Reklama

Reklama

Arctic: Ledové peklo

  • Island Arctic (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Muž havaruje s letadlem uprostřed nedozírné ledové pustiny. Každý den dodržuje rutinní úkony a doufá, že se dočká záchrany. Jednoho dne se objeví vrtulník, silná sněžná bouře však zapříčiní pilotovu smrt a muž pochopí, že má jen dvě možnosti: zůstat v havarovaném vraku a připravovat se na jistou smrt, nebo se vydat na stovky dlouhou pouť s nejistým koncem… (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (425)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Silné survival drama o lidské houževnatosti, odhodlání a síle přežít za každou cenu, jemuž vládnou Mikkelsen svým stoprocentním výkonem a scénář svou schopností využít na pohled beznadějnou situaci, nehostinnost arktického prostředí a úsporné rekvizity na maximum. Konzistentně stupňované napětí a postupné přitvrzování podmínek, jimž musí heroicky schopný, vytrvalý a po všech stránkách kladný hlavní hrdina čelit, dokáže upoutat od začátku do konce, byť se kvůli tomu snímek párkrát ocitne na hranici nevěrohodnosti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Viem, že Artic nie je typ filmu, ktorý má byť od začiatku do konca nabitý zvratmi a akciou, ale na môj vkus to bolo predsa len až príliš monotónne a pomalé. Síce to ako-tak zachraňuje rozumne zvolená minutáž (ani nie hodina a pol), ale aj tak to bola trošku nuda. Mads Mikkelsen tomu veľa dal, mám ho fakt rád, ale bol v úlohe predsa len pomerne nevýrazný (no to by bol každý, je to proste ten typ úlohy). Niektoré scény skvelé a ku koncu sa dostaví značné napätie, ale na viac ako 3* to nevidím. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Arctic je prispôsobený na princíp taktiež dobrodružného Stroskotanca, ale namiesto teplého, osamelého ostrovčeka, tentokrát prichádza pravé, nefaľšované - ANTONYMUM, (t.j slovo s opačným významom) čiže sneh a ľad + extrémne nízke nočné teploty, dáva naprosto jasne na zreteľ, že ani teraz to nebude mať bezmenná postava jednoduché. Totiž budem mať tak realisticky dojem bytia v Arktíde, že veľký ľadový medveď mi normálne dýchal na chrbát, až sa po mne chcel zahnať svojimi velikánskymi labami, ktoré by ma za pár sekúnd roztrhali na franforce. _Hlavnú postavu stelesnil zarastený Dán, Mads Mikkelsen, ktorý si nemá šancu vôbec oddýchnuť, pretože minimalistická d.p. Islanďana, Tómasa Örna Tómassona z neho ani na okamih nespustí objektív, a tak sa tým pádom stáva jeho výkon - pozoruhodným, lebo musí celý film utiahnuť takmer úplne sám (prezradím vám tajomstvo, že nebude až tak „lonely”). Intenzívna hudba a zvuk len čoraz viac podtrhovali a zvýrazňovali takú melancholickú atmosféru, ktorá ma sprevádzala od začiatku až po koniec, a po spojení týchto dvoch neoddeliteľných filmových zložiek, všetko vygradovalo do absolútne majstrovského finále ! Vidieť jedincov v nezávideniahodnej pozícii, nie je nič na zasmiatie, i keď si Mads Mikkelsen snažil svoj „pobyt” neustále skrášľovať. Toto je určite „artový film” , určený predovšetkým užšiemu špecializovanému publiku, keď sa dá na záver zhrnúť, že si ma veľmi získal ! Výborný snímok. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Do čeho jsem se to pustila mi došlo až ve chvíli, kdy se přede mnou rozlehla nekončící bílá krajina. Víc monotónní to už snad být nemůže, říkám si. Jenže Mads se po pár minutách, kdy váhám, jestli tahle jeho role nebyla vyloženě hloupost, rozhodne, že to tak nenechá a začne se s tím sněhem prát. A najednou zapomínám, že kolem nic není, najednou mu fandím a prožívám každý jeho krok. S průměrným hercem bych do toho nešla. S Madsem si to klidně zopakuji. Silné 3* ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Kromě pouště si nedovedu představit nudnější survivalové prostředí, než je to arktické. Široko daleko jen sníh a led, sem tam nějaká vichřice a někde v dálce se batolí lední medvěd. Pennovi se přesto podařilo držet jistý punc zábavnosti a relativně monotónní počínání hlavního hrdiny dokázal podat v mezích možností pestrým způsobem. Své si odvedl i Mikkelsen, který by dokázal zahrát i pytel brambor. Nic dechberoucího, ale jako debut slušné. 65% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (12)

  • „Natáčení bylo opravdu náročné. Jak fyzicky, tak psychicky. Potýkali jsme se s větrem silným 80 km/h, zmrzlým deštěm, sněžnými bouřemi, neprůjezdnými silnicemi, vozy s materiálem zaseknutými daleko na cestě, dveře aut nám urvala vichřice a na konci natáčení začal tát sníh. Kvůli počasí se natáčecí plán měnil snad každou hodinu. Ale i přes tyto brutální podmínky, zůstal celý tým nezdeptaný. Až čiperný. Obzvláště Mads. Na mysl mi přichází hlavně jeden záběr: Overgård je skoro kilometr od kempu, přichází k němu přes zamrzlé jezero. Skůtry v té době na jezero nesměly, takže trvalo snad půl hodiny jen se dostat k místu záběru. Mohl ho dablovat jakýkoliv člověk v červené bundě, ale Mads zůstal věrný svému závazku, že bude v každičkém záběru. Dali jsme mu vysílačku a šel… Tenhle záběr je můj úplně nejoblíbenější z celého filmu.“ – Joe Penna, režisér/scenárista. (Zdroj: Bohemia MP)
  • Overgardův (Mads Mikkelsen) průkaz zobrazuje fotku mladého Madse Mikkelsena. Jedná se o stejnou fotografii, která byla použita v seriálu Hannibal (od r. 2013) a ukazovala mladého Hannibala Lectera, postavu, kterou si zahrál také Mads Mikkelsen. (MeanWhile)
  • Režisér filmu Joe Penna začal v roce 2006 nahrávat videa na svůj YouTube kanál MysteryGuitarMan. Arctic: Ledové peklo je jeho prvním celovečerním filmem. (MeanWhile)

Reklama

Reklama