Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (163)

otík 

všechny recenze uživatele

Chvílemi vtipná, ale po většinu času spíše nudná a hodně podivná komedie, která sice staví na herectví Bohdalky a Menšíka, ale nemá jim co nabídnout. Pár dialogů je vtipných, většina námětu je však zcela postavená na hlavu a u diváka vynutí místo smíchu spíše pozvednutí obočí, co že to mělo být za pointu. Velké zklamání. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Kult tohoto filmu mě absolutně míjí. Nemám nic proti feministicky laděnému filmu, mám například rád filmy V.Chytilové, ale tohle je film, kde je myšlenka o mnoho zásadnější, než zpracování. V Brně se právě (2012) hraje div. představení a dělá se z toho kult, ale přitom je to jedna myšlenka ( chlapi by se neměli chovat jako prasata a pánové tvorstva) rovedená do 70 minut. Samotná Chytilová tenhle film nemá ráda, Jan Němec, který s Krumbachovou psal scénář uvedl, že jej s Ester napsali jen pro prachy ( tehdy se platilo i za odevzdání námětu a scénáře- zlaté časy.). Je to veliká škoda, protože Ester K. tu měla jedinou příležitost ukázat se jako režisérka, ale bohužel ji dostala v pouhém odpadu, v pro pro peníze odevzdáném námětu. Věřím tomu, že kdyby si mohla zvolit, který ze svých scénářů točit, dopadlo by to daleko lépe. Film v žádném případě neobstojí ve srovnání s jinými filmy, na kterých se Ester podílela (Sedmikrásky, O slavnosti a hostech, Faunovo velmi póz. odpoledne...atd). ()

Reklama

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora sice přesně popisuje děj, avšak smysl filmu absolutně vynechává. Neříkám, že já jsem pochopila všechny náznaky. Na to by bylo potřeba asi vidět film víckrát. Skrze děj probíhá kritika zaběhlých gender stereotypů chování a myšlení žen a mužů. Pozorujeme touhu ženy po muži jejích snů, touhu nenaplněnou avšak nekonečnou a slepou. Pozorujeme muže, ze kterého se po letech vztahu stane jen bezedný žaludek bez chuťových buněk a úcty k ženě. To jsou ale jen stereotypy, které s realitou nemají nic společného. (haha? - irony?) :) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nametove a svym zpracovanim velice zajimavy a neobycejny film. Scenar se ale mohl jeste vysperkovat. Diky uzasnemu Mensikovi (jeho telefonaty nemaji chybu) a zdatne sekundujici Bohdalove ale stoji za to film videt. Bohdalka se mi nikdy moc nelibila, v tomto filmu ji to vsak slusi. A nedivejte se na film hladovi:-)! ()

minus 

všechny recenze uživatele

Velice pozoruhodný film, který na rozdíl od mnoha jiných novovlnných opusů dodnes nebyl plně rehabilitován a v očích odborníků i filmařů (viz dokument Pátrání po Ester či obsah filmu výše) i nadále stojí v nejlepším případě kdesi na úrovni komunálních satir P. Schulhoffa či fantasticko-bláznivých komedií O. Lipského. Přitom jde o jediný český celovečerní hraný feministický film! Genderové rozvržení rolí, ústící v radikalisticky vtipnou pointu je patrné od úplného začátku včetně sebereflexivní tematizace ženy-ikony (promluvy hrdinky v dekorativním obrazovém rámečku přímo do publika). Film je též báječně výtvarně vyveden - hrdinka má své domácí útulné hnízdečko, které je postupně devastováno nemilosrdnými vpády muže, který dotyčné sežere nakonec i fíkus. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) ihned po předkrmu vypije všechny 3 skleničky, které má před sebou. Když dáma (Jiřina Bohdalová) nese jako další chod špagety, jsou všechny tři sklenky již opět plné. Když začne inženýr hodovat, jsou opět prázdné. (DexMASTER094)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama