Reklama

Reklama

Rivalové v umění - Série 1 (2016) (série)


Michelangelo versus Leonardo (S01E01)

(epizoda)
  • Německo Michelangelo vs. Leonardo

Obsahy(1)

Zakázka florentské radnice, která vyvolala přímý malířský souboj zkušeného Leonarda s ambiciózním Michelangelem, odkrývá rozdíly i společné rysy těchto výjimečných géniů renesance... Michelangelo Buonarroti byl velký introvert, naopak Leonardo Da Vinci byl komunikativní. Mladší pracoval zásadně sám, starší byl neustále obklopen pomocníky. Oba pocházeli z venkova a toužili po uznání. Byli to nejspíš vůbec první skuteční umělci. Pomyslného výbušného materiálu pro pořádný duel bylo mezi nimi víc než dost. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Baví mě fakta, vstupy historiků, kunsthistoriků i restaurátorů. V této epizodě  se téma bitvy, kterou měli umělci Leonardo a Michelangelo ztvárnit, prolíná s přehráváním bitvy v současnosti, resp. bitky mezi dvěma skupinami mužů v dobových kostýmech. Leckde se místo faktů prezentuje domněnka ilustrující vztah mezi M. a L., např. o jejich dialogu v ulicích Florencie. Té omáčky okolo je hodně. Ne, ta kreativita tvůrců dokumentu mi nesedí. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Charakterova studie obou perfekcionistu je zamerena spise na jejich profesni zivot a pracovni techniky nez treba jake se jim libily baby, jaky mely vztah k penezum, jejich svetove nazory apod. V Rime je milion obyvatel a asi dva miliony soch z nichz vetsina je naha. Ve Florencii je to podobne. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama