedené blondýnky, kovboje, opilce a dalších, jako by předpovídaly tragické osudy většiny hlavních představitelů: Marilyn Monroe zemřela asi rok po uvedení filmu zřejmě na předávkování léky, Clark Gable dostal asi dva týdny po ukončení natáčení infarkt, Montgomery Clift pět let nato zemřel na důsledky alkoholismu a drogové závislosti. Smutný film, na nějž jsem se koukal především kvůli Marilyn Monroe (a místy jsem se ne její chybou koukal i na hodinky). Závěr byl velice rozvláčný a zdlouhavý. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kdyby ten scénář nebyl manželův dárek. Takto po většinu filmu sledujeme, jak se tři muži točí okolo MM, svěřují se jí se svými bolístkami, cvrlikají, jak je úžasná, a chtějí být od ní spaseni. Na demystifikaci kovbojské romantiky dojde až v závěrečné třetině a John Huston v ní prokazuje své režisérské umění. Bohužel účelem filmu byla MM a nikoli kovbojská realita. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (36)

  • Producent filmu Frank Taylor ho avizoval jako mezní snímek. (SeanBean)
  • Předlohou byla krátká povídka napsaná Arthurem Millerem, který v Renu očekával vlastní rozvod, aby se mohl oženit s Marilyn Monroe. (Kulmon)
  • Průběh natáčení komplikovalo mnoho faktorů. Vysoké teploty v nevadské poušti, paradoxně sám režisér John Huston, který holdoval hazardu a pití, což mělo za následek, že občas usnul během natáčení. Závislost na alkoholu a lécích se v průběhu natáčení prohlubovala i u Marilyn Monroe, což vyústilo v přerušení prací a režisér poslal Marilyn na léčení (contrastic)

Reklama

Reklama