Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tohle teda vůbec neni ani zdaleka tak špatný, jak to podle hodnocení vypadá (64%, 2015). Samozřejmě to nejde hodnotit stejnym způsobem jako ten Bočanův seriál (ten měl víc prostoru, byl jinak pojatej atd.), ale atmosféru má ten film skvělou a pro mě to je k seriálu naprosto plnohodnotnou alternativou. Abych pravdu řek, tak co do nějaký tajuplnosti nebo uvěřitelnosti/věrohodnosti toho stínadelskýho prostředí a exteriérů obecně to na mě v mnoha ohledech působilo i atmosféričtejc a silnějc než ten seriál (dost tomu přispívá i ty celkem povedený Maláskovy varhanní hudební motivy) - třeba parádní a mejm dětskejm představám naprosto odpovídající Rozdělovací třída s tramvajema a vstupem do Stínadel se s tou seriálovou verzí vůbec nemůže rovnat. Ta hudba se k tomu taky hodí skvěle, to mě mile překvapilo - jen je na můj vkus občas až moc návodná; i díky ní některý scény působěj až hororově. Jen ti herci, zase ty dětský herci - nijak světoví bohužel fakt nejsou, dost jim ale podle mě ubližujou i špatně psaný dialogy; tohodle zaváhání je každopádně velká škoda. Na druhou stranu ale, pokud porovnám herce ze seriálu (který jsou obecně přijímaný vesměs pozitivně) a z tohodle filmu, tak mezi nima žádnej propastnej rozdíl teda fakt neni. Podobně jako mi v seriálu vadil Mirek, tak tady mě do uší/očí nejvíc bili třeba Jindra a Bohouš - oproti tomu skvělej tady byl Jan Tleskač. Narozdíl od seriálu, kde Bratrstvo kočičí pracky chybělo, tak tady ve filmu se objevuje - na úkor ale Široka, kterej byl zase jen v seriálu. A to mi přijde škoda, protože k atmosféře tajmnejch až děsivejch Stínadel Široko podle mě jednoznačně patří a vynechat ho je až trestuhodný (pokud bych měl vybírat mezi ním a Bratrstvem, jednoznačně bych hlasoval pro Široka). Kažodpádně - podle mě to je skvělá, i když v porovnání se seriálem asi trochu temnější a děsivější záležitost, která si rozhodně nezaslouží bejt takhle zatracovaná a opomíjená. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Když mi bylo asi 8, tak jsem si do videopůjčovny na sídlišti neustále chodil půjčovat videokazetu s tímto filmem. Loni jsem měl možnost za sebou shlédnout původní seriál i toto zpracování no a oproti černobílému seriálu je to hodně slabý odvar. Jestliže Romanu Skamene a jeho kolegům jsem všechny ty "plantážníky a himbajz" atd. věřil, tak tady už to působí dost uměle a nepřirozeně. Mažňák vypadá jako tupej gauner, co neumí do pěti počítat, jeho otec jakbysmet, Vontská rada je parta hezounů v koženejch bundách, no a celkově to všechno působí divně. Ty tři hvězdičky dávám hlavně z nostalgie, jak už jsem avizoval výše. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kotekova verzia slávneho príbehu to zobrala za správny koniec. Otázkou potom je, aký máte vzťah k samotnému príbehu. Osobne mi už dávno vyfučal z pamäti a šiel som takpovediac do toho ako panic. Atmosféra je navodená luxusne, prenášajú sa patetické preslovy, všetko pôsobí extrémne tajomne, cítiť vo vzduchu niečo veľké a hudba Petra Maláska všetko dokonale podfarbuje. Lenže to pod tým, záhada jedného hlavolamu a osôb s nimi spätým, ma nechali v konečnom dôsledku chladným a pri záverečnom odhalení som iba pokrčil ramenami že fajn, môže byť. Škoda, toto dielko má veľa dočinenia práve s nostalgickými spomienkami na komiks alebo starý seriál, ktoré ma minuli. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Celovečerní snímek ZÁHADA HLAVOLAMU sice nedosahuje výjimečných kvalit svého černobílého seriálového předchůdce, ale zase o tolik za ním nezaostává. Líbí se mi neokoukané herecké obsazení a podmanivá hudba Petra Maláska či charismatický hlas vypravěče Petra Čepka, dodávají filmu opravdovou působivost. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já až do dneška neměl absolutně páru, že existuje nějaká "nová" verze Jestřábova nejslavnějšího románu a to jsem zrovna v době vzniku filmu byl u skautů, pravda mně ani tak nešlo o vznešené myšlenky, jako o jednu slečinku z vedlejší třídy, která byla skautka a tudíž i já byl na chvíli skaut a lovil bobříky....bohužel jenom ty skautský. Pokud jde o Rychlý šípy, tak to byla modla, ať už seriál Záhada hlavolamu, a nebo kreslený příběhy v Mladém hlasateli, o knížce samozřejmě nemluvě. Musím říct, že tenle film je neuvěřitelně milý překvapení v mnoha detailech absolutně předčí seriál ze šedesátých let, zamzrí snad jen absence Široka, ale vše vynahrazuje skvělá atmosféra, dokonale vybrané exteriéry, které odhaduji na pel mel z celé Prahy a především přechod do Stínadel, přesně takhle jsem si ho kdysi představoval, když jsem poprvé četl knížku, neuvěřitelný, ty tramvaje, uličky, starý domy, uzavřená vontská komunita, fakt paráda. Film měl takový tajuplný nádech, který se rovněž blížil knížce víc než seriál, prostřihy na Jana Tleskače, byly až hororový. Jediný, opravdu jediný, co zabránilo pětihvězdičkovýmu přídělu jsou herecký výkony, proboha kdo vybíral Rychlý šípy ???? Taková škoda, udělat poctivý casting, tak je to totální bomba i tak se ale jedná o velepřekvapení. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)
  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama