Reklama

Reklama

Temný Kraj

(seriál)
  • Slovensko Temný Kraj
Česko, (2017–2019)

Režie:

Jitka Bártů

Hudba:

Robert Jíša

Hrají:

Lukáš Vaculík, Kristýna Badinková Nováková, Jan Teplý ml., Karel Zima, Martin Trnavský, Saša Rašilov nejml., Tereza Kostková, Jan Novotný (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Odborník na sériové vraždy Petr Kraj se ve svém zdravotním volnu na malebném venkově dostává společně s nalezeným psem a nezkušenou trojicí okresních policajtů k vyšetřování šesti případů sériových vražd, ve kterých ožívá stejně temné zlo jako ze starých pověstí a strašidelných legend.
Pražský elitní kriminalista z oddělení vražd Petr Kraj dává ze zdravotních důvodů sbohem velkoměstu a usazuje se na chátrající faře po svém strýci v malebném kraji opředeném strašidelnými legendami a pověstmi. Na zdánlivě poklidném venkově si ale připadá opuštěný stejně jako osamělý strom za vesnicí, ke kterému ho vážou vzpomínky z dětství. Jeho návrat ke kořenům není v žádném ohledu snadný, ale postupně také propadne nostalgické atmosféře a tajemné malebnosti venkova. Navíc potkává i nové kolegy z okresního oddělení, kteří se díky němu dostanou k vyšetřování spletitých případů sériových vražd a získají příležitost k profesnímu i osobnímu růstu. Plachá Naďa Hamplová, snaživý Vojta Coufal a bodrý Pepa Sláma se vyznají v temných zákoutích svérázného kraje a jsou Petrovi těmi nejlepšími parťáky při objasňování zločinů a oporou ve chvílích, kdy všem nemilosrdně ubíhá drahocenný čas... (TV Prima)

(více)

Recenze (167)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Krimiseriály mají své stálé opakující se šablony. Zločin, vyšetřovací tým a jeho rodinné problémy, nějaká ta honička a několik možných pachatelů, z nichž je nakonec jeden ten pravý. Tady není nic nového originálního, co by už někde jinde nebylo. Nejvíc mi vadí, že celý spletitý a nudný příběh je takový odosobněný, bez soucitu a bez zájmu o oběti. Není vidět snahu o co nejrychlejší dopadení pachatele a ochranu lidí, jak zní základní heslo policie. Místo toho nastupuje odtažitost, vzájemná rivalita, řešení profesních kompetencí a prestiže, hádky, nezájem o týmovou spolupráci a dokonce snaha o získání finančních prémií. Možná to tak u naší policie chodí, to jen já jsem naivně podlehla iluzi o její spolehlivosti. Koukněte se na Kojaka z roku 1973, jak by to mělo ve správné detektivce vypadat. Nemá to spád ani nosný příběh a herecké výkony nemá smysl komentovat, protože ty tam prostě nejsou. ()

cheonsacz 

všechny recenze uživatele

No jo to mi mohlo být hned jasné, že 90% procent českých všeználků s velkými předsudky a ještě větším egem seriál ihned odsoudí ještě než do-odvysílají pilotní díl. Prostě klasika na kterou jsem si za ty léta už mohla na ČSFD vzniknout, ale i po letech mě omezenost některých uživatelů stále zaráží. Seriál zatím působí mile a zajímavě, to mýtické prostředí a legendy zatím beru spíš jako legraci pro oživení seriálu a ono to skutečně seriálu přidává na humoru. Uznávám, že první díl byl celkem zmatený (to jsou opravdu všichni opraváři a všichni nosí červenou čepici?) a vraha nám odhalí až ve druhé epizodě (o napětí hned více), ale zatím se to zajímavě rozjíždí a dostali jsme i celkem dost prostoru na to, abysme poznali všechny důležité postavy o něco blíže. Zatím to rozhodně nedosahuje kvalit Mordparty ani Poldy (který ovšem byl co se hlavní dějové linky týče velmi neoriginální a hodně si bral z německé předlohy avšak to udělal i obdobný francouzský seriál z roku 2010 a na hodnocení mu to neubralo což mi jen dokazuje jak funguje mentalita většiny českých uživatelů co zde hodnotí à la pokud to je z Česka je to hned odpad. Ovšem Polda si to skvěle vynahrazoval humorem za čož jsem mu tu neoriginalitu odpustila) a je možné že hodnocení ještě časem změním. Zatím ale solidní 4*. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Temný Kraj se mi líbil o něco více než Policie Modrava, na níž mě zaujalo pouze prostředí, v němž se příběhy odehrávaly. V případě tohoto počinu se mi líbil nápad se specialistou na sériové vraždy, jenž prakticky umírá na nádorové onemocnění. Odstěhuje se tedy na venkov a jen vypomáhá tamní kriminálce a též kolegovi z Prahy. Pochválit mohu atmosféru některých dílů, které svědčí zdařilá hudba a také zaujatost jednoho z policistů venkovskými pověstmi a povídačkami, jež mají vždy nějakou spojitost s daným případem. Jednotlivé díly nemají moc spád, což je dáno tím, že jsou děleny na dvě části. Je tomu tak pravděpodobně proto, aby se mohl více řešit i osobní život hlavních hrdinů. Vše, co je na tomto seriálu dobré a zasloužilo by si vyšší hodnocení, pohřbívá občas do očí bijící nelogičnost, naivita, herecké výkony některých kriminalistů a zejména pak finální záhadný lék na léčbu Petra Kraje. Závěrem bych ještě pochválil Lukáše Vaculíka, který mi na svoji roli perfektně pasoval, ale také Martina Trnavského, jenž tu i přes menší prostor předvádí slušné představení. Dávám 3* stejně jako Policii Modravě či Mordpartě, které však řadím o stupínek níž, byť dát jim 2* nebo Temnému Kraji 4* se mi nechce. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V pohodě sledovatelný seriál. Neřeším kvalitu případů, logičnost či policejní práci. Při tomto seriálu lze v klidu jít na záchod, nebo uvařit rychlou večeři, o nic člověk nepřijde. Vaculík svým charismatem je jediným světlým bodem. Občas příliš melodramatické, ale většinou ne dlouho. Normální průměr. 60% 2. série je opravdová hrůzostrašnost a to jsem Vaculíkovi fakt fandil.... ()

kolacky 

všechny recenze uživatele

Ano, první série ušla. Až na to hysterické a melodramatické Když ho zachráníš, zůstanu s tebou... Ale ta druhá, to je síla. Žvanění, tragické, kyselé nebo zapšklé obličeje, dráma až na půdu a v podstatě se nic neřeší - neboli klasický a příšerný vztahový seriál až do těch konců. Škoda lidí a peněz. A kdyby se z těch dvou částí jednotlivých, hm, příběhů... sestříhal vždycky jeden, možná by to nebylo až tak hrozné, jaké to je. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (33)

  • Natáčeno v Konojedech. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Aby si tvůrci seriálu byli jisti, že se jejich příběhy podobají realitě, povolali na pomoc kriminalistu Josefa Lottese, který vyšetřoval více než tisíc vražd. (rakovnik)
  • Mahulena Bočanová prohlásila, že když jí přišla nabídka zahrát si v seriálu, tak jí okamžitě přijala. Detektivky totiž má ve velké oblibě a dokonce si o roli chtěla říct už dávno. (Duoscop)

Reklama

Reklama