Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kramer přichází s další těžkotonážní kontroverzí, která tentokrát bere dvě věci najednou. Rasovou nenávist a zločince. A ano, povedlo se mu obojí, protože zaprvé se mi ústřední dvojice moc líbila a zadruhé jí nešlo nefandit, i když to byli uprchlí vězňové. Holt, když má někdo talent, tak je to velké štěstí. 85% ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film. Téma bylo kdysi horké jak vařící brambor a jsem si jistý, že mnoho Američanů, zejména těch na Jihu, bylo zhnuseno a odcházeli z kina, pokud na ten film tedy vůbec šli. Tony Curtis a Sidney Poitier zahráli výborným způsobem dva uprchlé vězně spoutané řetězem. Fešák a Čmoud si dávají pěkně do těla slovně i fyzicky, zároveň ale poznávají "bílý" a "černý" svět v době, kdy byla rasová segregace hluboko zakořeněná v mnoha bílých Američanech. A k tomuto poznání došlo jen díky společnému řetězu a osudu štvanců. Ani po letech neztrácí tento film nic ze své působivosti. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jistou část života jsem měl matné tušení, že bych mohl být rasistou, ale pak jsem se z tohoto obvinění elegantně vykroutil. Mně totiž vadí pouze šmejdi parazitující na společnosti a je mi vlastně jedno, zda jsou černí, bílí, žlutí či zelení s modrými anténkami. Přesto jsem ke krosovému závodu dua Fešák - Čmoud s nedůslednými pronásledovateli přistupoval spíše s lehkou nedůvěrou. Dvojice s řetězem naštěstí nasadila slušné tempo, jemuž sice neprospěla hromada keců o rasismu ani vzájemné fighty bez zjevného důvodu, ale zase dobrácké pokusy o lynč znuděnými vesničany vůbec nebyly špatné. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Dnes už tenhle starší kousek nemá tak silnou výpovědní hodnotu, jakou jistě měl v době svého vzniku. Hlavní i vedlejší postavy mi přišli poněkud zidealizované (nedočkáme se žádných zlých bachařů ani jiných stereotypů vězeňských filmů), ale pořád se jedná o velmi kvalitně odvedenou práci s jasným záměrem, který se určitě zdařil. (Pozor spoiler!) Závěr je stejně emotivní, i když žádná z hlavních postav nezemře. Snímku dominují hlavně herecké výkony ústředních dvou představitelů, kteří si tu střihli jedny z nejkrásnějších rolí ve svých bohatých kariérách. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Častokrát jsem se u starých amerických filmů setkal s jistou formou nevážnosti, se kterou se řada filmů prezentuje. O to více mě těší, když zažiju příjemné filmové překvapení, v tomto případě, z padesátých let, které v tehdejší době zaručeně muselo pobuřovat celý americký kontinent už samotným námětem. Postavit do hlavních rolí bělocha a černocha, kteří jsou spolu ještě přivázaní k řetězu, chtělo opravdu velkou kuráž. A musím říct, že kdyby se ve druhé půlce filmu neobjevila ta ženská s tím dítětem, tak jdu na pět hvězd. Jenže ta mi přesně připomněla, proč jsem u staré americké kinematografie opatrnej. To co tam předváděla, to bylo na pěstí mezi čelo a divím se, že v tak nekorektním filmu na tehdejší dobu, jí to pěstí Tony Curtis nevpálil. Zamilovat se do kriminálníka a za hodinu s ním plánovat rodinu a stavbu baráku na kraji Detrotu by mohla fakt jenom kráva. Jinak kromě Tonyho i Sidney výbornej. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)
  • Původně si měl roli bílého vězně Johna "Jokera" Jacksona (Tony Curtis) zahrát Robert Mitchum, ale ten údajně odmítl s odůvodněním, že je nevěrohodné, aby k sobě byli připoutání dva vězni jiné rasy. (Epistemolog)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno