Reklama

Reklama

Frigo elektrikářem

  • Česko Frigo elektromechanikem (více)

Obsahy(1)

Student botaniky Buster omylem absolvuje elektrikařinu a ještě k tomu je najat, aby položil elektriku v jednom domě. Pustí se do toho s vervou sobě vlastní a fantazii přitom nechá na hodně dlouhém vodítku. Problémy se objeví zároveň s pravým elektrikářem... (Morien)

Recenze (28)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Uvdeneo též pod názvem Frigo elektrotechnikem. Botanik Buster se, jak jinak než nedopatřením, dostane k zakázce elektrifikovat dům jedné zámožné rodiny. A když už má tedy zavést elektřinu, tak ať to stojí za to. Vymyslí pojízdné schody, bazén, který se dá automaticky napouštět a vypouštět, vanu, která vám přijede až k posteli, vláček, který vám doveze na stůl jídlo, a mnohé další vychytávky. Vynálezy ovšem mají sem tam nějaké ty mouchy a což teprve když vám ve strojovně přehází zhrzený pravý elektrotechnik všechny dráty. Buster se s kamennou tváří potýká s absurdními nástrahami zmatených vynálezů, jejichž podivné fungování mu nejde do hlavy. Nakonec dostane padáka a dokonce se pokusí o sebevraždu. Keaton byl i v osobním životě domácí kutil a v tomto filmu se ocitl ve svém živlu a pohrál si s každou maličkostí. Při natáčení scény na pohyblivých schodech v nich Keaton uvízl botou a zlomil si nohu a natáčení muselo být načas přerušeno. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Většinu grotesek Bustera Keatona jsem viděl před drahnou dobou let v dětských letech v kině "Čas", což bylo dopolední promítání krátkých filmů v té době ideově zaměřených, ale každý pátý film byl groteska (Chaplin, Lloyd, Chase atd.). Ale právě "Elektrický dům" byl dnes pro mě premiérou a ihned jsem si tuhle grotesku zařadil mezi ty nejlepší z Frigovy tvorby. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

No, hodně zajímavý film. Když si uvědomíme, kolik věcí bylo dost futuristických. Například vláček roznášející pokrmy se používá dodnes především v Japonsku, ale lze ho vidět i v restauracích v České republice. Jezdící schody? Nevím, kdy se začaly v USA piužívat, ale i ty byly podle mě dost zajímavé. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další skvělá krátká Keatonova groteska. Vynálezy geniální, některý gagy taky, ale zase až tolik jsem se nesmál a taky mi totálně uniklo, jak to, že když na začátku došlo k výměně diplomů, jak je možný, že Keaton zapojil tu elektriku tak dokonale jenom s příručkou pro začátečníky :-)) (Asi se v tom moc šťourám:-)) ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Frigo práve úspešne doštuduje biológiu na univerzite. Omylom si však vymení diplom s vedľa sediacim elektrikárom a dostane prvú zákazku - elektrifikovať moderný dom. Keď uvidí krásnu dcéru domáceho pána, neodmietne. Podľa príručky dom elektrifikuje. Keď sa domáci vrátia z dovolenky nestačia sa čudovať a nestačia sa čudovať a zabávať ani diváci. Čakajú ich vymoženosti, ktoré sú nezvyčajné aj pre súčasne domácnosti: umývačka riadu, pohyblivé schody, automatický systém servírovania jedla, či elektrifikovaný bazén. Občas sa síce niečo pokazí, ale skutočná katastrofa nastane, keď sa pravý elektrikár rozhodne Frigovi pomstiť. V tomto filme Buster Keaton opäť predvádza prekvapivé triky, aj keď groteska začína naberať mierne kurz ku škodoradosti. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Při nátáčení si Keaton zlomil pravou nohu, nehoda se stala ve výtahu, kde se do hnacího řemene dostala podrážka Busterovy pantofle. Čtyři měsíce pak nebyl schopen natáčet. (everlong)

Reklama

Reklama