Reklama

Reklama

Sever

(seriál)
Česko, 2019, 5 h 39 min (Minutáž: 55–58 min)

Scénář:

Václav Hašek

Kamera:

Jan Šuster

Hudba:

Michal Rataj

Hrají:

Jiří Mádl, Eliška Křenková, Robert Řasa, Štěpán Benoni, Aleš Bílík, Martin Havelka, Jan Novotný, Martin Pechlát, Jacob Erftemeijer, Jan Komínek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál bude příběhem nadějného kriminalisty, který věří ve spravedlnost a čest, tudíž nezůstane lhostejný ke korupci svých nadřízených. Za to je ale následně potrestán a z vyšetřovatele se tak stává vyšetřovaný. Dramatická série vychází z atraktivního prostředí policie, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které umožňují poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách, jejich propojení i soupeření. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

cinefob 

všechny recenze uživatele

Něco vyšlo, něco ne. Jsem rád, že v případě Jirku Mádla mohu konečně překrýt obraz snowboarďáka něčím jiným a zároveň povedeným. Asi jako největší devízu hodnotím to, že mě ten seriál držel v napětí celou dobu. Ukončení je na poměry žánru československé krimi rovněž docela unikátní, i když zřejmě o to víc blížící se skutečnosti. Pokud Sedláčkovi šlo o to, přiblížit divákovi práci policie tak, jak reálně probíhá, dovolím si tvrdit, že se mu to nejspíš povedlo (alespoň do té míry, do jaké to formát televizního seriálu dovoluje). Otravovalo mě naopak: nedostatečně vystavěná motivace jednotlivých postav (mám teď namysli ty dobré), mudrující otec v podobě Luknára, tuny hospodských klišé, které tam v té či oné podobě zazní, a pak dle mého jisté logické nesmysly (viz třeba ta Randákova smrt -- SPOILER --, která je nakonec vysvětlena jakýmisi Rusi a dává zpětně celé situaci trochu odlišnou perspektivu. K čemu by pak Rezner kvůli Valentovi rozděloval policejní spis, což vytvořilo základní konflikt...). Naopak oceňuji, že se tvůrci při tvorbě titulků nechali inspirovat netflixovským Mindhunterem.:) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Převážnělý seriál v "severském" duchu se hezky sleduje, ale hloubku jsem v něm nenašel. 1) Tvůrci by rádi navázali na depresivní severské seriály, ale spíš to je jen jejich odvar s lehkou příchutí sociálního dramatu a společensko-kritického vyznění._____ 2) Příjemnému hereckému obsazení vévodí 33letý uvěřitelený (ne, že ne) Jiří Mádl, kterému bych vytkl jen jeho hrozné nepadnoucí kalhoty._____ 3) Realistický konec vhodně doplňuje dnešní společenskou atmosféru. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na tuhle seversky přesně potemnělou kriminálku jsem se dost těšil, přeci jen Jirku Mádla poněkud intenzivně sleduju již od jeho začátků v Rafťácích. Počátek byl prapodivný, jen postava Martina Havelky, coby správného slizouna, již od startu signalizovala, že nedostaneme šanci si jej oblíbit. Od poloviny se příběh pořádně rozjel a dokonce jsem se jednou těšil i na týden následující. Korupce se řádně rozlezla a mít Sever víc dílů, tak se mohlo této linky hezky využít. Potřeba ovšem najednou rychle rozjetý vlak prudce zabrzdit donesla tak neuspokojivý konec, že se mi bohužel bude na tenhle projekt ČT vzpomínat jako na jeden z těch slabších jedinců. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý začátek s těžko uvěřitelným Mádlem se postupně přehoupl v velmi solidní výkony a berné uchopení postav. Téma nikterak originální, ale, co už taky vymyslet, že. Na místní poměry výsledný dojem velmi dobrý, jasně nad průměrem detektivních trapností, které se u nás točí a dokonce bych byl rád za vznik pokračování, ku kterému otevřený konec jasně odkazuje. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Po velmi vlažném rozjezdu se ze Severu vyklubal nadprůměrně zdařilý seriálový politicko-konspirační thriller s přesahem k celospolečenské reflexi, kterému vyloženě škodí v podstatě jen jedna věc - a to Jiří Mádl v hlavní roli, jeho až přespříliš chlapecký zjev a škatulka vytvořená na základě předchozí herecké filmografie mi nedovolují uvěřit mu plně jeho postavu. Přes tyto dvě výtky jinak ale hodnotím Sedláčkův počin vysoko - je zajímavé, jak se dějová linka a vyznění seriálu blíží třeba dokumentu Kdyby mě zabili z roku 2011...asi se dost blíží i realitě současného Česka...a je to v podstatě velmi tristní konstatování - většina státu, justice i orgány činné v trestním řízení jsou plně pod kontrolou politicko-mafiánských struktur, poslední baštou možnosti dozvědět se ještě pravdu je část nezávislých médií v čele s Českou televizí a umělecká reflexe v knižní, dokumentární, filmové a seriálové tvorbě...jinde už se spravedlnosti nedočkáme... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (10)

  • „Přiznám se, že hlavní role obsadil producent. Kromě filmu o Palachovi byl seriál Sever mým prvním střetem s takto mladou generací,“ uvádí Robert Sedláček. (SONY_)
  • Součástí filmového štábu byl i bývalý kriminalista, podle kterého vznikl celý seriál. (MaxAlfred)
  • Štáb natáčel v trojúhelníku měst Teplice, Bílina a Ústí nad Labem. Symbolem minisérie pak byl skalnatý vrch Bořeň. (mar48)

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Reklama

Reklama