Reklama

Reklama

Cesta do Indie

  • Velká Británie A Passage to India (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Angličanka pani Mooreová (Peggy Ashcroft) cestuje v dvadsiatych rokoch do britskej Indie, aby navštívila syna, ktorý tu pracuje ako úradník koloniálnej správy. Sprevádza ju synova snúbenica Adéla Questedová (Judy Davis). Odlišná kultúra ženy okúzluje, ale zároveň ich niečim aj odpudzuje. Desí ich povýšenosť, samoľúbosť a rasizmus, ktoré ich krajania uplatňujú voči miestnym obyvateľom - Indom. Adéla sa cestou na lodi zoznámi s indickým lekárom Dr. Azizom, ktorý sa snaží potlačiť svoje predsudky a pochopiť odlišný spôsob života. Adélu stretnutie citovo rozkolíše, ale nedokáže sa oprostiť od všeobecne uznávaných konvencií. Nutne dochádza k rozkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že k filmu snad chyběl jen ventilátor nad hlavou a sklenice vody, protože z toho čišelo děsné tropické horko. Bílý lidé na pozadí britské nadvlády, (převážně Britové) jsou zde líčení jako vytříbenost sama, ale i jako pitomci. Zatímco Indové všeobecně jako milující a dobré bytosti ve zlatém balení. Občas to budilo bezděčný úsměv. Nicméně, ale teď už vážně, takto to hodnotit by bylo asi něco nedořečeného. Barvitý pohled na koloniální Indii mě opravdu upoutal řadou podmanivých scén. V jistém smyslu zde hezky zazněla pěkná poselství především snášenlivosti a porozumění. David Lean ani zde nezůstal nic dlužen své pověsti. Dost dobrý film, dá říct, že vytěžil z literární předlohy skutečně maximum. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Hezké, ale tak trochu o ničem, příběh má hluboký potenciál kterého film zdaleka nedostojí. A je to chybou hlavně scénáře, který v zásadních zvratech působí značně nelogicky a nedořečeně... takže k čemu je pak mistrovské komponování obrazů a velmi slušný herecký projev, když děj samotný nedokáže diváka v táhnout a aspoň trochu vyždímat. David Lean je vynikající režisér, i tady dokazuje že řemeslo pořád umí, je tedy smutné že mě u svého posledního filmu nechal tak chladným. Byť jsem ty tři hodiny přežil vcelku bez bolesti. 6/10 ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Vrátit se po 14 letech k natáčení výpravných velkofilmů vyžadovalo jistě velkou odvahu. Pauza je na filmu znát, ale přesto je dobře, že vznikl; Lean si svojí labutí písní rozhodně neuřízl ostudu. Sledujeme vše, na co jsme si u něj zvykli - velkolepé davové scény, exotické prostředí, skvělá hudba, krásná kamera snímající obrázky na pomezí kýče, tříhodinová stopáž, až puntíčkářský cit pro detail, živé, přesvědčivé postavy s jasnými motivacemi a i přes určitou monumentálnost vysoká umělecká hodnota (scény v Marabarských jeskyních). Zní to stejně slibně jako Lawrence, Živago, Kwai - tak v čem je problém? V tom, že snímek působí tak zvláštně unaveně. Ne, že by se vlekl, to rozhodně ne - opět mi necelé tři hodiny utekly velmi rychle. Jde spíš o to, že chybí takový ten jasný tah na branku, chybí vnitřní zanícení. Je zkrátka poznat, že Leanovi bylo v době natáčení už kolem 75 let a že je natočen v takovém tom klidném altmeister stylu. Cesta do Indie je skvělý film. Jen prostě Lawrence a Živago jsou lepší... ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Posledni film Davida Leana a zaroven jeho jiz pate 3-hodinove epikusu v rade. Tentokrat se vydal do Indie a ten vylet rozhodne stal za to, uz to exoticke prostredi v kombinaci s jeho velkolepe pojatym vizualem je zaklad na kterem se daji stavet velke veci. Cely film je znacne umelecky pojaty, nektere sekvence brouzdaji az do mysterioznich sfer viz. navsteva opiciho sousosi uprostred jungle, ma to vysokou chytlavost, zajimavy pribeh, i par hereckych lahudek (lahudkovy Alec Guinness k nepoznani v roli hindu svetce). Jak jsou hodnoceni nekterych Leanovych epik prepiskle, tak Cesta do Indie mi naopak prijde jako lehce nedocenene a velmi vyzrale dilo na sklonku kariery vyjimecneho reziera. Je skoda, ze ho kritika predchoziho filmu Ryan's Daughter (1970) zdeptala natolik, aby si vzal az 14ti letou pauzu od filmovani, behem ktere mohl podobnych del vytvorit vic, ale alespon se jeste ve finale vratil aby nam pred definitivnim odchodem naserviroval tuhle lahudku. "My philosophy is you can do what you like... but the outcome will be the same." 8/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Porad hezky film, jiz zdaleka ale nedosahuje kvalit Leanova Lawrence z Arabie a jinych snimku. Je zretelne, ze film je natoceny podle knizni predlohy. Cesta do Indie je zbytecne roztahana, ukaze jen malo z teto zeme a obejde se bez vetsich dejovych zvratu. S postavami jsem se neztotoznil a byly mi s pribyvajicim casem vice a vice protivnejsi. Zaznela tam ale vyborna myslenka, se kterou se neda nesouhlasit, kdyz se Adela Quested pta, ze chce videt tu pravou Indii a co ma tedy videt? Odpovezeno ji bylo, ze se ma podivat na Indy. To byla trefa do cerneho, jak se rika:-)! ()

Galerie (69)

Zajímavosti (4)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Edwarda Morgana Forstera. (Hans.)

Reklama

Reklama