Reklama

Reklama

Rašín

(TV film)
  • angličtina Rašín (festivalový název)
TV spot 1

Obsahy(1)

Příběh muže, který dokázal uskutečnit sen o samostatném státě navzdory monarchii i snahám uchýlit se pod křídla carského Ruska, a který také napsal text prvního zákona nově vzniklého Československa. Ve filmu se názorově střetnou Kramář a Rašín, přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele a nakonec i ve vládě nově vzniklé republiky. S tou bývají nejčastěji spojováni Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš, zatímco další, neméně důležité osobnosti, zůstávají v jejich stínu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (127)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Uvědomuji si určité nedostatky a chyby dvofilmu. Ale nechce se mi je sem rozepisovat. Akorát mě opravdu naštvalo jak film začal a skončil atentátem, aniž by vysvětlit jeho okolností. A celé působení Rašína na ministerstvu financí se určitě vynechat nemělo. Ale jinak jsem rád, že takový projekt ke stoletému výročí vznikl. Je to přínosné. Teď již s naprostým přesvědčeném budu vědět, že vedle jmen Masaryk, Beneš a Štefanik patří jméno Rašín. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je moc dobře točit takové filmy. Své historii dlužíme tisíce kilometrů filmového pásu. A té moderní nejvíc. Spekulovat jak a proč byly ty které scény natočeny zrovna tak, co bylo vybráno co vypuštěno, to je koneckonců námět pro diskuzi, kterou má film vyvolat. Abychom všichni hledali, zajímali se. V každém případě- jména z učebnic oživly, dostaly tvář a jsou zapamatovatelná. A to je oč tu běží. Miroslav Donutil podal vynikající výkon. 80% ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé televizní zpracování postav, na které se už vzpomíná pouze v hodinách dějepisu a troufám si říct, že průměrnému Čechovi už téměř nic neříkají. A je to velká škoda. I proto vzdávám hold autorům, že si vybrali nelehké téma a zpracovali ho do dvoudílného filmu. Ano, možná místy to chtělo více střihačských nůžek, ale i tak je to výjimečně kvalitní televizní podívaná s československou historií, na kterou bychom neměli zapomínat. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Film, který bohužel není tolik záživný. Je to v podstatě dějepisné převyprávění historických faktů. Mě osobně to nevadí, protože mám historii rád a čím je film věrnější skutečnosti, tím jsem šťastnější. Ovšem musí mít i tak hlavu a patu. Vykreslení Maffie jako spolku, který byl vedený úzkou skupinou lidí a zatčením Rašína v podstatě končí (jak to ve filmu vyznělo) je amatérské a historicky nepřesné. Ondřej Vetchý je skvělý herec (stejně jako Miroslav Donutil), ale co je to platné, když místo emoční vazby k jeho osobě se film orientuje hlavně směrem převyprávět další fakta z dané doby a o postavy se starat až ve druhé rovině. Atmosféra života za Rakouska-Uherska v dobách Velké války je přitom napjatá tak, až mi to připomíná snímky z Protektorátu. Takže palec nahoru za Vetchého, Donutila a Töpfera (výborná role přímo na jeho tělo), snahu o historickou věrnost a atmosféru. Palec dolu za preferování historie před budováním vazeb na hlavní charaktery, málo života Rašína za dob prvních let samostatného Československa a přílišná orientace a dávání prostoru většímu množství zbytečných vedlejších charakterů. 65% ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Když už někdo zná Rašína, tak jako ministra financí, což ve dvou dílech vůbec není zachyceno. Na druhou stranu, co dělal předtím o tom jsem nevěděl zhola nic. V tomto snímku se dost dozvíte i o Kramářovi (prvním premiérovi ČSR), neboť s Rašínem sdíleli kriminální celu. Herecky nemám co vytknout, situace jsou vcelku dramatické (hlavně druhý díl), jen bych přidal více zobrazení dat (to mi dost chybělo, když byli pořád v base). Prostě někdo bojoval venku (Masaryk) a někdo uvnitř jako Rašín. ()

Galerie (296)

Zajímavosti (10)

  • Alois Rašín se stal prvním ministrem financí Československé republiky, ale pouze od 14. listopadu 1918 do 8. července 1919. Také je autorem prvního Československého zákonu. (Varan)
  • Rašín (Ondřej Vetchý) neměl až do 80. let 20. století hrob. Teprve v 80. letech dovolil režim do rodinné hrobky na hřbitově Šárka u sv. Matěje v Praze-Dejvicích přidat jeho urnu, ale bez nápisu na hrobce. To se napravilo až v roce 1989. (sator)

Reklama

Reklama