Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemný dobový snímek na pohodu. 1) Jako detektivka snímek za moc nestojí. Chování postav chvílemi postrádá základní logiku a ani závěrečné rozuzlení nepřekvapí. Kvalitu filmu vidím spíš v jeho pohodě. Strávil jsem před obrazovkou příjemný čas, a to se počítá._____ 2) 37letý Vladimír Menšík zde hraje náčelníka místního oddělení VB, který celou dobu vlastně vede výslechy (!) nehledě na přítomnost profesionálního vyšetřovacího týmu. S jeho šéfem si ostatně tyká. Šéfovi se nedivím, taky bych si přál tykat si s policistou, který ovládá Stanislavského metodu herecké práce a po večerech ji předává dalším členům místního ochotnického spolku._____ 3) 52letý Bohumil Šmída jako napravený kriminálník Pacínek je jakýmsi geniem loci zámku a jeho hlášky jsou vítaným zpestřením na hraně lehké nudy se pohybujícího snímku. Pacínek se netáže, Pacínek vykoná._____ 4) Určitě nesmím zapomenout na vynikajícího 48letého Martina Růžka v roli věčně opilého malíře. (Dám si) dva dospělý myslivce._____ 5) S váženým čtenářem tohoto komentáře se rozloučím otázkou, nikoli řečnickou, která zazněla v jednom dramatickém okamžiku: Ona tu běhá nějaká nahatá družstevnice? ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších detektivek našich časů. Ano, scénář je napsán ve stylu klasické detektivky anglického střihu, kdy se zdá zpočátku vše jasné a pak se před námi začínají rozvíjet komplikace, které nám najednou celý případ zatemní, kroměvraždy paní Jůzové dojde nakonec i k vraždě malíře, případ se pak vyšetřuje a opět klasicky - jako je to třeba u A. Christie - se sezvou všichni podezřelí a místní kapitán VB Menšík sehraje komedii, při níž usvědčí skutečného - a překvapivého - vraha. Kdo by to v tom Högerovi čekal... Ne, pokud tento příběh člověk nezná nebo nepamatuje, od obrazovky se neodtrhne, aby o něco podstatného nepřišel. Navíc skvělé herecké výkony - Pacínek Šmída, Menšík, Höger, Munzar... Co víc si přát? ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Tuto detektivku mám ráda. Má zajímavé postavy, všechno takové individuality, spíše zahleděné do sebe. Také je dost těžké určit, kdo jsou hlavní postavy. Nakonec jsou do centra vyšetřování okolnostmi dotlačeni kapitán Tronda (Vladimír Menšík), kterému na srdci spíš leží jeho ochotnické divadlo, a pan Felix Pacínek (Bohumil Šmída), mírný recidivista, který chce mít klid od policie, ale svou aktívností se pokaždé do něčeho zaplete. Umění na zámku evokuje vysokou kultúru prostředí, ale když lidské pudy jsou tak nízké... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než solidní detektivka britského střihu s dobře vymyšlenou vraždou, působivou finální konfrontací a s atmosférou rozumně odlehčenou nerušivým humorem. Navíc senzačně obsazená - obzvlášť tedy Martin Růžek je v roli malíře alkoholika přímo fantastický, Vladimír Menšík je... je zkrátka Vladimír Menšík a bez bývalého kriminálníka Pacínka v podání Bohumila Šmídy by Nahá pastýřka byla poloviční. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna určitě z těch povedenějších českých kriminálek o dvou mordech, ztraceném obrazu a jednom malém divadle. Vyšetřující skupina v čele s Janem Skopečkem je doplňována už od začátku kapitánem Vladimírem Menšíkem, který se zasloužil především v úvodu filmu o krásné herecké vystoupení a okořenil svým živelným herectvím celý film. Navíc nejde jen o suchopárnou detektivku, sem tam je nám nabídnut i humor, čehož si také jako divák musím cenit. Hudba: Štěpán Lucký ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Malíř Oskar Maudr (Martin Růžek) říká: „To je to vaše Parlez-moi d'amour.“ Jedná se o narážku na slavnou píseň od Jeane Lenoire. (sator)
  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)
  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)

Reklama

Reklama