Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

majo25 

všechny recenze uživatele

Málo atmosferická akčná dráma so zaujímavým obsadením, ktoré však mňa osobne až tak nepresvedčilo. Veci okolo bomby boli v podstate fajn, aj keď som čakal zložitejšiu záležitosť ako iba záverečnú dilemu či prestrihnúť modrý alebo červený kábel. Lenže to jediné bolo ako-tak napínavé. To ostatné okolo atmosféry na lodi alebo vyšetrovanie páchateľa bolo slabé, také britsky nevýrazné. Absencia väčšej akcie tiež urobila svoje. ()

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

"Červený nebo modrý drát?!" Tahle hláška už se proflákla dosyta, ale tady zřejmě najdeme její kořeny. R. Harris v parádní roli vedoucího pyrotechnického týmu jako jediná naděje na doplutí lodi Britannicu. Kvalitní napínavé thrillery se v klidu zvládaly i v 70. letech. V menší roli se tu nepřehlédnutelně míhá i A. Hopkins. ()

Reklama

eva1984 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě to uspalo před lety i teď,se Skleněným peklem,Dobrodružstvím Poseidonu nebo přejezdem Kassandra se to určitě nedá srovnat.No ale potěšily herecké výkony Anthonyho Hopkinse a Iana Holma.Na to že to má být aspoň trochu akční se to neuvěřitelně vleče.Aspoň, že tam byl červený a modrý drát a matka roku,která celou plavbu nevěděla kde má děti,až jí jedno málem vybuchlo.... ()

Sefik 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento snímek poprvé jako kluk a nedávno si ho téměř po 40 letech pustil a musím uznat, že je to pecka i teď. I když je to ve srovnání s dnešními filmy pomalé, má to neskutečnou atmosféru. Bohužel tolik vychvalovaná závěrečná scéna s rébusem červený nebo modrý je absolutní slabinou. Kdyby se hlavní pyrotechnik spletl, ostatní by se nikdy nedozvěděli, že se sám rozhodl jinak a šli by opačnou cestou... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z pyrotechnického prostředí. Obsazení je taky dost slušné. Na lodi s 1200 pasažéry, která míří z Británie do Ameriky jsou umístěny bomby. Teroristé požadují výkupné a velení je bezradné. Povolají na pomoc pyrotechniky, kteří se na loď zpustí z letadla a mají bomby odstranit. Spouštěcí je mechanismus je ale dost důmyslně navržený, takže to vůbec nemají jednoduché. Podaří se jim loď plnou lidí na rozbouřeném moři zachránit? Ze známých herců tu najdeme například Richard Harrise, Omara Sharifa nebo mladého Anthonyho Hopkinse. "Červený nebo modrý drát?" ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)
  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)
  • Pre kanceláriu chladného šéfa lodiarstva Nicholasa Portera (Ian Holm) si filmári vybrali priestor v nemocnici sv. Tomáša v Lambethe. Rozhodol pekný výhľad na rieku Temžu. (classic)

Reklama

Reklama