Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh samorostlého muže, který má prožít zbytek života v nemocniční izolaci. Děj se odehrává v roce 1960 na infekčním oddělení jedné nemocnice, kde je jako bacilonosič izolován starý Prepsl, světoběžník a tulák bez rodiny, člověk s osobitým pojetím svobody. Zpočátku odmítá přizpůsobit se tvrdým podmínkám izolace a několikrát se pokusí o útěk, ale časem naváže přátelství s dezinfektorem Kafkou, uklízečkou Katkou, mladičkou pacientkou Mankou a se svým spolubydlícím, stejně postiženým dědou Bartůňkem. Vztah k těmto lidem způsobí jeho proměnu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (203)

MM11 

všechny recenze uživatele

Kruté až do samého konce... Celkovou dramatickou stavbou příběhu dosti nevybíravý film. Onu „lidskost“ (nedefinovatelné, ale často mě při sledování napadlo) naplňuje vcelku jedině úžasný Rudolf Hrušinský. Kachyňa jakoby celý čas metal blesky a hledal nejzbědovanější rohy nehostinné nemocnice, přičemž mu Hrušinský odpovídá aktivitou a touhou nepodřídit se osudu. Naturalismus prostředí funguje, jak bývá zvykem u podobně orientovaných námětů, od jemu podobných je pro mě přidanou hodnotou právě titulní kreace. Ostatní v Hrušinského stínu dělají, co musí, zatímco velký živel se pokouší o marný „přelet“. Jsou daleko povzbudivější filmy, přesto bych se nebál tomu věnovat ještě jeden „šedý večer“... ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

„Salmonelóza hovnóza“. Výborný Rudolf Hrušinský v roli pacienta-bacilonosiča, ktorý nakazil týfusom okolo 500 ľudí. Ako samotár je zatvorený v izolácii, z ktorej sa mu občas podarí utiecť a užívať si. Všetkým rozpráva svoje životné príbehy a napriek svojráznemu charakteru sa citlivo snaží pomôcť ľuďom v okolí. A robí to svojsky. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

U Hrušínského nelze pochybovat o hereckém výkonu před filmem, ani po filmu. V posmutnělé vizitě se Kachyňovi podařilo skloubit drama s jemným humorem v nemocničním prostředí dokonale. "Vy prevíti, vy krkouni nenažraný, vy ksindlové, vy kurvy! Teď jste sem přihasili všichni, když víte, že už ho máte z krku, křupani! Máte ho na svědomí, vyžírkové! Vás by měli zavřít na izolaci! Ty vaše bacily jsou ještě horší! Že se nestydíte, poserové! Vy..." ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Mistra Hrušinského v roli životem otřískaného bohéma a bacilonosiče břišního tyfu pana Prepsla. I přes pokročilý věk si užívá života, laškuje se ženskýma a vytrvale utíká z nucené nemocniční karantény. Nakazit se žloutenkou od takového šoumena, to bych se snad ani na něho nezlobil :o) Tolik životního a hořce pravdivého moudra, co ze sebe Prepsl sype, v jiném českém filmu jen tak neuslyšíte. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výborný, místy trochu humorný ale jinak neuvěřitelně lidský film. Charaktery jednotlivých postav jsou vykresleny a posléze zahrány do puntíku skvěle. A co jsem nevěděl světoběžník Rudolf Hrušínský byl také pěkný proutník ! O čemž se mohli přesvědčit téměř všechny ženy na interně ! Jinak nás (vás) tento film okouzlí nejen jeho životní moudrostí (někdy i vytahováním), ale i rozšafnou bezprostředností, smutkem a upřímností, zejména v osobě L'udovíta Grešša (dědek Bartůněk), který se o tom přesvědčil sám a to s jeho jen na sebe myslící rodinou. Bezesporu téměř to nejlepší od Karla Kachyni společně s Láskami mezi kapkami deště, se Srnci a se Zlatými úhoři. Když opomenu takové ty jeho první filmy s převážně vojenského prostředí. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (24)

  • Izba, kde ležal "doživotne" Rudolf Hrušinský sa v súčastnosti používa ako knižnica. Balkón, na ktorý z izby chodil v skutočnosti nie je, ten si postavili filmári ako aj drôtený plot okolo areálu, ktorý bol tiež fiktívny. (Raccoon.city)
  • Prepsl (Rudolf Hrušínský) precestoval toho naozaj dosť. Z jeho rozprávania sa dozvedáme, že bol v talianskom prístavnom meste Terst, nemeckom prístavnom meste Hamburg, rumunskom prístavnom meste Mangália, maďarskej Békéscsabe, rakúskej Viedni, ruskom prístavnom meste Kronštadt a čínskom Šanghaji. (Raccoon.city)
  • Rudolf Hrušínský (Prepsl) rozpráva, že bol na bále v Mangali tancovať štvorylku a bola mu predstavená kráľovná Rumunská, ktorej robil partnera. Mangália je prístavné mesto v Rumunsku, na pobreží Čierneho mora. Dotyčná kráľovná bola Marie Edinburská, ktorá bola kráľovná Rumunska v rokoch 1914 až 1927, mala nespočetne veľa milencov a mimomanželských vzťahov. A jej muž ako ho pán Prepsl nazval "prdítko vousatý", bol Ferdinand I. Rumunský. (Raccoon.city)

Související novinky

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama