Reklama

Reklama

Pension pro svobodné pány

  • angličtina Bedtime Story (více)
TV spot

Obsahy(1)

Dámské návštěvy zakázány! Chez Marcel je malý, chudý pension pro svobodné pány. Je však veden přísnou slečnou Mossieovou, která dbá na nekompromisní zákaz přijímat dámské návštěvy. Pokud některý z podnájemníků zákaz překročí, dostane nemilosrdně výpověď. Přesto však mladý pan Mulligan propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. K ránu dívku nutí, aby opustila jeho teploučkou postel, neboť se má z plesu vrátit spolubydlící Halibut. Andělka se brání tak dlouho, až se musí chvatně schovat ve skříni, aby ji Halibut neviděl. A kolotoč nejneuvěřitelnějších situací se rozjíždí… Bláznivá česká komedie Pension pro svobodné pány vznikla v roce 1967 podle stejnojmenné divadelní hry irského spisovatele Seana O’Caseyho. Příhody jedné noci a časného rána, kdy byl trestuhodně porušen přísný řád solidního pensionu, zpracoval Jiří Krejčík nejdříve pro televizi a pak je uvedl na scéně Činoherního klubu. Po velkém úspěchu na divadle se rozhodl tuto lehkou konverzační komedii zfilmovat. Hereckou příležitost dal Ivě Janžurové, Josefu Abrhámovi, Jiřímu Hrzánovi, ale i hvězdě předválečného filmu Věře Ferbasové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (125)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda roztažená na nesmyslně dlouhou stopáž hodiny a půl. Přitom úvodní scéna s Ferbasovou slibovala alespoň nějakou srandu, ovšem velmi brzy se to změnilo k horšímu. Po třiceti minutách jsem přestal sledovat obraz a až do konce, který vyústil v totální frašku jsem to měl spíš jako zvukovou kulisu. Kdyby to bylo natočeno jako bakalářská povídka do 25 minut, jistě by to bylo stravitelnější, takhle to ani jindy komická Janžurová nezachránila. Přijde mi nehorázné koncem 60. let plýtvat barevným materiálem na takovou blbost, když mnohé daleko lepší filmy byly pak natočeny ještě černobíle. Musím jít proti většině hodnotících a uděluji 1 * a 20%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Především díky dobovému zasazení a kostýmům nezaměnitelná přehlídka vynikajících hereckých výkonů - bohužel vtěsnaná do nesmyslné frašky, která přes svoji krátkou stopáž ne a ne skončit. Namísto toho přijde ještě jeden nebo dva dějové zvraty, a o úplném konci se mi ani nechce mluvit, protože bych se musel zase naštvat, že už si ze mě někdo opravdu dělá... Tohle prostě není pro záležitost pro mě. 70%, a klidně si to považujte za svatokrádež. ()

Reklama

gotham 

všechny recenze uživatele

První polovina se mi hodně líbí, mezi ústředním duem to opravdu jiskří, dialogy jsou velice kvalitní, poté však film upadá do průměru a konec je nemastný neslaný, jako kdyby tvůrci nevěděli, jak mají tento příběh ukončit. Přijde mi, že režisér až příliš spoléhal na herecké umění Josefa Abrháma, a i když ten předvedl vynikající výkon, nedostatky v příběhu překrýt nemohl. 60% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Do pensionu pro svobodné pány mají přísný zákaz dámské návštěvy. Jak se zbavit uprostřed noci otravné ženské, v neopakovatelném podání Ivy Janžurové, poskytne návod neopakovatelně "uksichtěný" Josef Abrhám. A ten začátek je vtipný, ale po nějaké době se dostaví zdlouhavost a přijde se i na to, jak je to tak nějak vesměs o ničem. Pro vybrané herecké výkony a pro pár starých perníčků, když dámu honí mlsná, se to vyplatí vidět. Snad mě cholerický režisér Krejčík nezaškrtí, když si dovolím o jeho filmu prohlásit, že je to vtipná konina natočená s divadelním minimalismem, který je ve filmu vždy spíše na škodu. 60% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nesmírně chodím do divadla, zajímám se o divadelní hry, dramatiky, divadelních výkonů si někdy vážím a cením více než těch filmových. Ale mívám někdy problém s tím, když je nějaká divadelní hra převedena do filmové podoby. Zažil jsem už několikerá zklamání. V tomhle případě jsem neviděl původní hru, ale troufám si tvrdit, že by mé hodnocení bylo příznivější. FIlm mě vůbec nechytnul, nudil jsem se, díval se na něj na několikrát. A snad poprvé se mi absolutně nelíbil výkon Josefa Abrháma, byl mi až protivný. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Námět Penzion pro svobodné pány zpracoval Jiří Krejčík nejprve pro televizi, poté pro divadelní scénu a až do třetice jej zfilmoval. (Olík)
  • Iva Janžurová musela nahradit v roli Andělky Jiřinu Jiráskovou. (Elisebah)

Reklama

Reklama