Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tuhle pohádku jsem neměl nikdy rád. Ani jako dítě, už tehdy mi byl hlavní hrdina protivný. Snad kvůli té prdeli na bradě, snad pro tu idiotskou čepici, kterou mi stále připomínal českého hloupého Honzu. Vlastně jsem se chodíval koukat jen na souboj s drakem, protože to pro mne byl filmový efekt, kteréžto jsem už tehdy žral. A za tento “efekt“ dávám tu dvacítku. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě adaptované pohádce ze sbírky Boženy Němcové chybí vhodné obsazení. Přesvědčivý je jen moudrý bělouš, jehož výstižné a laskavé vedení sebestředností pokoušeného prince poskytlo i životní hereckou příležitost Martinu Štěpánkovi, jenž jí neoslyšel, a tak tento jeho dabing zastiňuje snad vše, co kdy ve filmu vytvořil. ()

Reklama

offlineman 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka měla obrovský potenciál. Bohužel pan Kachlík to vzal za špatný konec, respektive zprostředka! Velké plus byly neokoukané tváře, na tu dobu velice zajímavé a pro pohádku dosud nezvyklé akční scény, dobrý byl i drak, sice s tak nějak ptačími hlavami, ale budiž. Drak má být, pokud není vyloženě hlavní nebo kladná postava, nestvůra! Též ozvučení draka bylo docela strašidelné! Ponurá atmosféra rovněž nahrávala ku prospěchu filmu! Jenže veliké mínus bylo, že se děj stále zaplétal do, často až zbytečných, pantomimických scén! Dále krokem vedle bylo, že Bajaja i kůň mluvili jedním hlasem Petra Štěpánka! Vypadalo to, že Bajaja trpí samomluvou! Turnajová scéna zakončená sice drastickým, ale nikoliv zavrženíhodným, zlikvidováním loupežnické tlupy byla pokažená neustálými prostřihy na princeznu, která neustále střídala vyděšený a radostný obličej! Tak nebo tak, dám 5*, protože když sem viděl Prince Bajaju poprvé, toto hodnocení bylo na místě! Až s následnými reprízami jsem si začal všímat i věcí kolem! ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč je tenhle kousek tak podhodnocovaný. Disponuje na pohádku hodně temnou atmosférou, navíc za kamerou kouzlí Macák krásné obrazy. To byly časy, kdy měly i pohádky uměleckou hodnotu...když dneska vidím hnusnou digitální kameru v každé nové pohádce, tak je mi na blití. A hlavně je zde jedna z mála opravdu hezkých princezen-Magda Vašáryová. Drsný závěr s vyhazováním záporáků přes hradby taky stojí za to. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Děj je sice pořád to samé dokola, přesto povedená a zábavná pohádka, která má příjemnou, místy i vážnou atmosféru. Herecky slabší obsazení, které se projeví zejména na kvalitním projevu a výkonech herců. Efekty raději moc komentovat nebudu, protože vyvrcholení pohádky souboj s drakem je spíše vrchol filmařského diletantství a trapnosti. Není to sice žádný vrchol české kinematografie, ale mám pohádku celkem rád. 5/10. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • V titulcích je uvedena jako autorka scénáře Eva Košlerová. Ta ale pouze kryla skutečné autorství zakázanému Františku Pavlíčkovi. (jenik71)
  • Herci vo filme bojujú so skutočnými zbraňami. (ČSFD)

Reklama

Reklama