Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o chlapci, jehož touha napravovat lidskou špatnost byla silnější než moc samotného pekla... Kořenářka Apolena nalezne v žitném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Ten vyroste v mladíka s citem pro právo a čest, a proto - než by sloužil u krále jako výběrčí daní a zrazoval tak svou spravedlivou povahu - skončí v jeho stájích. Tam se seznámí s královou schovankou, princeznou Adélkou. Kromě princezny najde ale v Žitovi zalíbení také čertice Filištína, která se rozhodne získat jej stůj co stůj. Nabídne mu proto bohatství a moc, ovšem nic z toho by nenabyl poctivou cestou. Navíc, na vysněnou Adélku si začne myslet i králův správce Neklan. Odolá Žito svodům a nástrahám pekla? I přes to, že by to znamenalo nebezpečí pro Apolenu s Adélkou? (Česká televize)

(více)

Recenze (592)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spousta lidí by chtělo tuhle nezáživnou mytotoxickou obilninu přejet kombajnem, ale není to zas až tak kolosální průser, jak se povídá. Je to prostě jen průser.. Těžko říct, jestli mě víc iritovali pošlapané jazyky Vilhelmové a Lišky z pekelného Langley, trapné pěvecké vložky jak z jevištních muzikálů či skutečnost, že hlavní hrdina vypadal vedle princezny jako její mladší bratr, co odříkává repliky z čtecího zařízení (štěstí, že v závěru nedošlo na jeho korunovaci, protože královská koruna by mu zlomila krční páteř). Bylo to zbytečně dlouhé, myšlenkou pochybné (lempl hrdinou a samozvaným soudcem) a v papundeklových inferno kulisách zakončené v křeči. Další kus do propadliště žánrových dějin a autoři si mohou mlít popel, jak chtějí.. Trošku jsem doufal, že se Kříž jako Thulsa Soudce změní v hada a všechny sežere, ale to už by byla jiná pohádka.. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Toto čudo som si pozrel včera na STV. To, že to bolo dabované, bolo síce dosť na prd, ale ten príbeh? To čo bolo? Trápny príbeh (scenár), kulisy snáď ako by sa to točilo v roku 1992 s požičanou západonemeckou technikou, priblblé pesničky a chovanie Žita voči Neklanovi mi spôsobovali žalúdočné problémy. Klasické čiernobiele rozdelenie na dobrých a zlých je síce bežné v rozprávkach, ale žeby až takto prihlúplo a okato? Jedna z najslabších vianočných rozprávok v poprevratovom období. A to majú byť Vianoce výkladná skriňa pôvodnej (českej) televíznej tvorby... ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně špatné. Trend štědrovečerních pohádek neustále klesá a myslím, že Kouzelníkem Žitem našel své dno. To, že pohádka vypadá dobře na papíře, neznamená, že ji musíme natočit. Tady bylo špatně všechno: příběh o naivním klukovi, herecké obsazení (za mě nejhorší byla křečovitá čertice Táni Vilhelmové, která se snažila napodobovat Yvetu Blanarovičovu - marně) i jakože písničky. A tak vznikla další pohádka, kterou už nikdo neuvidí, protože svou velkou premiéru si odbyla a není o co stát. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Ani vlastně nevím, za co je ta moje jedna * - no, asi za snahu, byla-li jaká. Možná to byla jen snaha za každou cenu vydělat, vždyť "každý milion je dobrý", že, pane Zelenko? Myslím, že už bylo v komentářích mých předchůdců všechno řečeno a někde i moc pěkně řečeno, např. u Eleanor05. Za sebe dodávám: Stále stejná, trapná a škodlivá klišé. Pán Bůh se kamsi ztratil, místo něj máme dobrácké sympaťáky - čerty... Teď mne napadá, že to možná tvůrci okoukali ze života. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Uhledny,pruhledny ,pohledny film.Liska ma bohatsi skalu vyrazu nez Wilhelmova.Prijemnou zmenu prinesla hrdinova vojenska sluzba.Tolik pohlednych mladiku se sklonem k rebelske recesi se vzdycky publiku zavdeci.Par zabavnych okamziku,napr.princezna na hnojisti.Finale hodne napravilo.Kdykoliv prislo hudebne tanecni cislo,svou melodikou a texty prebilo puvodni poetiku. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. Točilo se 26 dní. (mar48)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno