Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holky Bártů vymyslely nový žánr. Romantické telekrimi. Hloupost policistů mě opravdu uzemňovala, venkov je v očích "pražand" opravdu svérázný (nikoli reálný), ale na obrázky z krajiny kousek za Prahou a herce se docela hezky koukalo. Jak jsem ale několikrát konstatoval, o krimi jde až na posledním místě a čtení pověstí není mysteriózno. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Temný Kraj se mi líbil o něco více než Policie Modrava, na níž mě zaujalo pouze prostředí, v němž se příběhy odehrávaly. V případě tohoto počinu se mi líbil nápad se specialistou na sériové vraždy, jenž prakticky umírá na nádorové onemocnění. Odstěhuje se tedy na venkov a jen vypomáhá tamní kriminálce a též kolegovi z Prahy. Pochválit mohu atmosféru některých dílů, které svědčí zdařilá hudba a také zaujatost jednoho z policistů venkovskými pověstmi a povídačkami, jež mají vždy nějakou spojitost s daným případem. Jednotlivé díly nemají moc spád, což je dáno tím, že jsou děleny na dvě části. Je tomu tak pravděpodobně proto, aby se mohl více řešit i osobní život hlavních hrdinů. Vše, co je na tomto seriálu dobré a zasloužilo by si vyšší hodnocení, pohřbívá občas do očí bijící nelogičnost, naivita, herecké výkony některých kriminalistů a zejména pak finální záhadný lék na léčbu Petra Kraje. Závěrem bych ještě pochválil Lukáše Vaculíka, který mi na svoji roli perfektně pasoval, ale také Martina Trnavského, jenž tu i přes menší prostor předvádí slušné představení. Dávám 3* stejně jako Policii Modravě či Mordpartě, které však řadím o stupínek níž, byť dát jim 2* nebo Temnému Kraji 4* se mi nechce. ()

Reklama

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní inferno mne pohltilo, aby mě o hodinu později vyplivlo zpět do reality v pološíleném stavu jakéhosi deliria, s tikem v oku a nevěřícným výrazem, neboť tak neuvěřitelný řetězec pitomostí (čti: logických a dialogových failů) jsem ještě neviděla. Jestli tohle má být ukázka, jak krimi seriál nemá vypadat, pak je to geniální model. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Děj občas pokulhává, nejde o pravou kriminálku plnou zvratů a napětí, ale herci jsou příjemní a na takové to večerní počumění před spaním se tento miniseriál celkem hodí. Ovšem katastrofa byla epizoda Hříšníci a navážení se do black metalového žánru. Tvůrci se mohli alespoň informovat oč jde, protože pak z toho vyleze takový paskvil, jako například spojit satanistickou symboliku a kapelu Amon Amarth, no hrůza :-( ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

V prvním díle jedna věta. Vražda, tady u nás? A pak to byl jeden sériový vrah za druhým ... a k tomu jim hrála hudba jak z kovbojky. A navrch jedna neuvěřitelnější postava za druhou ... v ještě neuvěřitelnějších příbězích. Ani ty "Stodolovi" na to neměli. Takže nakonec z toho nejlépe vybruslil Egon a Jan Novotný. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Natáčeno v obcích Horní Kruty, Říčany u Prahy, Konojedy, klášter Zásmuky, Praha - Karlín. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Filmovalo se v obcích Horní Kruty, Konojedy, Zásmuky a zámku Štiřín. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V čase 4:27 je možné na monitoru Petra Kraje (Lukáš Vaculík) vidět noviny Krajské listy. Většina textu (vyjma nadpisů) obsahuje úplně nesmyslné věty, které jsou pravděpodobně vygenerované pomocí generátoru náhodných slov (např. věta „Vlivem části ještě proti dříve snu u projížďku trochu ze velký.“). (David7)

Reklama

Reklama