Reklama

Reklama

Lynč

(seriál)
TV spot

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mladý dokumentarista Lukáš přijíždí do malého města Buchnova, aby zjistil více o násilné smrti Denise, kterého znal od dětství, stejně tak jako obviněného vraha. Nalezne tam nejen vzpomínky na minulost, ale také řadu podivností a záhad ze současnosti. Ukáže se totiž, že Denisovu smrt doprovázel krutý lynč. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý své tajemství. Velkým tématem projektu je odkrývání reality maloměsta a objevování skrytých kostlivců ve skříních jeho obyvatel. Tvůrci se také zaměřili na více či méně fungující mezilidské vztahy a otevřou i problematiku rasové nesnášenlivosti a předsudků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (54)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dost sympatický námět, který se snaží jít na to trochu jinak (i když tak jinak zase ne, inspirace Pustinou je tu jasně patrná), hlavní dějová linie o lynči na mladého romského kluka je vlastně docela osvěžující, jenže úplně na hovno je tu scénář. Je na něm vidět, že jej psalo asi dva tisíce osmset devatenáct lidí a veškeré dobré věci se ztratí ve změti zhovadilých dialogů, tupě vytvořených flashbacků a jako vrchol přichází partie dvou trapných postav (něco jako němci), jejich dějová linie nejspíš měla být thrillerem, ale stala jen trochu trapnou groteskou. A dost šedivý výkon herce Matěje Anděla na celku taky nepřidá. Hrozně promrhanej potenciál, který krom výše zmíněného, má minimálně o tři díly víc, než bylo třeba. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Seriál s pomalým rozjezdem, který mě postupně začal bavit a těšila jsem se, jak se to dále vyvine (když tedy přimhouřím oči nad některými nelogičnostmi, místy podivným chováním postav - způsob řešení vraždy policií, to jakým způsobem se do toho míchají osoby, které se vůbec zapojovat nemají atp.). A pak přišel poslední díl, který mě hodně zklamal. Čekala jsem, že jednotlivé dějové linky se v závěru rozuzlí, přijde třeba i nějaké překvapení a zatím to, co bylo odhaleno, bylo překvapivé možná tak tím, jak strašně to bylo celé přihlouplé a zmatené. Hodně věcí zůstalo nedořešených, celkový pocit bych shrnula jako naštvání nad mými nenaplněnými očekáváními, zmařeným potenciálem seriálu a také silná averze i vůči postavám, které se do posledního dílu ještě pořád zdály být docela kladnými. Mohl to být zajímavý počin, bohužel se ale s přibývajícími díly tak nějak "rozplizl". Abych jen nehaněla, pochválila bych hudbu, která se mi moc líbila, námět jako takový a pak také některé herecké výkony (např. Pavel Kříž nebo Jiří Dvořák si svého slizkého "hodného" otce rodiny, respektive ukázkového rasistu, zahráli skvěle). ()

Reklama

Cocacolix 

všechny recenze uživatele

Ze začátku vadil jen ujetej soundtrack a divně stříhaný retrospektivy, ale ke konci mě to začalo vyloženě štvát. Ve finále se řeší to, co už stejně tak nějak víte a spousta dějových (a třeba i zajímavějších) dějových linek se nechá bez zakončení. O logice jednání postav se snad vůbec nebudeme bavit, to byl velkej úlet především u hlavního hrdiny. Šokující finále se nekonalo, spíš jsme tu měli několik WTF momentů. 8 dílů nechápu, půlka by stačila. A to ještě za předpokladu, že by někdo zkušenější opravil silně děravej scénář. Pochvala snad jen P. Křížovi, ten si svýho slizouna zahrál obstojně. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný seriál, jehož největším kladem je určitě námět, protože podobné záležitosti se na českých obrazovkách často neobjevují, a největším problémem naopak očividně příliš mnoho autorů, jimž se bohužel úplně nepodařilo dát dohromady kompaktnější vyprávění a lépe tak využít potenciál jinak zajímavého příběhu. Výsledkem je směs, jejíž některé části jsou docela podařené a mají solidní atmosféru, ale jiné jsou naproti tomu poměrně málo věrohodné, nebo dokonce působí až parodicky, což lze zčásti přičíst na vrub charakterům postav a zčásti i jejich chování. Co se herců a jejich výkonů týká, mladé a neokoukané tváře jsou většinou milým překvapením, na rozdíl od některých jejich zkušenějších kolegů. 55 % ()

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že aktuální společenská témata musí pro Českou televizi vznikat na workshopech a táhnout z valné většiny začínající herci. Lynč je totiž v české kontextu záslužný počin, kterému ve výsledku nechybí silné momenty. Jenom obsahuje takové množství scénáristicky nedotažených motivů, nesmyslných motivací a přehnaných šablon, že musíte chtě nechtě skřípat zuby nad nevyhnutelností špatného přijetí celé série od "nějakých čechoamerických lepšolidí". ()

Galerie (112)

Zajímavosti (13)

  • Policista Vojta Marek (Marek Němec) má na uniformě připevněné osobní číslo 98911108. Osobní čísla policistů jsou ale vždy šesticiferná. (Martin_L)
  • Serial Lynč se zrodil v rámci workshopu studentů filmových škol FAMU, JAMU a UTB ve Zlíně vedeném americkým scénaristou Haroldem Apterem. [Zdroj: časopis TV mini] (Duoscop)

Reklama

Reklama