Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 8

Recenze (333)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Původní Mulan je upřímně řečeno kvalitativně docela špatný film jak na rozbory nějaké práce s orientálními motivy a 90s feminismem (byla to součást komerční strategie, která byla kritizovaná už v době vzniku, natož zpětně), tak čistě co do plynulého sestavení děje a vyprofilování sympatických postav. Fascinující na tom slepenci je ale produkční a historické zázemí, jak takový film mohl vzniknout, aby to všem zúčastněným přišlo normální a přirozené. Sice to není "dobré", ale je to "zajímavé". Nová Mulan je objektivně smysluplnější, neutrálně kvalitnější, ale to jí těžko přidána zajímavosti v jakémkoliv směru. Je to kompetentnější film, relativní vyžehlení 90s apropriace (postavy mají prostor dýchat, čínské prostředí není tolik znásilňováno, zkoumání ženské identity má trochu větší nuance) - ale v jádru jde pořád o zbytečný produkt, který nemá jinou hodnotu než být produktem. Nemyslím, že tady s odstupem vznikne něco zajímavého k diskuzi, jako se stalo u 90s disneyovek, nemá to už ani tu výsadu, že to svou naivní bezohlednost upřímně manifestuje - je to opatrnější a neviditelnější film (i když i tady určitě hodně věcí zestárne a bude vypadat hodně zpátečnicky a směšně), který pořád reprezentuje všechno špatné na Disneym, ale dělá už to natolik promakaně, že to je jenom nudné. Dá se bavit o vztahu k Číně, tak jinému než v 90s (císař nemůže být tentokrát zobrazen jako tak veskrze dobrý, jistě víme proč, už to není dědeček benevolentně držící moc, ale autoritativní a agresivní bojovník držící moc násilím, čímž mizí důvod, proč by jeho vláda měla být zachována oproti jiným vojevůdcům, kteří si ji chtějí násilně přisvojit, a loajalita Mulan vůči tomuhle nespravedlivému systému nedává moc smysl - konformita se systémem, typický disneyovský happy end, tu místy působí hodně divně, obzvlášť ve vztahu s novou postavou čarodějky - ženy, která se nechce vzdát myšlenky revoluce, a proto musí zemřít), dá se bavit o feminismu/woke materiálu přejetému konzervativním kombajnem (není divu, že v dnešní red-pill době musí být mužské postavy mnohem kladnější, než byly v originálu, protože mužská ega jsou dnes negativním zobrazením mnohem ublíženější než dřív - pak ale nedává smysl, proč v tomhle světě, kde všichni muži nakonec bez většího problému z vlastní vůle ustoupí, vůbec nějaká marginalizace žen existuje - v originálu musela Mulan bojovat mnohem víc pro mnohem míň), ale už se to neprojevuje nějak zajímavě, je to jen smysluplné vzhledem k agendě a normální. Je to nic. Velké, kvalitní a drahé nic. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Parádní představení ze starověké Číny. Miluju filmy z dob císařských dynastií, kdy se vojáci prohání na koních, podstupují mnoho soubojů mečem, do toho hraje krásná čínská hudba a sledujeme ten tradiční skromný život Číňanů. Tenhle film všechno tohle splnil, navíc zde máme velice sympatickou Mulan, která změní veškeré tradice a jako žena vede císařskou armádu do boje proti nepříteli. Sekunduje jí výborný Donnie Yen. Za mě naprosto parádní film. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K hrané verzi Mulan jsem přistupoval s čistým štítem, a proto jsem se ("pro klid na duši") rozhodl zhlédnout i původní film, abych měl nějaké srovnání. Na rozdíl od nové Knihy džunglí a Lvího krále je hraná adaptace Mulan v mnohém jiná než její animovaný předchůdce, což má svoje plusy i mínusy. Humorně-pohádková linie filmu byla vcelku nenásilným způsobem nahrazena především válečně-dramaticko-akčním rozměrem a došlo i na jistou obměnu obsazení (zde jsem velmi ocenil přítomnost čarodějnice). Snímek nabízí několik audiovizuálně působivých sekvencí (lavina či setkání Mulan s čarodějnicí), zatímco dějově je poněkud střízlivější a místy je až příliš okatě protkán feministickým nádechem. Na druhou stranu však oceňuji práci s kamerou a příjemný hudební doprovod. Osobně si myslím, že si nová Mulan rozhodně zaslouží příznivější ohodnocení. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měli jsme Lvího krále, Knihu džunglí, Aladina a teď dostáváme Mulan. Dospělejší pohádku, která se od původního animáku z roku 1998 odchyluje, neobtěžuje muzikálovými čísly, nemá veselé vedlejší postavičky a udává realističtější tón. A za mě to solidně funguje. I když moc nekomentuju, jak moc je ve výsledku tlačená „ženská síla“. Místo Mushu tu (zbytečně) poletuje symbolický fénix, jinak mnohé zůstává. Aby se Čína ubránila nájezdníkům ze severu, každá rodina musí vyslat do armády jednoho muže. Jenže tahle rodinka má dvě dcery. Chromému otci Mulan v noci šlohne zbroj a vydává se do armády v převleku za muže místo něj. Zbytek asi znáte. U Disneyho se na experimenty příliš nehraje a jsou meze, které nelze překročit a hrany, které nelze ohýbat. Mulan je přesto jiná. Sice tak nestrhne vizuálem a triky jako to dokázal Aladin, ovšem je hravá, autentická, barevná, nápaditá. I ty mohutné hory v pozadí jsou fajn. Novozélanďanka Niki Caro (žena, jak jinak) sice byla na začátku své kariéry zajímavější, zase tak moc chyb, jak by se z hodnocení mohlo zdát, ovšem neudělala. Yifei Liu není prvoplánová kráska, ale do role mi sedla, zároveň mě bavilo poznávat legendy čínského filmu (i když trochu nevyužité) jako Li Gong nebo Jeta Li. Tři hvězdy a kousek. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Spomínam si, že animák ma celkom bavil. Filmová Disneyho adaptácia za to toľko nie. Za obrovský rozpočet sme sa dočkali bombastickej výpravy, kostýmov, fajn hercov (Donnie Yen, Jason Scott Lee a Jet Li, ktorého som ani nespoznal), hudbu od Harryho Gregson-Williamsa, ktorá dýcha čínskou kultúrou, rovnako ako film, ale nenadchne a nestrhne, rovnako ako film. Akčná stránke tiež nie je vyložene zlá, ale tie typické čínske akčné scény, kde sa vždy pred tým ako ide do tuhého posilnia redbulom, aby im dal krídla, ma moc nebaví. Najviac ma bavila asi prostred časť, kde sa Mulan maskovala za muža. Tam je podľa mňa film najzaujímavejší a dokáže zaujať aj vedľajšími postavy, zato v samotnom závere moc neoslnia. Film nie je zlý, ale v animáku to fungovalo lepšie. Tu chýba lepší režisér, ktorý by to uchopil s jasnou víziou a ponúkol trošku napínavejšie scény. Ako by sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, či chcú seriózny film, alebo čínsku zábavnú adaptáciu známeho príbehu. Výsledok však ostal niekde medzi, ktorý dokáže nudiť, ale miestami aj baviť a navyše je zabalený v peknom obale čínskej kultúry. 65% - 3* ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • Krycím názvom filmu počas natáčania bol názov "Phoenix". (MikaelSVK)
  • Natáčení probíhalo na Novém Zélandu a v Číně. Natáčelo se od 13. srpna 2018 do 25. listopadu 2018. (ČSFD)
  • První plány k realizaci tohoto filmu započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. (ČSFD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama