Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Další ze zdařilých "burianovek" pod taktovkou K. Lamače a tak trochu i určitě M. Friče, který si zde vystřihl skvělou roličku (mnohem zajímavější a komičtější nez jeho Sherlock Holmes). Burian zde řádí jako o život. První půlka tak nějak v poklidu a pak jeho brilantní výstup před publikem a konverzační smršť vtipů na úřadě drah. Super! Tohle je klasika české kinemtografie. Nejlepší (asi životní výkon) J. Richtera, který moh s Burianem vytvořit více takových povedených čísel. Osobně tento film považuju za jeden z nejlepších v Burianově filmografii. Za šest dní natočit něco čemu se člověk řechtá i po desítkách let je prostě geniální. ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmete v podtaz že tento film v podstatě nemá scénář a skládá se ze dvou divadelních představení budete se určitě skvěle bavit, tento film považuji za jeden z nejlepších s Burianem, například scéna kde předvádí rozličné národnosti nebo ta ve které se dohaduje na úřadě dráhy jsou naprosto skovostné, jasných 5* ()

Reklama

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Půl sedmý? Takhle debilně napsaný? Vnitřní hlas. „Se starejte o Napoleona.“ Vejce… Co mi to jenom…? Dostane chudák holka cosik jiné? To je v prde… Nevěsta blbá jak štoudev… „Nebožtík byl asi hodinář.“ Ten piskot. Kapišto, přepišto a dopišto. To je rozsah. „Já Tě probudim.“ Těch stěžovatelů byla slušná řádka. „Pan manžel není v Praze.“ „Většinu roku není, bohužel.“ „To je dobře.“ Inšpektor byl kujón. Smetáky. Spíš ta mlíčná dráha. „Já sem tady kvůli smrtelnýmu zranění, který jsem utrpěl při srážce vlaků u Vrňan.“ Sestra ve Špirituse. Vepřový 5 o´clock. Hračičkové jedni. Že se chytal brzdy… „Jsem se srazil ve vlaku.“ ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Taková staročeská lepenice, kterou ovšem do nadprůměru vytahuje několik solitérních čísel Vlasty Buriana. Ve svém výstupu par excellence paroduje velmi zručně dikci a styl hned několika jazyků (jeho německé číslo v mnohém předjímá styl Charlieho Chaplina v Diktátorovi), závěrečná dlouhá absurdní scéna z inspektoriátu železnic patří do zlatého fondu našeho geniálního blba (nebo blbého génia?). ()

Petr59 

všechny recenze uživatele

Je to skutečně jen spletenec skečů, které mnohdy nedávají na význam. Např.kluk spolkne klíč od komory, kde jsou zamčeny milenci a nikdo se nad tím nepostavuje, stejně jako nad tím, že ženich byl hned, jak vkročil do bytu nevěsty zatčen. Výkony některých herců byly slabé, ale taky hlavně hrozně směšné, až nesympatické. Chvílemi jsem se bavil, hlavně když byl na scéně Burian, ale také jsem se několik desítek minut v tahu nudil a to i přesto, že Burian byl na scéně. První polovina filmu byly skutečně jen skeče. Některé byly zábavné, hlavně nejlepší z celého filmu byla Burianova show na svatební hostině. Druhá polovina filmu už nebyl skeč, tam byl Burian na úřadě železničních dráh. To smysl dávalo, chvílemi to bylo i vtipné, ale mě to pořád připadalo takové suché. Špička Burianových filmů je rychlejší, je tam prostě víc šťávy. Přesto se pořád jedná o lehce nadprůměrný Burianům film, takže něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Ale protože tam byl Burian, tak jsem dal nakonec čtyři. Viděl jsem o dost horší filmy s Burianem. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Inšpektorovi dráh pre zrážky Jahnovi (Jan Richter) volajú, že sa im zrazilo 200 litrov mlieka z mliekarského družstva vo Vodolke. Vodolka je starý názov mesta v dobe natáčania, dnes sa mesto volá Odolena Voda. (Raccoon.city)
  • Námetom filmu boli dve divadelné hry "Už mou milou" a "Srážka vlaků". (Raccoon.city)
  • Plaeticha (Vlasta Burian) povie pri spisovaní protokolu, že dve stanice za Bechyní sa to zrazilo. Keďže zrážka sa mala odohrať pri Vrňanoch, nie je to možné. Medzi týmito dvomi miestami je vzdialenosť vyše 150 kilometrov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama